https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi s koncertom počastili spomin na žrtve holokavsta

Sinagoga Lendava, 26.01.2014 ob 13:30  

27. januar je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in tega so v okviru projekta ŠOA- Spominjajmo se, počastili tudi v lendavski sinagogi.


Programi v projektu ŠOA nagovarjajo javnost za trajno pomnjenje in spominjanje na največje zlo 20. stoletja; da ne bi bilo nikoli pozabljeno, predvsem pa – da se ne bi nikoli in nikjer več ponovilo. Projekt Šoa – spominjajmo se je bil pripravljen v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor in s podporo ZRC SAZU v letu 2010 kot širše in vseslovensko zasnovan projekt, v okviru katerega pripravljajo razstave, znanstvena srečanja in kulturne dogodke ter izdajajo priložnostne tiskane publikacije.

V slavnostnem nagovoru vseh zbranih na dogodku je župan Anton Balažek poudaril: »Ni dovolj le, da se spominjamo, ampak je predvsem pomembno, da se tudi zavedamo tragedije holokavsta.«

Pesmi španskih judov

V sicer do zadnjega kotička napolnjeni lendavski sinagogi je bogato glasbeno dediščino španskih Judov predstavila Klarisa Jovanović ob spremljavi skupine Della Segodba. Med nastopom je vokalistka tudi predstavila vsebine pesmi: »Te so bile namenjene ožjemu družinskemu krogu ali pa je šlo za obredne pesmi, oz. take, ki razkrivajo drobce življenja, najsi bo tragično ali komično. Judovske skupnosti pa niso samo ohranjale in gojile svoje dediščine, v njihovih nedrjih so vse do druge svetovne vojne nastajale nove pesmi v arhaičnem ladinu, v jeziku, ki so ga njegovi govorci tako skrbno čuvali kot ključ domače hiše v Španiji, iz katere so bili izgnani

V Lendavi ena najmočnejših judovskih skupnosti

Ena največjih in najaktivnejših judovskih skupnosti na slovenskem je bila prav v Lendavi (takrat Dolnja Lendava). Popis iz leta 1921 omenja 259 Judov. Ti so upravljali skoraj vso mestno ekonomijo: bili so lastniki trgovin in hotela, lastniki gospodarskih obratov, uradniki, učitelji, odvetniki, knjigovodje, steklarji in zasebniki. Ustni in pisni viri navajajo, da so ti živeli v močnem sožitju z ostalimi prebivalci, s svojim delovanjem pa so prispevali pomemben delež h gospodarskemu in kulturnemu razvoju mesta Lendava. Lendavski Judje so namreč ustanovili prvi denarni zavod v Prekmurju - dolnjelendavsko hranilnico leta 1873.

Učna ura zgodovine

V ponedeljek 27.1. ob 9:30 pa v lendavski sinagogi pripravljajo učno uro zgodovine za učence 9. razreda DOŠ I Lendava, pod mentorstvom Magdalene Bohnec.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.