https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Bumerang Sreče – ko se združijo mladi, narava, šport in zabava

7.1.2014  

Iz skromne ideje o lepšem in boljšem svetu predvsem za najmlajše pripadnike človeške družbe, je iz majhne skupine enako mislečih deklet zraslo Društvo za aktivno preživljanje prostega časa in razvoj Bumerang Sreče.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Ideja za prvi projekt oziroma poletni tabor, ki bi otrokom, ki nimajo možnosti aktivnega preživljanja počitnic, omogočil nepozabne počitnice, se je porodila povsem spontano. »Med vožnjo s kolesom, sem premišljevala o tem, kako bi lahko mi mladi storili korak k lepšemu svetu. Najprej se je porodila ideja, ki se je hitro spremenila v projekt, saj so moje prijateljice z veseljem in takoj sprejele to idejo - sledile so priprave (pisanje programa, iskanje donatorjev in sponzorjev, prijavljanje otrok) in nato tudi sama izvedba poletnega tabora Bumerang sreče. Najprej je bila ideja, da bo tabor namenjen le otrokom iz socialno šibkejših družin, vendar smo kasneje ugotovili, da to ni bistveno - pomembno je, da se vsem otrokom, ki zaradi oddaljenosti od Murske Sobote (kjer se sicer dogaja veliko stvari za otroke) nimajo priložnosti vključevanja v razne aktivnosti in dejavnosti, omogoči aktivno preživljanje počitnic. Torej je naša ideja, da omogočimo otrokom z Goričkega konca, da se družijo, ustvarjajo, učijo novih stvari, igrajo, sodelujejo in se učijo pomagati en drugemu,« je ob prvem taboru dejala Katja Šlihthuber, koordinatorka projekta Bumerang sreče. Prvi tabor je tako potekal avgusta leta 2012, katerega se je udeležilo 16 otrok in je potekal v Stanjevcih.

Več o taboru si lahko ogledate TUKAJ

Zimski tabor 2013

Po več kot pozitivnem odzivu na Poletni tabor Bumerang Sreče 2012, namenjenem otrokom iz socialno ogroženih družin, je ekipa Bumeranga Sreče združila moči in organizirala zimski tabor, ki je potekal med februarskimi zimskimi počitnicami, v Kulturnem domu Stanjevci. Udeležilo se ga je 12 otrok. Z otroci so vremenu primerno veliko ustvarjali, peli, plesali in se igrali ter zabavali. Tabor so si popestrili s kinom na platnu in vsakodnevnimi norčijami na snegu. Pri izvedbi zimskega tabora so se animacijski ekipi aktivno pridružili tudi novi člani Boštjan Šlihthuber, Tadej Hari in Samo Novak. Prijazno so se odzvali tudi lokalni gostinci in pridelovalci, ki so zagotovili kosila, zdrave prigrizke in napitke za vsak dan v tednu.

Postali društvo

Spomladanska utrujenost se je v ekipi Bumeranga Sreče odrazila zelo aktivno. Odločili so se, da postanejo društvo in si s tem zagotovijo lažje funkcioniranje ekipe in organiziranje ter financiranje dogodkov. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom vključevanja mladih v lokalno skupnost, s poudarkom na področju socialnega in družbenega udejstvovanja, izobraževanja in aktivnega preživljanja prostega časa otrok ter medgeneracijskega sodelovanja. Aktivni del Društva Bumerang Sreče sestavljajo prijatelji Jasmina Lebar, Barbara Petek, Nina Bertalanič, Boštjan Šlihthuber, Sandra Kos, Goran Žižek, Samo Novak, Andreja Slavič, Tadej Hari in Katja Šlihthuber in sami s pomočjo dobrosrčnih donatorjev in posameznikov delijo srečo med otroki na Goričkem, saj se jim zdi, da je tam potreba po druženju in aktivnostih za otroke še posebej velika.

Poletni tabor 2013

S prihodom poletja so tako člani društva kot »njihovi« otroci že nestrpno pričakovali Poletni tabor Bumerang sreče 2013. Tabor je potekal zadnji teden v juliju, na lokaciji Športnega parka ŠD Križevci. Tabora se je udeležilo 33 otrok.

Poletni tabor je bil zelo športno obarvan, vsak dan so z otroci igrali nogomet, badminton, med dvema ognjema, z mlajšimi  udeleženci pa veliko časa preživeli na igralih. Sproščali so se z jogo, družabnimi igrami ter počivanjem v senčki. Veliko pa so se tudi naučili. Recimo kako reciklirati papir in ga spremeniti v mavrične bumerang barve. Obiskali so tudi Vidrin informacijski center Aqualutra, kjer so izvedeli veliko novega o živalih, živečih v naši neposredni bližini. Sreda je bila čas za kopanje, čofotanje in zabavo v Termah Vivat. Prav posebno doživetje pa je bilo četrtkov taborniški dan. S pomočjo tabornikov iz Roda Veseli veter so se naučili zakuriti taborniški ogenj, nato so se okrepčali s slastnimi langaši, postavili  velik šotor, si pripravili ležišča in celo noč sami prespali v naravi. Tabor so zaključili z bumerang himno, ki so jo otroci s ponosom zapeli staršem, nato pa v bumerang slogu dan zaključili s štafetnimi igrami, v katerih so otroci z veliko prednostjo premagali svoje starše, nato pa jih povabili na piknik in popoldansko druženje.

