https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomurska založba se počasi poslavlja

06.01.2014 ob 13:00  

Murskosoboško okrožno sodišče je lani decembra že drugič objavilo sklep o začetku postopka brisanja pravnega subjekta Pomurska založba, d. o. o., iz sodnega registra brez likvidacije. Pomurje tako izgublja še en regionalno pomemben faktor.

Kot poročajo na pomurje.si je prvi tak sklep sodišče sprejelo že prve dni septembra na podlagi domneve o obstoju izbrisnega razloga po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, saj na poslovnem naslovu nihče ni sprejemal uradnih pošiljk, vendar je vodstvo družbe temu ugovarjalo. V ugovoru so namreč zapisali, da je tajnica po zaprtju pisarne pozabila postaviti nabiralnik. Tega so potem postavili na desni strani vhoda v stavbo v Lendavski ulici 1 v Murski Soboti, sodišče pa je ugovor s takšno utemeljitvijo upoštevalo, vendar potem decembra ponovno odločilo o izbrisu.

nekdanja poslovalnica Pomurske založbe

Konec Pomurske založbe, ki je bila z izdajanjem literarnih, humanističnih in domoznanskih del domačih izobražencev in kulturnikov v preteklosti pojem založništva v regiji in širše, je lastnik, to pa je družba Piramida s sedežem v Ljubljani oziroma podjetnik Nikola Milovančev, ki je od lanskega decembra tudi direktor Pomurske založbe, pripravljal že spomladi. Prvega maja je namreč pripojil knjigarno Dobra knjiga k matični družbi Piramida, siromašenje Pomurske založbe pa se je dogajalo že prej, predvsem z odcepitvijo veleprodaje julija 2011, njeno izčrpavanje pa domnevno ves čas. Celotno nepremično premoženje Pomurske založbe je namreč zastavljeno za najeta bančna posojila, vendar učinka teh ni bilo moč zaznati v smislu krepitve dejavnosti Pomurske založbe. Seveda ostaja brez odgovora tudi vprašanje, zakaj molčijo upniki prezadolžene Pomurske založbe, in to ne toliko banke, ampak davčna uprava ali drugi manjši upniki. Podjetje je namreč tudi na seznamu davčnih dolžnikov v razredu od 50 do sto tisoč evrov. Zaradi nekoč uspešne založniške dejavnosti, ki je bila pomembna tako za pomurski kulturni prostor kot tudi širše, pa je umestno vprašanje, ali bo s potopom podjetja ugasnila tudi blagovna znamka, se sprašujejo na pomurje.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2014 ob 11:36 ms gost

      kumaj se leto začelo že se zapira knjigarna ka še pa bo celo leto zaprejtij in ljudij brezi dela

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.