https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Karba: Morebitna zavrnitev proračuna bi ogrozila izvajanje številnih projektov

Ljutomer, 04.02.2014 ob 12:00  

Odbor za finance Občine Ljutomer je predlagani proračun za leto 2014 zavrnil, saj naj bi občini dovoljeval dodatno zadolževanje za dva milijona evrov. O proračunu bo jutri odločal občinski svet, županja pa pravi, da v proračunu nadaljujejo z dosedanjim uspešnim izvajanjem projektov.


Politične stranke amandmajev niso vložile

O proračunu, ki po besedah županje Olge Karba tudi letos dosledno zasleduje cilje, kot so realno načrtovanje in gospodarno ravnanje s sredstvi, visok delež nepovratnih sredstev pri investicijah in enakomernost razvoja vseh krajevnih skupnosti v občini, bo občinski svet odločal na jutrišnji seji.

Kot je pojasnila županja Karba, je uprava občine Ljutomer pripravila dopolnjen proračun, ki upošteva večino pripomb iz časa javne razprave ter vse dodatne pripombe, ki so bili izraženi na predstavitvah v krajevnih skupnostih, z izjemo tistih, ki nalagajo nastop neizvedljivega ali neracionalnega stanja. Ker politične stranke do izteka roka amandmajev niso vložile, bo o dopolnjenem predlogu proračuna odločal občinski svet.

Nadaljevanje projektov, varčevanje pri stroških delovanja javne uprave

Predlagani proračun po besedah županje nadgrajuje dosedanje napore, s pomočjo katerih je v treh letih bilo izvedeno dobrih 20 projektov, za katere je bilo zagotovljeno 13 milijonov EUR nepovratnih sredstev. Prav tako pa so se znižali stroški delovanja občinske uprave, v primerjavi z letom 2009 za dobrih 80 tisoč EUR letno.

Od 7,58 milijonov evrov davčnih prihodkov se v proračunu namenja 3,39 milijona EUR za storitve za občane, torej se ne povečujejo cene storitev in ne zmanjšuje se obseg pravic (razlika v plačilu vrtcev, šolski prevozi, komunalne storitve, domsko varstvo, itd.), čeprav je občina od države prejela manj sredstev v primerjavi z letom 2012. Za podporo delovanju društev, ki so nosilni steber bogatega dogajanja v naši skupnosti, se v proračunu namenja 336 tisoč EUR, pojasnjuje županja.

Karba: Z nesprejetjem proračuna so ogroženi številni projekti

V kolikor dopolnjen in v javni razpravi usklajen predlog proračuna ne bi bil sprejet, občina ne bi imela podlage, da izvaja investicije in druge projekte, pravi Karba in dodaja: »Večina projektov je namreč povezana s pridobivanjem sofinanciranja, ki zahteva pravočasno zaključevanje del, sicer je nesmiselno oziroma tvegano sploh začeti z investicijami. Prav tako ne bo možno izvesti razpisov za sofinanciranje dejavnosti društev, enkratnih denarnih pomoči, pomoči gospodarstvu, sofinanciranje fizitorepije Zdravstvenemu domu Ljutomer in drugih storitev za občane.«

Kot pravi, bi v konkretnem primeru tako bila ogrožena izvedba dvajsetih projektov, ki bodisi že tečejo ali pa se morajo čim prej začeti zaradi pravočasnega črpanja nepovratnih sredstev. Med tovrstne projekte sodi tudi izgradnja kanalizacijskega omrežja za naselje Spodnji Kamenščak, Sistem C in Puchovna poslovna cona, pri kateri bi, podobno kot pri Sistemu C, v primeru nerealizacije projekta morali vrniti več kot 500 tisoč EUR evropskih sredstev (pri Sistemu C gre za mnogo višje vsote). Prav tako bi morali odstopiti od pogodbe za najem z investitorjem, ki načrtuje nova delovna mesta v Puchovi poslovni coni, še pojasnjuje županja.

Med projekti, ki bi bili ogroženi zaradi nesprejetja proračuna v tem tretjem poskusu, so tudi izgradnja 5-oddelčnega vrtca v Cezanjevcih, pločnik na Kamenščak, prizidek vrtca Ljutomer, dovozna cesta na Osnovno šolo Ivana Cankarja, adaptacija glasbene šole, kolesarska steza proti Radomerju, najbolj problematični odseki cest, izgradnja prizidka k Zdravstvenemu domu Ljutomer in mnogi drugi.

 

O zavrnitvi proračuna s strani Odbora za finance Občine Ljutomer smo že poročali danes:

Odbor za finance Ljutomer: Sprejetje Karbinega proračuna bi bila katastrofa

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2014 ob 16:49 GOST gost

      V teh treh letih županovanja je bilo izrečeno preveč dvomljivih izjav, laži, neuresničljivih obljub. Hvala vam, čakam volitve.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2014 ob 17:07 gost gost

      Gospa županja se vam ne zdi, da z izsiljevanjem ne pridete daleč. Včasih smo bili ponosni na župana in občino, vi pa ste z v veliki meri vašimi dejanji razvrednotili ponos Prlekije mesto Ljutomer. Res žalostno. Sprehodite se po središču mesta, nigdi žive duše.....

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.02.2014 ob 6:37 Gost gost

      NE DAJ SE LEPOTIČKA.........

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.02.2014 ob 9:07 host gost

      Je občina v treh letih kaj napredovala?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.02.2014 ob 9:26 lotmeržonec gost

      Odkar imamo gospo županjo je Lotmerk postal dosti bolj prijazno mesto. Gospa županja je veliko bolj dostopnješa za vse občane in ne samo za izbrane posameznike, kot smo to videli v preteklosti. Zna prisluhniti majhnim željam in potrebam, s tem da zraven še izvaja velike projekte ki so za našo občino tako pomembni. Če svetniki ne bodo sprejeli proračuna za 2014 bomo v Lotmerki prikrajšani za pomembne projekte, katere je županja pripeljala pred samo izvedbo. Zdaj pa bi radi nekateri ves njen vložen trud rušili in želijo da se vse te investicije prenesejo v leto 2015, ker računajo da bodo po volitvah oni zasedli oblast in si prilastili vso njena prizadevanja. Če proračuna ne bodo sprejeli pomeni da jim je figo mar za občane kateri smo jih volili in te ljudi je treba javno izpostaviti in jih tudi takoj odstaviti. Vsem v Lotmerki pa so ta imena že itak preveč znana, da bi jih sploh še kdaj volili, tako da njihovi obeti za prevzem oblasti so mlatenje prazne slame, tako kot njihovo govoričenje na sejah. Županja nam je v Lotmerki v ponos in vedno bolj smo ponosni in veseli da živimo v občini Ljutomer.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.02.2014 ob 15:22 občan gost

      Problem občine so svetniki, ki so eni pa isti, ne župani.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2014 ob 9:59 Volga gost

      Županovanje Karbove je prava katastrofa, ona pa bi še en mandat???

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.