https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Milan Kučan: Občudujem današnje politike, ki trdijo, da nimajo stricev iz ozadja

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 16.01.2014 ob 10:30  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v sklopu Vanekovih večerov, potekala predstavitev knjige Padle maske avtorja prof. dr. Zdenka Roterja. V razgovoru, ki ga je povezoval podpredsednik uprave Ustanove Dr. Šiftarjeve fundacije, Marjan Šiftar, sta sodelovala avtor knjige prof. dr. Zdenko Roter ter prvi predsednik RS Milan Kučan.



Padle maske je dveletno delo avtorja Zdenka Roterja, ki obsega več kot 700 strani izpovedi "strica iz ozadja" in ki govori o znamenitih in manj znanih akterjih slovenske zgodovine od leta 1941 do današnjih dni. Knjiga odkrije še neznane stvari o slovenski polpretekli zgodovini. O Edvardu Kardelju, Borisu Kidriču, Ivanu Matiji Mačku, Stanetu Kavčiču, Stanetu Dolancu, Milanu Kučanu, Francetu Rodetu, Antonu Stresu, Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Dimitriju Ruplu, Spomenki Hribar...Po besedah dr. Aleša Debeljaka je tudi »pripoved o lastnem življenju, ki je vedno že tudi pripoved o slovenskem skupnem prebivanju in raznolikih deformacijah«. Knjiga Padle maske je v mesecu decembru bila tretja najbolje prodajana knjiga v Sloveniji.

Prof. dr. Zdenko Roter: »Celo življenje živimo z masko!«

Avtor knjige je spregovoril o naslovu knjige, »moja filozofija je, da celo življenje živimo z masko in nikoli nismo taki, kakor v resnici smo ali pa taki, kot bi hoteli biti in enkrat v življenju pride čas, da snameš masko in pokažeš, kaj si v resnici in če to storiš, narediš sebi dobro in svoji vesti. Tako si lahko vzgled drugim, zato sem v tem smislu razkril svojo masko, saj sem se čutil zavezano generaciji 26. leta prejšnjega stoletja, to je generaciji, ki je doživela na svojih plečih nadvse hudo in grozljivo drugo svetovno vojno.«

Milan Kučan: »S knjigo Padle maske je profesor Roter razkril, kdo je moj stric iz ozadja.«

Knjiga razkriva mnoga zakulisja povojne socialistične in sedanje samostojne Slovenije, saj je bil avtor svetovalec prvega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana in je tako sooblikoval pomembne politične odločitve v prvem desetletju novonastale države. »Zdenko je bil moj stric iz ozadja, s tem je povezan moj pogled in moje razumevanje politike, kot odgovorne aktivnosti, da človek, ki ga usoda postavi, da sprejema pomembne odločitve za narod in državo ni zavarovan pred zmotami ter je  za njega pomembno še preden se odloči, da sliši mnenja modrejših in pametnejših ljudi od sebe. Jaz sem se naslanjal na profesionalna mnenja svojih svetovalcev, na koncu sem odločitev in odgovornost sprejemal sam. Občudujem današnje politike, ki trdijo, da nimajo stricev iz ozadja, se pravi, da so se rodili pametni in so požrli vso znanje tega sveta,« je povedal Kučan.

»Manjka nam samopodoba, kaj Slovenci kot narod pravzaprav želimo.«

Kučan se je v razgovoru dotaknil tudi krize v Sloveniji in aktualnega političnega dogajanja. Povedal je, da Sloveniji manjka samopodoba o tem, kaj Slovenci kot narod želimo, kje vidimo svoje mesto v svetu in Evropi, kako bomo to dosegli in kaj smo za to pripravljeni narediti. Sam je mnenja, »če bi to imeli, bi se na posameznih področjih ne kazal velik deficit. Če nimaš pogleda na to, kaj pravzaprav s seboj želiš in kaj je tvoj motiv, se začneš gibati v peskovniku medsebojnih obtoževanj ter začneš govoriti o preteklosti.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2014 ob 11:38 vinko gost

      Zaradi Kučana nimamo demokracije, pač pa, kot rečeno, kučanokracijo. Z bankrotiranim nacionalnim interesom je Sloveniji in njenim prebivalcem ukradel ekonomsko prihodnost. Z neskončno amoralnostjo, ki jo prodaja kot absolutno etiko in moralo, je našo družbo pahnil tudi v moralni bankrot.

      45 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.01.2014 ob 12:16 gost gost gost

      Gost Vinko je že večkrat dokazal, da je budalo z opranimi možgani. Ne oglašaj se več , ker tvoje izprijene teze ne zanimajo nikogar. Mogoče sanjaš o janšaniji, ki je nikoli ne bo.

      23 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2014 ob 12:17 Odgovor Vinko gost

      Vinko nej ka bi si žile zrezo !!!

