https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

NLB v Križevcih zaenkrat ostaja, Onišak odstopil s položaja svetnika

Križevci, 03.02.2014 ob 7:00  

Na 23. seji občinskega sveta Občine Križevci so svetniki obravnavali predlog proračuna za leto 2014 v prvem branju in ga sprejeli, z mesta občinskega svetnika pa je zaradi preobremenjenosti odstopil Boris Onišak (SD).


Na tokratni seji so svetniki predlog proračuna Občine Križevci za leto 2014 v prvem branju potrdili. Tako gre zdaj odlok v 10-dnevno javno obravnavo.

Prihodki za leto 2014 znašajo 5.042.077 evrov (kjer znašajo 42 odstotkov davčni prihodki), odhodki pa znašajo 5.602.997 evrov (od tega gre največ za investicijske odhodke). Proračunski primanjkljaj za leto 2014 znaša 560,920 evrov.

Občina bo sofinancirala nabavo novega gasilskega vozila

V letu 2014 se po dolgoročnem investicijskem planu OGZ Križevci sredstva namenijo za sofinanciranje nabave gasilskega vozila in opreme v višini 22.800 evrov.

Predvidene ureditve cest in javnih poti

Ob izgradnji kanalizacije v Vučji vasi je sočasno predvidena tudi rekonstrukcija obstoječih asfaltnih javnih poti v skupni dolžini 3.183 metrov. Poseg je nujen za zagotavljanje varnega prometa na omenjenih javnih poteh. Vrednost del z gradbenim nadzorom je ocenjena na 655.000 evrov.

Občina predvideva ureditev dostopne ceste za novogradnje za kapelico v Borecih. Asfaltirali bodo gramozirano cesto v dolžini 70 metrov in širine 3 metrov do novih hiš v naselju pri kapelici v Borecih. Ocenjena vrednost znaša 12.000 evrov.

Predvidena je rekonstrukcija ceste proti Dobravi, ki predvideva sanacijo dotrajanih asfaltnih površin v dolžini 250 metrov in širine 3,5 metrov. Istočasno se bodo sanirali obcestni jarki in dotrajani prepusti. Ocenjena vrednost sanacijskih del znaša 47.000 evrov.

V sklopu projekta Izgradnja murske kolesarske poti - faza I. je predvidena izgradnja in ureditev prometnih odsekov po posameznih projektnih partnericah (sodelujejo občine Apače, Gornja Radgona, Veržej in Križevci), pri čemer Občina Križevci načrtuje izgradnjo makadamske kolesarske poti na obrambnem nasipu v dolžini 353 metrov. Projekt delno sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Skupna vrednost projekta za občino Križevci je 38.083 evrov, od tega delež Občine Križevci v letu 2014 znaša 11.074,12 evrov.

Komunalna ureditev v občini

Za zbirno sortirni center odpadkov v Puconcih (CERO Puconci) mora občina Križevci na podlagi podpisane pogodbe o sofinanciranju CEROP v letu 2014 zagotoviti 26.880 evrov.

Glede fekalne kanalizacije v Vučji vasi in Iljaševcih se v letu 2014 nadaljuje izgradnja sekundarnega kanalizacijskega omrežja v naselju Vučja vas v okviru projekta »fekalna kanalizacija Vučja vas in Iljaševci«. Predvidena je izgradnja 2484 metrov gravitacijskih kanalov, 585 metrov tlačnih kanalov ter 1 prečrpališče. Vrednost del v letu 2014 znaša skupaj 726.880,94 evrov (od tega delež EU 519.474,18 in delež občine Križevci 207.133,76 evrov).

Občina načrtuje tudi izgradnjo manjkajočih kanalizacijskih priključkov v Vučji vasi, predvidena vrednost gradbenih del znaša 20.000 evrov.

Občina Križevci je ena izmed partnerjev, ki sodelujejo pri mednarodnem projektu »Dobra voda za vse«, ki je financiran s strani IPA in RS. Za občino bo izdelan razvojni načrt upravljanja z Gajševskim jezerom in pojezerjem z uporabo ERM ter projektna dokumentacija za izvedbo sistemov odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih vod v razpršenih naseljih Grabe, Logarovci, Kokoriči, Berkovci in Gajševci.

Občina bo sodelovala tudi pri izvedbi aktivnosti v okviru vzpostavitve učnega poligona o delovanju RČN in ERM Gajševci, kjer se bo izvajal postopek nabave in postavitve opreme za učni poligon in tisk informativnih brošur, izvajanje delavnic in ogledi dobre prakse. Skupna vrednost za občino Križevci znaša 199.470 evrov, od tega je lastni delež občine 44.145 evrov.

