https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Boromejski otoki - čudoviti vrtovi in živopisane papige

23.1.2014  

Tokrat smo v rubriki Pom ture za vas obiskali Boromejske otoke, ki slovijo po čudovitih vrtovih z bujnim rastjem in po katerih se sprehajajo živopisani pavi ter papagaji. Prisluhnete lahko žvrgolenju ptic ter uživate v naravi v vsej njeni lepoti.


 

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Na severu Italije, najzahodnejše od treh velikih predalpskih jezer v Italiji, leži jezero Maggiore. Jezero Maggiore, katerega površina obsega 213 kvadratnih kilometrov je drugo največje jezero po velikosti, takoj za Gardskim jezerom ter sega na področje Švice. Na jezeru se nahaja več otokov, med njimi tudi najbolj obiskani Boromejski otoki s čudovitimi parki. Boromejski otočki, ki se imenujejo pa Sv. Carlu Borromeu (Isola Madre, Isola Bella, Isola dei Pescatori-Superiore) ležijo na zahodni strani jezera med naseljema Baveno in Stresa.

V mestecu Arona, ki leži na jugozahodni obali jezera, stoji 35,1 m visok spomenik Carlu Borromeu. Kip, je bil dokončan leta 1698. Visok je 23,4 m ter stoji na 11,7 m visokem granitnem podstavku, kazalec na desni roki pa je dolg 1,95 m. Sprva polžaste stopnice in nato lestev v notranjosti kipa vodijo obiskovalce do glave, iz katere je iz ustne in očesnih odprtin lep razgled na jezero.

Do Boromejskih otokov turiste prevažajo ladjice. Isolla Bella velja za enega izmed najlepših primerov italijanskega parka v Evropi. Na otoku, ki je dobil ime po soprogi grofa Karla III. Boromejskega, stoji baročni grad grofov Borromeo, ki je obkrožen s prečudovitimi francoskimi terasastimi vrtovi z bujnim rastlinjem. Opremljen je z mnogimi vodometi še iz 17. stoletja. Takrat so posebne črpalke napeljevale vodo za te okrasne zgradbe naravnost iz jezera; zgrajena je bila tudi podzemna kanalizacija za namakanje rastlin, ki je še danes v rabi. Izbira in selekcija cvetočih rastlin, ki jih je na otoku okoli 2000 vrst, omogoča nepretrgano cvetenje skozi vse leto. Zaradi milega podnebja z bujno subtropsko vegetacijo tu med drugim bujnim rastjem najdemo tudi kamelije, limonovce, rododendrome in pomarančevce.

Otok Isola Madre je znan po številnih vilah in botaničnim vrtom, po katerem se sprehajajo fazani, pavi in prosto živijo nekatere vrste papig. 8 ha površine otoka je opremljen kot angleški park, medtem ko je večina parka pokrita z gozdom in nudi zatočišče večji skupini eksotičnih ptic.

Obiskali smo tudi ribiški otok Pescatori, ki je edini stalno naseljen in kjer se domačini ukvarjajo pretežno z ribolovom, zato slovi po svojih sladkovodnih ribjih specialitetah, prijetnih majhnih trgovinicah, ozkih uličicah, številnih stojnicah in restavracijah. Vsako hišo krasi svoj balkonček.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.