https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dnevni center Kekec mladim ob strani stoji že leto dni

Murska Sobota, 05.02.2014 ob 9:00  

Dnevni center za otroke in mladostnike Kekec je decembra minulega leta praznoval prvo obletnico delovanja. Ob tej priložnosti se upravitelji centra zahvaljujejo vsem sodelujočim, ki so v lanskem letu prispevali k pestremu dogajanju ter tako mnogim otrokom doprinesli k koristnemu in aktivnemu preživljanju njihovega popoldanskega časa.


Pred dobrim letom, 24. decembra 2012, so odprli vrata dnevnega centra Kekec, s takratnim sedežem v HSD v Murski soboti ter tako uresničili že dalj časa prisotno zamisel o prostoru za otroke in mlade, ki bi jim omogočal kvalitetnejše preživljanje prostega časa. Potreba po sledečem je bila več kot očitna, tako je prenekaterega danes zaposlenega starša razbremenila določenih obveznosti, njihovim otrokom pa preko pestrega nabora aktivnosti nudila pomoč ter oporo, ki jo danes še kako potrebujejo za soočanje z vsakodnevnimi težavami v šoli, družini in med svojimi vrstniki.

Dogajanje v minulem letu je bilo zahvaljujoč upraviteljem centra ter dolgi vrsti prostovoljcev pestro, bogato ter, kot pravijo, niti en dan ni minil brez odgovora na vprašanje »Kaj bomo pa danes delali…?«. Skozi pogovore, ustvarjanje, različne delavnice in podobno so mladim omogočili, da spoznajo kaj novega, delijo različna mnenja, slišijo drugačna razmišljanja, izrazijo svoje misli in čustva ter tako tudi sami sooblikujejo vsebine dnevnega centra.

Prostovoljci so uporabnikom pomagali tudi k učinkovitim načinom učenja, jim omogočili dostop do informacij preko spleta ter na različne načine skrbeli za krepitev njihove socialne mreže in samopodobe, sprostitev ter navsezadnje tudi za sklepanje novih prijateljstev – vse z namenom opremljanja mladega človeka za življenje v smislu prevzemanja odgovornosti, sposobnosti ustrezne komunikacije in družbeno sprejemljivega vedenja. V okviru programa so se izvajale še delavnice v bolj oddaljenih občinah (Hodoš, Šalovci, G. Petrovci, Moravske Toplice, Grad, Kuzma in Rogašovci).

Dnevni center se je meseca aprila tudi preselil iz prostorov HSD na Lendavsko15 A. Kot pravijo upravitelji centra je vsak dan več otrok, ki preživijo popoldanske ure v njihovem centru, vsem sodelujočim pa je pri tem v neizmerno veselje, ko lahko na tako koristen način  otrokom in mladostnikom posredno prispevajo k lažjemu soočanju z vsakodnevnimi težavami v šoli, družini in med vrstniki in jim pomagajo premostiti prenekatere težave na različnih področjih na poti njihovega odraščanja.

Brez pomoči donatorjem nikakor nebi šlo

Izvajanje vseh aktivnosti ne more brez dolge vrste organizacij in posameznikov, ki nudijo materialno ali finančno pomoč. K sami ustanovitvi centra so pripomogle vse občine UE Murska Sobota ter donatorji (Aha Mura d.o.o, Avtohiša Kolmanič & Dokl d.o.o., Transpak d.o.o., Megras d.o.o., Krka Tovarna zdravil d.d., Radenska d.d., Mercator d.d., Vzajemna, Saubermacher Slovenija d.d. Mlinopek d.d.). Zahvalagre tudi HSD z nudnjem prostorov ob uvajanju centra,  z izdelavo logotipa pa mag. likovne umetnosti Martini Bohar Mihoković ter prostovoljcem.

Kljub temu, da so pri organizaciji vsega dogajanja skromni, potrebujejo za nakup hrane, material za ustvarjalne delavnice ter še kaj finančno podporo. Lansko leto so k temu pripomogle naslednje organizacije:

Geo-vrtina in Megras: finančna sredstva, zamrzovalno omaro ter sušilni stroj; Trgovina LIDL - pet nakupovalnih vozičkov prehrambenih izdelkov; Trgovina Mercator - darilni boni; Hervis – športne rekvizite; Big Bang - radio; TC Maximus Černelavci – darila in bowling, pogostitev; Pekarna Omar Rankovci - donacija njihovih prehrambenih izdelkov; Inter Spar Maximus – prehrambene artikle; SGP Pomgrad – 1100 malic za otroke; Pomurske mlekarne – jogurte; Pomurske lekarne – donacija v obliki finančnega prispevka; Vesela novica – finančni prispevek; Dijaška skupnost Srednje ekonomske šole M. Sobota – darila za otroke; Perutnina Ptuj – prehrambeni izdelki.

