https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Odbor za finance Ljutomer: Sprejetje Karbinega proračuna bi bila katastrofa

Ljutomer, 04.02.2014 ob 9:30  

S šestimi glasovi proti in enim za so člani Odbora za finance občine Ljutomer zavrnili predlog proračuna, ki ga je pripravila županja Karba.


Kot je v pismu za javnost pojasnil predsednik Obora za finance Občine Ljutomer, Andrej Lah, so člani odbora zaradi odločitve županje Olge Karba, da predlaga proračun, ki je popolnoma nasproten od priporočil Ministrstva za finance in bi občino Ljutomer zadolžil do skrajne meje ter jo posledično razvojno ohromil v naslednjem razvojnem obdobju 2014-2020, predlog proračuna skoraj soglasno zavrnili.

Lah še pojasnjuje, da bi predlagan proračun občino zadolžil do te meje, da v naslednjem razvojnem obdobju ne bi bila več sposobna zagotavljati nujnega lastnega delež sredstev, kar je pogoj za pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje projektov občine: »Občina Ljutomer bi v tem primeru v naslednjem obdobju lahko izgubila več deset milijonov evropskih sredstev, kar bi pomenilo pravo katastrofo.«

Zato predloga proračuna, ki predvideva dodatno zadolževanje v višini več kot 2 milijona evrov, niso potrdili. Prav tako je odbor v sporočilu za javnost izrazil zaskrbljenost nad situacijo v občini, saj, kot pravijo, županja preko medijev in posameznikov vrši izjemno velik pritisk na sprejetje njenega predloga proračuna, za katerega pa iz navedenih razlogov ne morejo sprejeti odgovornosti: »Mnogi člani Občinskega sveta, ki so javno izrazili nasprotovanje sprejetju proračuna, ki je za občino prava katastrofa, so bili namreč v zadnjem obdobju deležni celo groženj, kar pa je popolnoma nedopustno. Ob tem si občinski svetniki postavljajo vprašanje: kako daleč so pripravljeni iti nekateri, da bi obdržali oblast. Žal se vse to dogaja v občini, ki bi morala biti ponos vseh občank in občanov.«

O proračunu bo občinski svet odločal na jutrišnji seji.

 

Preberite si tudi:

Karba: Morebitna zavrnitev proračuna bi ogrozila izvajanje številnih projektov

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2014 ob 12:38 pomurc gost

      Mislim, ka je tu kristalno jasno, kaj se dogaja. Smo v volilnem letu in seveda nasprotniki županje nočejo videti, da bi kaki projekt bil izpeljan, da bodo potem v kampanji lahko županji očitali, da ni realizirala ničesar obljubljenega. To glede zadolževanja je pa najbolj smešno. Sedaj je problem dobrih 2 miljona evrov, medtem ko v času prejšnjega župana, dobrih 8 milijonov sploh ni bil problem. Mislim, da je županja precej nemočna, ker seveda nima večine v občinskem svetu, ampak res me zanima ali bodo nekateri svetniki res pripravljeni iti tako daleč, da bodo onemogočili razvoj občine, samo zato da bi županji poslabšali položaj pred prihajajočimi volitvami. Žalostno...

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2014 ob 13:35 Robin Hood gost

      No, pomurc, bodi malo bolj konkreten. Povej kakšen razvoj? Kateri projekti bodo zastali? Za kateri projekt nočejo, da se ga izpelje? Pa ne, da tudi ti verjameš v te županjine pravljice? Daj stopi enkrat na realna tla. Kaj pa zavajanje okrog sistema C? Županja pravi, da projekt ne bo mogoče, če ne bo proračuna. Minister Židan pa je jasno povedal, da je sistem C državni projekt in gre naprej, ne glede na sprejetje občinskega proračuna. Malo se pozanimaj kaj je bilo 17.12.2013 iz ministrstva poslano na občino Ljutomer. Tega nočejo povedati in še vedno zadeve držijo v proračunu. V naslednjih dneh pride vse na svetlo. Jutri proračun pade in se bo ljudem predstavilo vse posebej, da se bo enkrat videla celotna jasna slika.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.02.2014 ob 14:04 Milan gost

