https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Komunala Radgona: Krivec za težave s pitno vodo je dotrajanost vodovodnega omrežja

Gornja Radgona, 05.02.2014 ob 7:00  

V zadnjem času izkazujejo prebivalci Občine Gornja Radgona veliko nejevolje zaradi izpada vode. Kaj je temu vzrok in zakaj se tovrstne situacije dogajajo, smo preverili v podjetju Komunala v Gornji Radgoni. Težave nam je pojasnil direktor Komunale Radgona mag. Zlatko Erlih.


"Vzroke je seveda treba iskati v dotrajanosti vodovodnega omrežja. Slednje se odraža v številnih lomih cevi na primarnem in sekundarnem vodovodnem omrežju (70 – v letu 2013 na sekundarnem omrežju, za katerega je odgovorno podjetje Komunala Radgona d.o.o.). V lanskem letu je na takšno stanje dodatno vplivalo plazenje zemlje, zato je prišlo do lomov cevi na takšnih mestih (Polička cesta, Ptujska cesta…). K temu so svoje dodali trije zaporedni lomi na glavnem transportnem vodu v Podgradu, ki ga upravlja Radenska, in kjer smo sodelovali z našo ekipo pri njihovi sanaciji."

 

Projekt izgradnje cevovoda za oskrbo s kakovostno pitno vodo bo zajemal 26.696 prebivalcev po posameznih občinah Apače, Gornja Radgona, Veržej, Ljutomer, Sveti Jurij ob Ščavnici, Radenci, Razkrižje in Križevci. Sklop projekta oskrbe pitne vode  –  sistem C, zajema izgradnjo transportnih vodovodov in kanalizacije.  Ali bo izgradnja novega "vodovoda C" rešila omenjene težave, ki se sedaj pojavljajo?

"Izgradnja kraka C zadeva v naši občini prvenstveno nadomestilo dosedanjega transportnega (primarnega) cevovoda in nekaj krakov sekundarnega omrežja. Z investicijo se bodo določeni deli vodovodnega omrežja kvalitetno posodobili, prav gotovo pa bodo za defekte ostali občutljivi tisti deli, ki se jih prenova ne bo dotaknila. Vsekakor se bomo izognili vsaj za določeno daljše obdobje lomom in izgubam vode, kot smo jim bili priča decembra 2013 in januarja 2014 v Podgradu in so nastali na transportnem (primarnem) cevovodu."

Zanimalo nas je, kdaj bo zaključena izgradnja novega vodovoda in kako potekajo dosedanja dela ter kakšno vlogo bo po novem imela Komunala pri vodovodu?

"Zadeva ni v naši pristojnosti, ker jo vodi nosilna Občina Ljutomer in seveda tudi Občina Gornja Radgona, kljub temu imamo v posel vključeno eno montersko ekipo in zdi se, da v naši občini dela potekajo po terminskem načrtu. Izgradnja seveda mora biti zaključena najkasneje leta 2015, ko mora celoten sistem biti predan v obratovanje ter pridobiti posebno obratovalno dovoljenje. To so pogoji, ki so vezani na koriščenje sredstev iz kohezijskega sklada. Verjamemo, da bomo tudi v bodoče upravljali vodovodni sistem, ki je v lasti Občine Gornja Radgona, kot to vršimo sedaj."

 

Dela Komunale pa niso vezana izključno na vodovodni sistem in ker smo v zimskem obdobju, nas je zanimalo glede na to, da je letos 2014 zapadel sneg relativno pozno, ali je zimska služba pripravljena na nove meteže, ki nas morda čakajo?

"Smo pripravljeni, ker mi priprave na zimsko službo začnemo po koncu predhodne zime, s 15.11. pa je tudi uradni začetek zimske službe na cestnih komunikacijah. Naša zimska služba vključuje v izvedbo del poleg lastnih strojnih kapacitet še kapacitete zunanjih izvajalcev. Z njihovo pomočjo in razporeditvijo pokrivamo praktično celoten teritorij občinskih cest in javnih poti naše občine. Vse skupaj pa je seveda odvisno od intenzitete in izdatnosti snežnih padavin, ko se včasih tudi kaj zalomi. V relativno normalnih obdobjih sneženja, slednje seveda lahko normalno in kvalitetno obvladujemo."

Podjetje Komunala Radgona zaposluje tudi delavce vključene preko javnih del. Zanimalo nas je, kakšno je zadovoljstvo s strani podjetja z dotičnimi opravljalci, koliko jih je in kako pomembna je vloga tovrstnih vključitev v izvajanju opravil in nalog Komunale?

"Smo zadovoljni z delom delavcev preko instrumenta javnih del. Imamo 10 zaposlenih delavcev v tem ukrepu. Javna dela so prispevek k temu, da opravimo večji del opravil, kot bi jih sicer s svojimi neposredno zaposlenimi."

 

Kot je navedeno na uradni spletni strani Komunale Gornja Radgona, je Občinski svet Občine Gornja Radgona na svoji 18. redni seji, dne 24.02.2005 sprejel „Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Komunala Radgona d.o.o." Zanimalo nas je, kakšno je sodelovanje podjetja z ustanoviteljem?

"Sodelovanje je profesionalno in permanentno."

Po zastavljenem vprašanju, kaj je novo vodstvo podjetja uvedlo glede na prejšnje vodstvo, je direktor mag. Zlatko Erlih navedel:“Boljša komunikacija z lastnikom, več medsebojne harmonije med zaposlenimi,pričetek projekta sistematičnega uvajanja malih komunalnih čistilnih naprav, izdelava osnove za morebiten samostojni odvoz smeti v bodoče, ko bodo na voljo investicijska sredstva za nabavo potrebnih sredstev, izdelane osnove za pričetek procesa sistematičnega odvažanja grezničnih gošč na terenu občine.”

           

Ob zaključku pogovora nas je zanimala še strategija podjetje v letu 2014, pri čemer je direktor Erlih navedel prioritetna področja, ki se bodo v tem letu dogajala: „Obdržanje vloge upravljavca vodovodnega sistema občine Gornja Radgona znotraj bodočega kraka C in sodelovanje v njegovi izgradnji, zagotavljanje kvalitetne vodoosokrbe, sistematično uvajanje celovitega sistema vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav na področjih, ki preko kanalizacije ne bodo priključena na centralno čistilno napravo,kvalitetno vzdrževanje občinskih cestnih komunikacij,kvalitetna javna snaga na področju mesta.“

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.