https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Murina prodaja upada, med željami je prodor čez lužo

09.01.2014 ob 9:15  

Nekdanji ponos Pomurja in Slovenije Mura se je lansko leto slabo odrezal v prodaji oblačil, lansko leto so prodali še manj oblačil kot leto pred tem. Pa čeprav na debelo prodajajo na 32 trgih. Nove priložnosti vidijo v širitvi prodajne mreže v Rusiji in prodor na ameriški trg.

Lanska prodaja slabša od predlanske

Prihodki Mure Evropske hiše mode (EHM) so v letu 2012 znašali 3,7 milijona evrov, izgube je bilo za 628 tisoč evrov (podatkov za leto 2013 še ni). In to kljub temu, da je bila Mura prisotna na največ trgih doslej - 32. Z dobičkom bi lahko poslovali le, če uresničili vsa naročila iz tujine. Kar pa se ni zgodilo, prav tako niso dobili želenih bančnih posojil, morali pa so tudi izpolniti obveznosti iz prisilne poravnave, kar je še poslabšalo njihovo likvidnost.

Največji padec prodaje na področju nekdanje Jugoslavije, največ obeti v Rusiji

Največji padec prodaje so zaznali na področju nekdanje Jugoslavije, največje povpraševanje pa v Rusiji. Direktor Mure EHM Gregor Zabukovec pa ostaja optimističen: »Smo namreč v dogovorih z novimi zastopniki in distributerji na novih trgih, kjer Mure še ni. Letos želimo nadaljevati racionalizacijo poslovanja in internacionalizacijo. Predvsem želimo prodreti na ameriški trg in še okrepiti prodajno mrežo v Rusiji.« Dodatnih vlaganj in novih trgovin v letošnjem načrtu nimajo.

Nove kupce navdušili predvsem na showroomih

Novi kupci v tujini so rezultat predstavitev in shoroomow. »Predstavljali smo se na Češkem, v Nemčiji, Rusiji in Avstriji. Imamo okrog 30 novih kupcev v 15 državah. Dogovorili smo se za poskusna naročila, ker se želijo kupci prepričati, kako kakovostna so Murina oblačila in ali upoštevamo dobavne roke. Lani je bila Mura na prodajnih policah veletrgovin v Nemčiji, Ukrajini, Kazahstanu, Egiptu, Azerbajdžanu, Kanadi, Izraelu, Avstriji, na Češkem, Poljskem, v Franciji, Belgiji, Avstriji in Litvi. Vse te države so se za Muro odločile, ker smo se tam predstavili v tako imenovanih showroomih in na modnih sejmih,« je za Finance povedal direktor Zabukovec.

Glavna strategija je prodor na tuje trge

Glavna strategija za prihodnost je prodor na tuje trge. Mura EHM ima v Sloveniji pet, na Hrvaškem pa štiri trgovine. Povsod v tujini, razen na Hrvaškem, prodaja poteka v veleblagovnicah. Za Muro pa še vedno ustvarjata angleška modna oblikovalca, katerih imeni nista znani, saj dajejo poudarek na znamko in ne na ime oblikovalcev. Mura EHM v oblačilih upošteva načela: modno, izdelano iz najboljših materialov, vrhunsko sešito. V Muri prodajo največ moških in ženskih plaščev, moških oblek in ženskih kostimov.

Vir: Finance.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2014 ob 6:59 2014 gost

      Cilj politike in vodstva mure je da muro zaprejo,ker je v srbiji cenejša delavna sila ne glede na kvaliteto,ker jim je cilj denar in ne kvaliteta.Zato jim pa kvalitetne firme odpovedujejo pogodbe,ker v muri ni več kvalitete,vemo pa vsi,če ni kvalitete ni denarja.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2014 ob 11:35 gost gost

      ti si butec kvaliteta je v delavcah ampak preganjajo jih vodilni da delajo čim več in rez kontrole kot pred 5 ali 10 let , to je ciganija ta derektorca ije le klon glavni krivec je njen partner in pa en sobočanec ki je zrastel v muri in je bil bog i batina zato je pa njegov kolega že pokojni ka je namesto njega vozil ven robo in ga je dobil MEH , gost i si v kmici nemaš pojma ka je v muri

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2014 ob 20:17 mrhovinar gost

      Meni se fučka za muro ker so vsi vodilni barabe povrh še lopovi.Kolko slišim so baje vsi vodilni do delavceu kot diktatori če nemoreš delat ali si bolan te čaka cesta.Baje se še obnaša novi oratovodja kot glavni šef ha ha v toti muri ljudje nemate prihodnosti ste kot sužnji vedite.ZATO VSI BEK OD TOD PA JI NAJ DELAJO TOTI STARI KOBILI V SRBIJI...@@@

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.01.2014 ob 21:12 borec gost

      Če ima firma sindikat, do izkoriščanja ne sme priti in morajo delavca zaščititi. Sindikat mora ukrepati takoj in obvestit vse ustrezne službe. Verjetno se delavec sam nebo izpostavljal, če že plačuje članarino sindikalnim borcom.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.01.2014 ob 21:16 gost gost

      dragi moji tak vam povem odpistijo te či si zdrav ali pa ne najbolj boli da so med odpuščenimi tudi takšni ki se borijo z boleznijo rak kakšen pa je na to komentar tude vodilni ne bodo večno zdrave sicer pa delajo kak se njim zdi

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.01.2014 ob 13:06 crni gost

      Ljudje v tej muri bi ze zdavnaj mogli sodelovat v slogu a kaj ce je sindikat in svet delavceu povezan z barabami.Vsi ki bolehajo bilo z kako boleznijo se najbol z rakom ki se dejansko borijo za svoja zivlenja.Pa jih odpostijo sramota za muro in vodilne.No clovek v muri je tako kot crv ce te voluhar ne najde si prezivo ce pa te zahodi bolezen si aut. Tako da tei ki delajo in ostvarjajo leta niso nic vredni edino ti ki se skrivajo po pisarnah prav mas mrhovinar..

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.01.2014 ob 9:15 Sara gost

      Ge de pa sindikat kaj ukrepo to je gnila institucija kak naša vlada samo za svoje stauce se borijo.Gda je šla Mura v stečaj bi vsi delavci mogli prenehati z delon nej pa ka je polovica štrjkala polovica pa delala če bi vsi štrejkali bi se z Murof tudi dosti nači pa bokše končalo kak je pa zdaj.Že tistokrat smo pravli ka tej šteri ostanejo v Muri tudi prijdejo na svoj račun pa to je zdaj tu.Samo zdaj de na zavodi ešče ujše kak je bilo prlej zato ka nega pejnez zaj do komaj sprobali ka smo te mogli mij pretrpeti.Niti eden ka je gnes v Muri se nan ne smijli to pa zato ka smo tistoga časa da je šla Mura v stečaj nej vsi vkup podržali telko v vednost.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.