      Bravo Andrej Lah in SDS in člani odbora za finance, da ste ugotovili da je ta proračun katastrofa. V Ljutomeru imamo totalno nesposobno županjo, ki ni vešča vodenja občine, ustvarja pa konflikte. Pa kje ta ženska živi, vsiljuje proračun s pufom do grla brez podpore svetnikov. Že celi mandat ne ve računati, da 8 ni 11. Kdo so pa v svetu njeni podporniki. Nekatere so izključile lastne stranke, mandate pa so seveda zadržali čeprav so bili na repu svetniških list, koga predstavljajo ti ljudje, nas občane nikakor ne! Volil sem SDS, zato v občinskem svetu spoštujem delo Andreja Laha, ki upošteva sklepe in voljo stranke, saj smo volili stranko. Ne razumem pa gospoda svetnika, ki glasuje proti sklepom stranke in nam volilcem, še bolj pa ne razumem gospoda svetnika ki je zapustil stranko, mandata pa ni vrnil. Enako naj bi bilo s svetnikom nsi, ki bi naj bil izključen, mandata pa ni vrnil.Koga predstavlja nadpovprečno inteligentna s strani desusa izključena županjina svetnica? Novinarji preverite ali ima (je imel) kak od svetnikov iz županjine ekipe kak večji dolg do občine, ali ga (je) res vrača(l) z sejnino. Tak svetnik bo vedno dvignil roko za vse županjine bedarije. ALI NE GRE TU ZA KORUPCIJO? No to so svetniki (ekipa) ki podpirajo ljutomersko županjo .

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.02.2014 ob 14:35 pomurc gost

      @Robin Hood Ti pač trdiš, da županja zavaja (to glede sistema C maš sicer prav), jaz trdim da nekateri svetniki zavajajo. Kdo ma prav, pa bo samo čas pokazal, samo upam da bo takrat že prepozno. @Milan Fala bogi, ka še obstajajo taki ljudje, ki vejo s svojo glavo razmišljati in ne sledijo slepo stranki. Zato pa je tudi naša država v takem sranju, ker pri nas vlada strankokracija in ne demokracija. Pa še glede teh groženj županje, katere nekateri svetniki omenjajo. Ne vem, če so resnične, vem pa da so nekateri svetniki grozili s tožbami nekaterim, ki so pisali komentarje (na enem od prleških spletnih portalov) v katerim so jim očitali nevestno delovanje.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.02.2014 ob 14:42 gost gost

      gda čitan poste pripadnikov SDS man občutek ka vse to piše ena in ista oseba. vse je napisano po enon in iston kopiti. ka to mate mogoče janšovci kakšne tečaje ge van možgane naštimajo ka vsi isto pište, oziroma ka pišete tak kak janša misli?

      2 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.02.2014 ob 16:12 GOST gost

      Naloga svetnika je, da z vsemi sredstvi, ki jih ima na razpolago ščiti širše interese občine in občanov, pred lobiji in ozkimi skupinami, ki delujejo in predvsem z lobiranjem želijo vplivati na predlagani proračun. Izjava ga.županje, katero je dala za portal Pomurec.com iz dne 27.06.2013 kjer je dejala: »V sedanjem stanju teh možnosti zadolževanja nimamo, ker smo sedaj, ko je potrebno poganjati gospodarstvo, zakreditirani za naslednjih 10 let«. (govorila je o proračunu 2013) Predvidevam, da je njena izjava za omenjeni portal, temeljila na preverjenih podatkih, zato več ne vem kdaj govori resnico.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.02.2014 ob 19:25 edna gost