      12 26 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2014 ob 12:21 prisotna gost

      Dvorana je bila nabito polna z dodatnimi stoli, ne vem, kdaj ste slikali prazne stole. Sicer pa zanimiva ,argumentirana in dobrodošla predstavitev knjige, ki se jo splača prebrati. In nihče si ne pripisuje nobenih zaslug, kot nekateri izprijenci.

      13 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.01.2014 ob 12:41 zasluge gost

      dvorana je bila nabito polna.....hahaha......letnice prisotnih pa tudi!

      28 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.01.2014 ob 13:03 gost gost

      vsi znamo što je spakevo krambergera

      25 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.01.2014 ob 13:29 niko gost

      Take osebnosti in značaja človeka ,politika in državnika dolgo ne bomo imeli zdaj se kažejo neki obrisi pri vstajnikih vse ostalo je pa samopromocija in klientelizem in korupcija pa naj vlada dokler ne zmanjka

      15 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.01.2014 ob 13:48 Del R gost

      "Ka prvi april je pa, ka take šale eni zbijajo??

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.01.2014 ob 14:37 gost gost

      gost zasluge, takše mulace, kak si tij tan niti ne nucajo, ka do z bedaki. Kak de te še nekda sran, če boš slučajno k sebi prišo. Boukše za tebe, ke nej, ostani v svoji pameti.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.01.2014 ob 14:38 prlek gost

      Ko pogledaš slike vidiš same sive glave. Prej bi rekel, da je bil to občni zbor starih udbovcev.

      29 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.01.2014 ob 14:41 Jure gost

      Naši družini je komunizem po drugi svetovni vojni uničil starega očeta, ker ni hotel iti v zadrugo, sami pa smo zaradi obveznih oddaj popolnoma obubožali. Komunisti so naši družini pustili za življenje le eno kravo in eno kozo ter starega slepega konja. Stric, ki je bil mobiliziran v nemško in se je ranjen vrnil domov, je bil po komunistični terminologiji sodelavec okupatorja. Tudi jaz sem bil zaradi tega otrok sodelavcev okupatorjev, kar sem izvedel v šoli. V šoli pa smo morali dvigavti roke tisti, ki smo hodili k verouku in k maši ter nas poniževali.Štipendije nisem dobil, živeli smo zelo težko. In sedaj naj bi oboževal g. Kučana, ki je poosebljal to komunistično zlo. Tisti, ki ste bili v partiji in so vam bile dane dobre službe, ga lahko hvalite. Tisti pa, ki nismo imeli privilegijev in smo kakšno kritično povedali čez komunistični sistem, pa so nas zapirali. To ideologijo g. Kučana. Hvala lepa za Milana.

      31 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.01.2014 ob 14:57 gost mirko gost

      Jure, tudi moji družini je bilo narejeno veliko škode, ampak med drugo vojno. Ker so se moji predniki izrekli za slovence se je moral moj stari ata trikrat na dan javiti na policiji, vsak dan so bile hišne preiskave, mojo mamo pa so v madžarski šoli šikanirali, prav tako očeta. Vsak dan sta morala tisočkrat napisati, da nista slovenca. Po dveletnem trpinčenju naše družine so bili vsi poslani v taborišče, od koder sta se vrnila le stari oče in moj oče, vandar nista imela kam, ker so med tem porušili hišo. Tako, da ne nakladati, trpinčenja so bila na vseh straneh. Tudi moja družina je bila označena, vendar po fašistični terminologiji, kot preveč zavedna in zato izobčena in uničena. Po vojni pa zaradi tega nismo imeli nobenih privilegijev in smo živeli skromno. Na koga pa naj jaz pokažem s prstom, če ti točno veš za krivca.

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.01.2014 ob 15:01 odg gost

      Prlek - zbor ostarelih udbovcev, ha ha ha ha ....

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.01.2014 ob 16:46 fururist gost

      Gost Jure in Gost Mirko, moj predlog bi bil, da s prstom oba pokažeta na svoje otroke in jim obljubita, da krivice iz preteklosti, ki so se nedvomno zgodile ne bodo obremenjevale njihovih življenj ter da bo ta tema izginila iz prvih strani časopisov.

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.01.2014 ob 17:01 protestant gost

      Nekateri so prav smešni.Kučana obsojajo za dejanja, ko še ni imel niti deset let. Komunisti pa so krivi za vse zgrajene tovarne po drugi svetovni vojni, kjer je vsak, ki je želel delati dobil delo.Posledično si je lahko pridobil stanovanje, ali pa si celo zgradil lastno hišo. Poleti pa lepo na morje, pozimi smučat...... Poiščite prosim danes podjetnika,ki kaj podobnega nudi delavcem.Najbrž so tudi vsi prisotni na tej predstavitvi krivi za trenutno situacijo. Mimogrede: soboški župan je po končanem predavaju jadrno pobrisal - prvi! Njemu pač odgovarja samo plavo-rumena resnica!