»Seveda moramo povedati, da brez dobre volje, prijaznosti in radodarnosti  ljudi v širši lokalni skupnosti ne bi šlo. Prijazno so se odzvali lokalni gostinci in pridelovalci, ki so nam zagotovili kosila, zdrave prigrizke in napitke za vsak dan v tednu, trgovci in podjetniki pa so več kot radodarno omogočili ostale aktivnosti na obeh letošnjih taborih,« so se zahvalili člani društva.

Več o taboru si lahko ogledate TUKAJ

Sejem nevladnih organizacij Pomurja

Želeli so se predstaviti tudi širši lokalni skupnosti, zato so se predstavili  na Sejmu nevladnih organizacij Pomurja v Murski Soboti. Bili so več kot uspešni, saj so ob velikem zanimanju pridobili tudi dva nova člana. V kolikor želite postati del te zgodbe tudi vi lahko to storite z včlanitvijo v društvo, z donacijami ali s prostovoljnimi prispevki. Veseli bodo kakršne koli podpore – praktičnih in finančnih donacij, iskrenega nasveta, nasmeška in sodelovanja.

Kostanjev piknik

Ker pa so že pogrešali otroški smeh in navihanost, so organizirali jesenski bumerangastičen Kostanjev piknik v Košarovcih, kjer so se ob kostanjih in čaju družili tako člani društva, kot otroci, ki se udeležujejo taborov s svojimi starši. Za zabavo in dobro počutje vseh sta poskrbela prav posebna klovna iz Rekreacijskega društva Eleja s cirkuško predstavo, čarovniškimi vragolijami in triki ter raznimi zanimivimi rekviziti za otroke in starše. Ker dobrosrčnost in dobrodelnost želijo prenesti tudi na otroke, so skupaj z njimi ustvarjali lesene pisane podstavke, katere so namenili za dobrodelno akcijo Larina zgodba.

Obisk Miklavža

V najbolj čarobnem času leta pa so za bumerang otroke organizirali Miklavževanje, kjer ni manjkalo sladkih slastnih dobrot izpod pridnih rok članic društva, Miklavž pa je poskrbel za majhno pozornost za vsakega otroka. V pravljični svet pa jih je s predstavo Pravljičar odpeljalo društvo Radovednež.

Več o obisku Miklavža si lahko ogledate TUKAJ

Aktivni tudi v bodoče

Člani društva obljubljajo, da ne bodo zaspali na lovorikah, temveč bodo še rasli. Želijo ostati še naprej aktivni na lokalni ravni, a hkrati gledajo tudi širše. Aktivno se bodo prijavljali na lokalne in evropske razpise, še naprej bodo sodelovali pri dobrodelnih prireditvah, uresničevali  bodo tudi projekte kot so brezplačna učna pomoč, povezovanje z ostalimi društvi in organizacijami, različne delavnice in aktivnosti za otroke, ki nimajo možnosti aktivnega preživljanja prostega časa.

V teh kriznih časih se vse bolj poigravajo z idejo, da bi njihovo društvo čez nekaj let postalo socialno podjetje ali organizacija na podobni ravni. Menijo, da se tudi v Sloveniji vse bolj kaže potreba po takšnih oblikah podjetništva in, da bo država vse bolj tudi namenila finančna sredstva in pozornost podobnim organizacijam, saj tudi Evropska unija z različnimi projekti podpira prav takšna društva kot je ta.

»Tudi, če se nam ta ideja ne uresniči, bomo mi počeli bumerang stvari še naprej, saj menimo, da je življenje kot bumerang, vse kar podariš se vrne. Mi bomo podarili veliko sreče. Leto 2014 pa bomo začeli podobno kot je moto na naših taborih, torej, ko se združijo otroci, narava šport in zabava bumerangovci vabimo na športni dan v obliki rekreativnega druženja. Več o tem pa naj zaenkrat ostane skrivnost,« so nam svoj pogled v prihodnost zaupali bumerangovci.

Bila je majhna ideja, ki je prerasla vse meje in je postala nekaj velikega, kar nariše nasmeh na obraze otrok, nekaj kar povezuje mlade in starejše, nekaj kar je napolnilo srca otrok, staršev in predvsem članov Društva Bumerang Sreče.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.