Kot ob koncu še omenjajo, center čez vse leto podpirajo  tudi  Eho podpornica, Karitas ter Rdeči križ, tako  pri Programu DC Kekec, kakor tudi pri stiskah posameznikov, družin, ki so v današnjem času neizbežne ter čedalje bolj pogoste.

Da bodo pomagali, so se lansko leto iz lastne samoiniciativne dobrodelne zavesti odločili tudi številni posamezniki, ki  pa ne želijo biti imenovani. V centru upajo, da bo tudi takšnih vs več.

Telefonska številka, na katero lahko otroci in mladostniki kličejo, je 041 682 828. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2021 ob 11:04 Jože Serban gost

      Lep pozdrav! V času pandemije ki traja že več kot eno leto in verjetno bo trajala še kar nekaj časa in zato imajo ljudje otežen dostop do zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev.V časopisih in na TV skoraj vsak dan objavljajo prispevke o vseh vrstah psihičnih in fizičnih težava s katerimi se spopadajo ljudje.Zadnje čase je veliko prispevkov o porastu duševnih motenj pri otrocih,dijakih in študentih,ki imajo tudi samomorilska nagnjenja istočasno pa nimajo možnosti za pravočasno strokovno pomoč zaradi dolgih čakalnih vrst in tudi prostor za hospitalizacijo omejen. Za odpravljanje vseh težav tako fizičnih in psihičnih pa je na razpolago Metoda EFT,ki pa je na žalost premalo poznana v širši javnosti.Metoda EFT je zasnovana na starodavnih načelih akupunkture in odkritju,da ima neravnovesje v energijskem sistemu telesa močne učinke pri telesnem in duševnem zdravju.Dokaz električnosti telesa je elektrokardiograf (EKG),ki zapisuje delovanje srčne mišice.Naš električni sistem je življensko pomemben za telesno zdravje in ko energija preneha krožiti umremo.Vse vrste fizičnih in psihičnih težav odpravimo z stimuliranjem oziroma tapkanjem po akupunkturnih točkah in na ta način problem po navadi hitro izgine.Ustanovitelj te metode Gary Craig je z to metodo želel nadgraditi psihoterapijo in na srečo je ta cilj dosegel,saj metoda EFT dramatično zniža trajanje terapije iz let ali mesecev na ure ali celo minute.Spotoma pa so ves čas opažali,da hkrati prihaja do temeljitih telesnih ozdravitev. Metoda EFT nima stranskih učinkov saj ni nobenih kirurških posegov,ni igel,ni tablet ali kemikalij,ne potrebujemo mesecev ali let za rezultate je neboleča in enostavna za uporabo.Potrebujemo samo delček običajnega časa in težava se pogosto odpravi v nekaj minutah,nekateri težji problemi pa zahtevajo tudi več tretmajev.EFT tehnika je tako drugačna od vsega,kar smo navajeni v naši zahodni kulturi in je povsem razumljivo,da dvomite in ste previdni.Navajeni smo,da imamo za vsako bolezen svojo tableto ali mazilo in smo prepričani,da bomo hitreje ozdraveli,če nam zdravnik predpiše čim več zdravil.Če nič,kar ste doslej preizkusili ni delovalo,vi bi se pa radi rešili različnih bolezni,kroničnih bolečin ali čustvenih težav,ki vam grenijo življenje,poizkusite s to tehniko,ki deluje četudi vanjo ne verjamete.Ni nobene omejitve za čustvene in telesne primere,ki se jih lahko obravnava z to tehniko,torej preizkušajmo jo na vsaki zadevi.Ta tehnika pogosto deluje tudi v primerih,pri katerih uradna medicina dvigne roke:Jaz uporabljam to metodo približno 16 let in jo do sedaj vedno delovala-Iz tega priročnika (EFT priročnik – brezplačen prenos) sem naredil izvleček in zraven imam še veliko video posnetkov iz katerih se lahko vsak nauči uporabljat to metodo.Če imate E-mail mi ga lahko sporočite,da vam pošljem to gradivo. Lep dan še naprej

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.