      17 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.01.2014 ob 17:02 2014 gost

      Ma vsi so isti kradneju kak srake pa lažljivci.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.01.2014 ob 17:05 Del R gost

      Nauke pa nam dajajo ljudje, ki so vodili desetletje našo državo in so vidne še posledice danes, v kakšnem stanju smo . Poglejmo samo našo Prekmurje. Pa ne samo zaradi teh "levičarjev", ampak zaradi celotne "politične elite"

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      16.01.2014 ob 17:12 gost gost

      vsi obremenjenci z zgodovino si lepo na velko sprintajte odgovor @futurist in sakši den gda vgojno staneti si najmenje trikrat lepo na glas prečitajte od začetka do konca. mogoče de sčasoma življenje v sloveniji postalo bole znosno in okolje menje primitivno.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      16.01.2014 ob 18:36 gost gost

      meterzwanzig naj bo samo tiho.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      16.01.2014 ob 22:49 gost gost

      kučan in drnovšek sta bila ediniva praviva politika v celi zgodovini samostojne slovenije. vse ostalo je samo ena navadna banda egoističnih opurtunistov brez osnov bontona in javnega izražanja. ob enon so pa več ali menje vsi lažnivci in lopovi.

      8 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      16.01.2014 ob 23:20 Ko te sisa gost

      Ka te ode tu? Batine isce? Naj ide v lublano jugovicon pamet solit. Dobro ka jankovica nej seuf prpelo ka te bi ga se vec tejh dedekov pa babic komunajzerskih (ex partizanckov) prislo gledat. Mogoce je pa glih zaradi toga priso ka se eno par tejh "partzanckov" ustolici ka do te meli vece penzije kak un pa stanovnik pa vglavno ta njegova socialistcka kumonisticka elita, nej ka jih itak premalo ge oz. jih je sigdar vec pa se povrh toga dugo zivejo, ocitno matildo trbej malo okrcati hehe. Predlagan ka ga murski val drugo leto pa nominejra za pomurca leta ka do te pa lejko te starcki za njega zvali, nate ka je un segli dosta napravo za prekmurje, zato pa samo se "romi" lejko odijo v baute pa pune vozicke vo pelajo, ka si mi navadni smrtniki ka nas je se ostalo ka duvlemo kak teleta po teh popusenih prekmurskih fabrikaj za 500€ na mejsec nemremo privosciti zato ka nan bratuskova more davek nabiti ka te delomrznese nakrmi ka jih je tu vedno vec, ampak to nej problem ker dobrotnica Alenka poskrbi za to povrh toga je pa se Milan priso ka jim to sporoci in potem so srecno ziveli do konca svojih dni.

      13 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      17.01.2014 ob 0:29 lauraas gost

      Tako je, za rome se je že pobrigo, da imajo večje podpore, kot delavec plačo, zdaj pa v LJ južnjake forsira na pomembna mesta.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      17.01.2014 ob 0:35 gost gost

      laurass, IQ sobne temperature. najdi si nekoga ka te dobro pofuka ka neboš več kretenskih postov pisarila.

      10 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      17.01.2014 ob 8:15 ZOJA gost

      čudno je v toj državi kak so komunisti bili božni pa so si lidje tistoga časa vile zidali s posojilom šteroga so nej dali niti nazaj vsi so imeli za hrano ,obleke avto pa svobodo nej se je telko kradnilo policaji so nekaj pomenili zdaj pa moraš gledati kak boš iz mesca v mesec živo mladina je na cesti .NE RAZMIN KOMI JE BILO TAK SLABO V JUGI KA ZDAJ ŠINFAJO NEKAJ KA JE BILO DOBRO IN HVALIJO NEKAJ KA NIMA PRIHODNOSTI V CELOJ EVROPII NAROD SE ZDIGAVLE POMALI ALI BO TUDI TU POČILO KA TO NEMRE ITI DALE TAK KAK JE UNIČILI SO TIVARNE KI JIH JE NAROD POSTAVO S SVOJIMI ŽULI PA POGLEDNIMO ŠTO SO NAJVEČ PRI NAS NAPRAVILI ŠKODE TISTI KI NARODU GUČIJO KAK JE SOCIALIZEN BIL GNIL KAK SO ŠKOFI LIDEN OBEČAVALI DOBIČKE ,KA PA JE STOGA V PRIŠLO SI ZNATE ZATO PA PREMISLITE KA JE ŽIVLJENJE ČE TO KA SE LEJKO Z ME3RCEDESON VOZIŠ PA NAROD NEMA ZA GESTI ALI PA TO KA BI DECA KDA KONČAJI ŠOLE LEJKO ZAČALI PREMIŠLAVATI O SVOJIH DRUŽINAH .BRE VEZE JE TO RSPRAVLJATI DOKLER DO NAM PRALI PAMET BIVŠI KOMUNISTI KI SO ZDAJ NAJVEČJI NASPROTNIKI DOBREGA ŽIVLJENJA .PRAVIJO NAROD POSVADI PA BOŠ LEJKO VLADO..

