https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Največ političnih spretnosti pokazali ljutomerski gimnazijci

Ljutomer, 29.01.2014 ob 11:30  

Včeraj je Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe gostil regijsko tekmovanje, na katerem so se v simulaciji delovanja Evropskega parlamenta pomerili dijaki DSŠ Lendava, SPTŠ in Gimnazije Murska Sobota, Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Gimnazije Ormož.


Na tekmovanju so dijaki soočili svoja mnenja in oblikovali stališče o aktivnem političnem udejstvovanju mladih in udeležbi mladih na volitvah s priporočili za prihodnost. Pri tem so se potegovali za glavno nagrado – obisk Evrošole v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Po štiriurnem zasedanju mladih poslancev simuliranega parlamenta je komisija odločila, da v Strasbourg odpotujejo dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Na zasedanju so mladi dokazali, da imajo jasno izoblikovana stališča, ki so jih pripravljeni tudi glasno izraziti, v kolikor jim je ta možnost dana in v kolikor jih spremlja občutek, da njihovo mnenje šteje. Po izvolitvi predsednika in treh podpredsednikov zasedanja so dijaki vsake izmed tekmujočih srednjih šol predstavili stališča na izbrano temo – govorili so o aktivni udeležbi mladih na volitvah. Če je bilo vzdušje pri tej točki še nekoliko šolsko, se je predavalnica ob vlaganju in  sprejemanju amandmajev spremenila v pravi parlament, v katerem pa odločajo izključno mladi do 18. leta. Besedne vložke je obogatila kampanja, s katero je vsaka ekipa skušala prepričati mlade, da se udeležijo volitev.

Mladi so na zasedanju sprejeli stališče, da se morajo bolj družbeno-politično aktivirati, se povezati in dajati konkretne predloge ter se udeleževati volitev. Ugotovili so, da je od njih odvisna prihodnost države in celotne skupnosti in da jim ne sme biti vseeno za njihovo prihodnost. Svoja od drugih generacij drugačna stališča morajo izraziti navzven.

Mladi ugotavljajo, da je nizka stopnja politične angažiranosti mladih predvsem posledica nizke ozaveščenosti mladih o pomembnih družbenih temah, politiki in politikih ter nezaupanja mladih v politike, saj ne uresničijo svojih zavez, ki jih dajo pred volitvami. Zato tudi ne čudi, da so mladi med priporočili za prihodnost navedli okrepljen sistem informiranja in ozaveščanja mladih o politiki in družbi ter povečanje števila neodvisnih kandidatov na volitvah. Odločevalcem na vseh ravneh pa so predlagali, naj omejijo število mandatov enega poslanca v Evropskem parlamentu na največ 2 zaporedna mandata in se približajo mladim in z njimi vzdržujejo reden stik.

Tekmovanje je potekalo pod okriljem Evropskega parlamenta, ki že več let posebno pozornost namenja izobraževanju in osveščanju mladih o Evropski uniji, njenih institucijah, državah članicah ter njihovi politični ureditvi. V šolskem letu 2013/14 del aktivnosti programa Evrošola izvaja Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe. Zavod Beta skrbi za to, da tekmovanje za dijake predstavlja učno izkušnjo, ki mladim omogoča doživeti izkušnjo dela poslancev, spoznavati evropske institucije ob hkratnem razvijanju domišljije, kritičnega mišljenja in hkratni vzgoji v demokracijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2014 ob 7:59 Timi gost

      Politićna spretnost, katero Slovenci na volitvah najraje nagradijo, je mlatenje prazne slame. V ta kontekst grejo takšne in podobne nategancije.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.