V Vučji vasi je predvidena sanacija vodovoda, in sicer je ob izgradnji kanalizacije v Vučji vasi predvidena rekonstrukcija vodovoda na lokacijah, ki sovpadajo s kanalizacijo. Tako je predvidena skupna dolžina 2.780 metrov rekonstruiranega vodovoda. Ocenjena vrednost del znaša 136.440 evrov.

V okviru izgradnje vodovodnega sistema Pomurja - sistem C se v letu 2014 nadaljuje z aktivnostmi v zvezi z izdelavo dokumentacije, nakupom zemljišč in s pričetkom izgradnje vodovodnega omrežja. Občina Križevci je udeležena z deležem 8,62 odstotkov. Vrednost investicije v letošnjem letu znaša 999.026 evrov (kohezijski sklad v višini 659.357,44 evrov in proračun RS v višini 339.668,99 evrov).

Šolstvo in šport

Športna društva, ki se financirajo iz proračuna na podlagi letnega razpisa, so poleg dotacije za redno delovanje prav tako upravičena tudi do sredstev za investicije in investicijsko vzdrževanje športnih objektov. V letošnjem proračunu Občina Križevci za ta namen predvideva 7.490 evrov.

Za ureditev ŠRC (vsako leto dve društvi po 4-letnem investicijskem planu) je namenjenih 5.340 evrov, za nabavo opreme in najem športnih objektov pa 1.000 evrov.

Za investicijsko vzdrževanje v vrtcu je namenjenih skupaj 2.000 evrov (nakup garderobnih omar za folkloro, regali za knjige, računalniške mize…). Za investicije in investicijsko vzdrževanje v OŠ Križevci pa je namenjenih 10.000 evrov (nabava programske opreme za računovodstvo, interaktivni projektorji in ostala računalniška oprema).

V letu 2012 je Občina Križevci pristopila k pripravi dokumentacije za energetsko sanacijo Osnovne šole Križevci. Tako je predvidena kompletna rekonstrukcija kotlovnice s spremembo energenta. Odslej bodo šolo ogrevali na bio maso in ne več na kurilno olje. Predvidena je kompletna sanacija toplotnih mostov, izvedba kompletnega toplotnega ovoja stavbe in toplotna sanacija stropov. Dela potekajo po potrjenem planu. Razlika od prvotnega plana je v tem, da se dela povezana z izgradnjo kotlovnice izvedejo v tem letu. Ocenjena vrednost investicije v letu 2014 znaša še 423.851,09 evrov (od tega delež iz državnega proračuna 46.470,69, delež EU 263.333,88 in delež občine 114.046,52 evrov).

Poslovalnice NLB v Križevcih zaenkrat ne bodo ukinili

Na decembrski seji je bilo s strani svetnika Antona Petovarja zastavljeno vprašanje oziroma dana pobuda, da se poslovalnica NLB d.d. v Križevcih pri Ljutomeru ne bi zaprla. Neuradno so namreč bili informirani, da namerava NLB ukiniti poslovalnico v Križevcih. V zvezi s tem je bil s strani občine na upravo NLB-ja poslan dopis, s katerim so želeli pridobiti odgovor glede nadaljnjega obratovanja poslovalnice NLB d.d. v Križevcih. V odgovoru uprave so pojasnili, da v tej fazi reorganizacije ne predvidevajo zaprtja njihove NLB poslovalnice.

Onišak odstopil s položaja občinskega svetnika

Na seji je z mesta občinskega svetnika zaradi prezasedenosti in preobremenjenosti odstopil Boris Onišak (SD), ki je to mesto zasedal 12. leto. Kot je pojasnil, zaradi prej navedenih razlogov več ne more aktivno sodelovati pri uspešnem delovanju občinskega sveta in v občinskih odborih, zato se mu je zdelo edino smiselno odstopiti s položaja.

Župan mag. Branko Belec je ob tem izrazil svoje obžalovanje zaradi Onišakovega odstopa, obenem se mu je zahvalil za uspešno dolgoletno delovanje v občinskem svetu in za soustvarjanje podobe njihove občine. »Sodelovala sva dobro, vedno so mi prav prišle njegove pobude in ideje, hvaležen se mu za njegov doprinos k razvoju občine«, je še dodal župan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2014 ob 13:52 Primoz gost

      Nic pa ne pise o posodobitvi TK omrezja. Je to sploh v planu?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2014 ob 15:43 Miha gost

      Nič ni v planu. Sicer pa je celi proračun objavljen na spletni strani občine Križevci.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.