      10 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      17.01.2014 ob 10:49 kramberger gost

      Pridem jaz nazaj in takrat bom nekomu .....mater.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      17.01.2014 ob 11:25 gost gost

      itak, kramberger bi se zdaj najbole domače počutil v trenutni naši politiki. zdaj so VSI takšni klovni kakšen je bil on negda.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      17.01.2014 ob 15:33 realist gost

      Kučan je z Jankoviča naredil največjo napako v svojem delovanju, pa naj mu odpustimo seznanjenost ali vpletenost v marsiketero svinjarijo kumunizma!!! Ko se bo Slovenski človek prebudil in začel verjeti da obstajata vedno dve plati medalje in da ni samo leva stran samo zlato. Takrat bomo končno dobili neko upanje, saj bi bilo zdaj edino pravilno da bi bila trenutno desnica na oblasti ampak Kučan to ne bo nikoli dojel!!!! Kučan je zlo za demokracijo!!Jankovič je dokaz, aja zdaj pa že išče naslednega zelooo sposobnega,ki bo njemu in jegovim pogodu!

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      17.01.2014 ob 16:45 gost gost

      o ja, trenutna desnica..... vsi po vrsti v sodnih postopkih, dosta njih tudi že obsojenih, par jih tudi že sidij v zapori. to so lidje keri do rešili našo državo, normalno.... lopovi pa lažnivci.... joj točno, vej so pa vsi tej bili negda v komunistični partiji. nej čudo ka so zdaj takši, meli so dobre učitele. zato hitro trenutno desnico na oblast. neka maloga je še po blagajnaj ostalo.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      19.01.2014 ob 19:16 whitepower gost

      ka je pa dobroga za Prekmurje napravo stari sejri seronja

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      19.01.2014 ob 19:55 blackpower gost

      nikaj..niti telko nej, kak je čarnoga pod nuhetom.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      19.01.2014 ob 20:03 gost4 gost

      Napravo je to, ka je z Zemljaričem preprečo gradnjo rafinerije ,kere oprema je že bila na dvorišču Nafte!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      19.01.2014 ob 20:08 beli rudar gost

      @gost4, točno tak, kak si napisal, takrat sem jaz tudi pri nafti delal..to je bil nož v srce delavcev, rafinerija je pa šla z naftinega dvorišča na Kitajsko

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      19.01.2014 ob 21:02 gost - joža gost

      kak levi tak desni in obratno vroke plunte pa si vkup zgučte kak te delali ka de se vidlo kaste naprevili pa te eden drugoga šimfajte sodstvo naj svoje napravi zgodovinari naj pišejo svoje

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      19.01.2014 ob 21:10 gost rumeni gost

      brez dima ni ognja.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      19.01.2014 ob 21:28 poštenjak gost

      ENI KOMUNISTI KERI SO NEKDA BILI V PARTIJI ZDAJ FEJST V CERKEV ODIJO,PA SO REJDNO KAPUTE OBRNOLI. SRAMOTA KAJ SO DELALI NA GOLEM OTOKU,SE MI PA ZDI KA SO JANŠOVI NEJ NIKA DRUGAČNE,VSI SO ISTI NEGA RAZLIKE,PA PRI KRAMBERGERU SO BILI VSI POLEG. JEBE SE MI ZA VSE VAS KOMUNISTE PA ZA VSE JANŠOVE BEDAKE. GA SAN POŠTENI PA SAN ZA POŠTENOST. VSE POLITIKE NAGNATI NA GOLI OTOK

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      19.01.2014 ob 23:47 toni gost

      Ka pomejni po mađarsko KUČA ja PES ,KUČAN pa PESIJAN,,vej pa ze či tu buo bi ga te zakukli da prijlika bijla.Zaj ga Austrijci itak ksej potegnejo pa zapravijo,da pa bilao bi falej čij ga samij zapravili!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      20.01.2014 ob 16:13 pravnamje gost

      Čitaš kao tajne dokumente iz 70-ih in 80-ih, ki prihajajo na plano in kaj se je spremenilo v tem času do leta 2014 ? Nič ! Isti ljudje, isti pristopi, isti vzorci...In na koncu; kako pa bi se naj kaj spremenilo, če ljudje točno to želijo. Vsak evropski politik, ki se upokoji in ki da kaj nase, nikoli več ne nastopa v javnosti (in ne meša d...ka)..........aja, Kučan ni evropski politik!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.