      Ka? pa ka je van na štajeri? ka ste nouri ka se z sejnino plačuvlejo dugi, pa ka ste nouri, gi je POPtv? Ka mate vi tou za županjo ka se to ide? ka si nouri.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.02.2014 ob 19:46 Gost gost

      Tou je samo v Ljutomeri mogoce, ka zupanjiji svetniki s sejninami odplačuvlejo duge obcini

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.02.2014 ob 23:05 en svetnik gost

      V kolikor je res, da svetnik plačuje svoj dolg do občine s sejninami, potem je to čista korupcija. Ne zastopa svoje stranke in ne svojih volivcev, ampak dela izključno za svoje osebne interese. Dobro, da se je zadeva pojavila v javnosti, ker se bo le tako lahko raziskalo, če je res ali ne. Nato sledijo sankcije proti odgovornim in javno razgaljenje svetnika. Me zanima, kako ga bodo gledali njegovi volivci?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.02.2014 ob 0:09 Pomurec 2 gost

      Komentar, k prvemu komentarju Pomurca, ki pravi, "da v casu prvega zupana dobrih 8 mio zadolzevanja sploh ni bil problem". To ni res, je bil problem! Ravno sedanja zupanja je na veliko ves cas razlagala, da je obcina prezadolzena in da je to problem. Pravi problem je to, da sedaj, ko se pa ona dodatno zadolzuje za nekatere to ni problem. Bodite no resni!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.02.2014 ob 9:43 gost gost

      Katastrofa za občino bo, če se nebo sprejel proračun in se v 2014 nede nič delalo. Pa kakšni odbor za finance, pa to so notri isti svetniki, ki glasujejo na sejah in nekaj njihovih podrepnikov ki so si jih nastavili da bodo tak glasovali kot bodo oni rekli. Odbore sestavljajo in potrdijo svetniki, torej potrdijo sami sebe in svoje kolege, ki so iz istih političnih strank. Pa to je v Lomterki sramota od sramote. Zdaj pa si poglejte kdo so ti ''strokovnjaki'' ki sestavljako ta odbor in želijo rušiti vse projekte v občini: podatki iz spletne strani občine ljutomer ODBOR ZA FINANCE: Andrej LAH, Volkmerjeva ulica 2 a, Ljutomer – predsednik Mag. Aleksander KAVČIČ, Spodnji Kamenščak 9 h, Ljutomer – podpredsednik Branko SMODIŠ, Cven 77 c, Ljutomer – član Roman MARKRAB, Ivana Kaučiča cesta 6, Ljutomer – član Janez VENCELJ, Stara Cesta 25, Ljutomer – član Dušan REŽONJA, Kidričeva ulica 10, Ljutomer – član Lidija BELOVIČ, Cvetlična ulica 3, Ljutomer – član Sami ''biseri'' Lomterške politike,... sramota

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.02.2014 ob 15:07 lujzek gost

      Pravo ljutomerski svetniki,če vas pogledam na sejah mi postane slabo kakšno kvaliteto imamo. Nič drugo ne delate kot mešate meglo, pa se delate pametne, vprašujem se ali res nimamo v Ljutomeru več pametnih ljudi,ki bi bili pripravljeni kaj narediti za občino, ampak samo neke čudne tipe, ki so v politiki samo zaradi kratkega časa, ter za svojo osebno korist. Gospod Lah kaj pa ste vi sploh sposob ni narediti za Ljutomer,ter par vaših kameradov????

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.02.2014 ob 15:19 občan ljutomera gost

      Pa kaj se vi svetniki delate norca iz nas občanov, celi svoj mandat drugo ne delate kot napadate, ne vidim pa junaka iz med vas, da bi kaj pametnega nredil, saj ste nekateri že več mandatov, pa nikoli niste nič naredili. Spet bodo volitve spet se boste napisali na vrh spet boste zavirali razvoj občine. Poglejte si sosednje kako napredujejo, SRAM VAS JE LAHKO.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.