https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kardinal Rode toži prleškega novinarja Karbo

21.01.2014 ob 11:00  

Nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, zdaj kardinal Franc Rode, novinarja Dejana Karbo kazensko preganja zaradi opravljanja in raznašanja neresničnih trditev iz zasebnega življenja. Karba je avgusta 2012 v  članku v časopisu Delo zapisal, da je bil Rode leta 1969 intimen s Tanjo Bredo, ta pa je leto pozneje v Nemčiji rodila sina Petra Stelzerja, čigar oče naj bi bil ravno Rode.


Rode zanikal navedbe zanika in opravil test očetovstva

Rode je navedbe zanikal, s Stelzerjem, ki je iz tujine pojasnjeval, da želi vedeti, kdo je njegov pravi oče, pa se je strinjal, da opravita preizkus očetovstva s testom DNK. Izid testa, s soglasjem obeh, Stelzerja in Rodeta, opravljen na inštitutu za sodno medicino univerze v Münchnu, je na začetku oktobra 2012 pokazal, da med Stelzerjem in Rodetom ni sorodstvene povezave.

Foto: reporter.si

Rode je kmalu po izidu testa DNK vložil 30 tisoč evrov "težko" civilno tožbo proti Delu in Karbi

Zoper novinarja pa je na ljubljanskem sodišču sprožil še zasebno kazensko tožbo, saj meni, da je Karba storil kaznivo dejanje opravljanja. Karba je tožbi ugovarjal z navedbami, da je ta sama s seboj v nasprotju ter da so mu domnevo očetovstva, ki jo je zapisal v članek, potrdile priče, s katerimi se je pogovarjal, poroča siol.net.

Predlagal je, da sodišče tožbe ne dopusti. A je sodni senat julija lani ugotovil, da je Rode kot zasebni tožilec s predloženimi listinskimi dokazi – s članki v časopisu in na spletnih straneh – izkazal vse zakonske znake in utemeljen sum kaznivega dejanja opravljanja, zato so sodniki kardinalovo tožbo dopustili.

Sojenje se bo začelo v petek, med pričami, ki jih je predlagal Karba, pa je tudi Karl Slemenšek, stric Tanje Brede Stelzer, ki bo po besedah Karbovega zagovornika Aleksandra Čeferina lahko povedal "veliko podrobnosti o odnosih med Rodetom in Stelzerjevo".

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2014 ob 12:56 TONE gost

      Rodeta , je lahko zelo sram, zato ker se daje v javnost in se prička o takih stvareh ! Kjer je dim , je tuai ogenj !

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      21.01.2014 ob 17:06 en en gost

      Pravilno, servilno novinarstvo ni enako raziskovalnemu.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      22.01.2014 ob 0:08 Ignatius Loyola gost

      No, pomurje zbudi se in nick sta na zelo nizkem kulturnem nivoju. Glede na to, da branita tako "eminenco", ne bi od vaju pričakoval tako nizkega nivoja. Sicer pa si kar predstavljam od kje prihajata. Mešata vse po vrsti. Jabolka, hruške in krompir. Tudi sam sem vernik in ne vidim nobenega blatenja krščanske vere, če nek novinar raziskuje kršenje celibata pri neki "eminenci". Še huje pa je sedaj, da se taka "eminenca" spravi nekoga tožit. Jezus je molil za tiste, ki so ga križali. Pokojni papež Janez Pavel II. je odpustil svojemu atentatorju in ga obiskal v zaporu. "Eminenca" pa hoče DENAR za odškodnino. POHLEPNEŽ !!! Sicer je pa že dobil svoje za svoja izprijena dejanja. V začetku decembra na znamenito sredo je bil v Vatikanu RAZREŠEN službe.Tako sedaj nima več nobene funkcije in nobenega vpliva. Očitno v Vatikanu zelo dobro poznajo Rodeta in vedo za vsa njegova početja. Drugače ne bi bil razrešen. Gospod Dejan Karba pa ima še na zalogi veliko stvari, za katere se klerikom še sanja ne. Danes so ljudje pismeni, razgledani, izobraženi in jih ne more vsak klerik, ki ima pet minut časa kar tako vleči za nos. Ljudje dobro ločijo med Bogom, vero, cerkvijo, Cerkvijo, RKC, ... Hvala Bogu, da imamo papeža Frančiška I. .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      22.01.2014 ob 0:39 gost gost

      itak de pa karba na sodišči raztrgo rodeja, še žao njemi bo, pa vsen van ka ga zagovarjate tudi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      22.01.2014 ob 0:41 pomurje zbudi se gost

      Tvoj članek -Ignattius Loyola- je rejsan fejst raztreseni, tak kak če bi ravno prišo s kakšnega ponesrečenega zmenka. Vendar pa si vseno ohrano določen nivo razprave zato se tudi oglašam in pravim ,ka za nobeno mojo zgoraj navedeno dejstvo nemaš pravoga protiargumenta, ampak ven mečeš nekše splošne floskule. Pa še to ,ka de moglo dosti vodej po reki mure preteči , ka de DEJAN KARBA GOSPOD IN DOBER NOVINAR.

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. gost
      22.01.2014 ob 8:19 niko gost

      pomurje zbudi se -dobro jutro to ka pišeš ni v čast tebi ne RKC če braniš posameznika ga moraš z dejstvi ne pa z ideologijo o novinarju Karbi pa vse dobro saj je odkril veliko lumparij ,ki se danes kažejo kot veliki problemi naše družbe

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!
    13. sanigel59
      22.01.2014 ob 23:13 sanigel59

      admin ZAKAJ brišeš komentare 14 jih falij kak vidin RESNICA BOLI .....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.