https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Arheologi v Murski Soboti Na Plesah našli ostanke iz bakrene dobe

Murska Sobota, 18.01.2014 ob 13:00  

V sklopu izgradnje južne obvoznice so ob koncu prejšnjega leta ob Panonski in Poljski ulici ter Plese začeli z izgradnjo bencinskega servisa. A preden se je sama izgradnja lahko začela, so na zemljišču svoje delo opravljali arheologi. Pod površino so namreč našli predmete in ostanke iz bakrene dobe (okoli 4000 pr.n.št.), zgodnje bronaste dobe in srednjega veka. Za več informacij o najdišču smo povprašali vodjo na izkopaninah in univ. dipl. kustosa, arheologa v Pomurskem muzeju Sama Sankoviča.

Kot je povedal Sankovič, so na najdišču, ki se uradno imenuje Na plesi (pod tem imenom ga ima ZVKDS zaščitenega) našli ostanke poselitve (plasti, jame, kurišča) iz bakrene dobe (pribl. okoli 4000 pr.n.št.), nekaj ostankov iz zgodnje bronaste dobe, ki pa so bili skoraj popolnoma uničeni, ter ostanke iz srednjega veka. Najbolj sta jih presenetili najdbi srednjeveškega jarka, ki je najbrž služil kot obrambni jarek, možno pa je tudi, da je vanj bila postavljena nekakšna lesena konstrukcija zidu, saj so znotraj njega našli jame v katere so bili postavljeni navpični stebri. Kakšna točno je bila njegova funkcija, ne vedo, ker je bil odkrit na samem robu izkopnega polja, pojasnjuje Sankovič.

"Najbolj nas je presenetilo odkritje 5 grobov iz, po mojem mnenju zgodnjega srednjega veka. Našli smo ostanke krožnega jarka premera približno 10m, ki je obdajal 2 grobova (ženskega in moškega), zahodno od teh pa še tri grobove. Menimo, da je jarek obdajal gomilo, ki je prekrivala ta grobova, ki sta tudi bila bogatejša, predvsem ženska je imela kar precej nakita: 2 prstana, najbrž 2 uhana (eden zelo uničen, drugi malo manj), ogrlico iz pisanih steklenih jagod (rumenih, modrih, zelenih, belih) ter nož za pasom. Moški je imel nož ter še 2 močno zarjavela železna predmeta (eden je najbrž pasna spona)," je povedal Sankovič in dodal, da ocenjujejo, da grobovi datirajo nekje med 7. in 9. stoletjem, natančneje pa bodo lahko povedali po opravljenih analizah najdb, kosti in oglja.

Do zdaj takšnega načina pokopa, če je res šlo za gomilo, v Pomurju ni bilo najti, tudi v Sloveniji ne. So pa skeletni grobovi s podobnimi najdbami bili najdeni na najdišču Turnišče pri Ptuju. Pri Lipovcih so bili iz tega obdobja žgani grobovi, južno od M. Sobote pa skeletni, brez kakršnega koli nasutja/gomile čez njih.

Sankovič upa, da bodo predmete v bližnji prihodnosti lahko vključili v njihovo stalno razstavo (mogoče pred tem pripravili kakšno manjšo občasno razstavo), seveda pa jih najprej čaka veliko dela, saj je treba skelete, ki so zelo krhki je potrebno očistiti, najdbe pa konzervirati.
Gradnja Petrola na tem mestu naj bi se nadaljevala spomladi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2014 ob 13:19 Eden gost

      Mene pa zanima što plača zaj to ka tej žličkarji tu kopajo?? namesto ka bi se dale delalo...

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2014 ob 13:38 Gost gost

      Na "Plesah"

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2014 ob 14:34 Nobeden gost

      Eden ka si pa nej šou tij tude za žličkara, bi tij tude kopau pa kaj zaslujžo

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2014 ob 17:56 sss gost

      tebe zanima....tij si kak stara baba......lajči eden

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2014 ob 18:35 - gost

      tu bi se splačalo izkopavanje razširit na celotno področje jarka/zidu pa vse kar je vmes.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.01.2014 ob 19:54 obvoznica gost

      pa ge de zdaj šla obvoznica tu zraven kak kopajo proti tehnološkomi parki ali odazaj za hišami proti pomurki ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.01.2014 ob 21:45 gost gost

      Ste pa rejsan ažurni na Pomurci. To smo lejko že pred devema dnevoma prečitali na teleteksu TVS. Dugo nucate, ka se zmigate. Boukše biti tiho.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.01.2014 ob 0:06 boris gost

      Vse bi prekopati mogli cejlo tao njivo, te bi šče sefeli najšli, mate čas pa prekaplite.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.01.2014 ob 9:18 2014 gost

      Ma čista bedarija,nekoč pred 30 leti so ljudje vozili gnoj na njivo in v tem gnoju so bile raznovrstne stvari in predmeti,ker je bilo v tistih časih tako,ko niso več potrebovali ali se kaj zlomilo so vrgli na gnoj in ta gnoj so v jesenskem času odpeljali na njivo in so jo zorali.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.01.2014 ob 9:25 gost gost

      ja seveda, pred 30 letami so lidje na njivo vozili stvari iz obdobja 4000 l.pred našin štetjon pa jih zakapali pol metra globoko. bogme je tou bedarija, pa tudi tvoje pametovanje.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.