https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ljutomer: Večina občinskih svetnikov napovedala zavrnitev proračuna

Ljutomer, 05.02.2014 ob 9:45  

Potem ko je Odbor za  finance Občine Ljutomer zavrnil predlagani proračun za leto 2014, saj naj bi se s sprejetjem proračuna občina preveč zadolžila, in ko je županja Karba pojasnila, da z zastavljenim proračunom nadaljujejo z izvajanjem projektov, ki prispevajo k razvoju občine Ljutomer, se je odzvala skupina občinskih svetnikov, ki je napovedala, da na današnji seji proračuna ne bo podprla.


Pismo, namenjeno javnosti, objavljamo v celoti:

Ljutomerski svetniki: »Izsiljevanje in razni pritiski za sprejetje proračuna, ki naši občini ne vrača optimizma in upanja, je predvolilni šov županje, v katerem ne mislimo sodelovati«

V interesu občanov so svetniki v Občinskem svetu občine Ljutomer večinskega mnenja, da se z dodatnim zadolževanjem, kar predlaga županja, občina ne sme razvojno ohromiti za razvojno perspektivo 2014-2020.

(Ljutomer, 5. februar 2014) - Zaradi odločitve županje Olge Karba, da predlaga proračun, ki je popolnoma nasproten od priporočil Ministrstva za finance in bi občino Ljutomer zadolžil do skrajne meje ter jo posledično razvojno ohromil v naslednjem razvojnem obdobju 2014-2020, se je v Občinskem svetu oblikovalo večinsko mnenje, da se predlog proračuna ne sprejeme. V zadnjem obdobju so bili v občini Ljutomer deležni mnogih izsiljevanj in podtikanj ter pogojevanj s strani županje, da bi nesprejetje nerealnega proračuna ogrozilo izvedbo nekaterih projektov, kot je izgradnja novega vodovodnega omrežja Pomurje sistem C in še mnogih drugih. Svetniki želijo ob tem poudariti, da gre pri teh dejanjih za popolno zavajanje, ki je žal postalo zaščitni znak za ljutomersko občinsko oblast, z realnostjo pa nima nič skupnega.

Poglaviten razlog, zakaj bi bilo za občino škodljivo sprejetje predlaganega proračuna je, da bi s tem občino zadolžili do te mere, da v naslednjem razvojnem obdobju ne bi bila več sposobna zagotavljati nujen lasten delež sredstev, kar je pogoj za pridobitev evropskih sredstev za sofinanciranje projektov občine. Občina Ljutomer bi  v tem primeru v naslednjem obdobju lahko izgubila več deset milijonov evropskih sredstev, kar bi pomenilo pravo katastrofo. Zato so svetniki mnenja, da županja z zadolževanjem na račun vseh občank in občanov, s predlogom proračuna, ki je popolnoma nerealen, začenja šov v volilnem letu, za katerega si želi, da bi ji ga z zadolževanjem financirali vsi občani občine Ljutomer.

Zato predloga proračuna, ki je v popolnem nasprotju s priporočili Ministrstva za finance, saj predvideva dodatno zadolževanje v višini več kot 2 milijona evrov, ne mislijo podpreti. Prav tako so izrazili zaskrbljenost nad situacijo v občini, saj županja  vrši velik pritisk za sprejetje njenega predloga proračuna, za katerega pa iz navedenih razlogov, svetniki ne morejo sprejeti odgovornosti. Žal se je spet izkazalo, da županja za svoje izvajanje nima večinske podpore  v Občinskem svetu. Namesto, da bi združevala vse ljudi v občini s svojimi ravnanji dela ravno nasprotno, jih razdvaja in s svojim vztrajanjem na nerealnem proračunu ogroža izvajanje številnih projektov. Enostavno nepredstavljivo je, da so bili mnogi člani Občinskega sveta, ki so javno izrazili svoje mnenje o nerealnem predlogu proračuna, v zadnjem obdobju deležni celo groženj, kar pa je popolnoma nedopustno. Ob tem si občinski svetniki postavljajo vprašanje, kako daleč so pripravljeni iti nekateri, da bi obdržali oblast.

Člani občinskega sveta Občine Ljutomer:                                                                                                                                  

BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože, KOSI  Dušan, LAH Andrej, LIPOVEC Aleš, ROŠKER Franc, SMODIŠ Branko in ŠTEFANEC Robert.

 

Več o mnenju odbora in županje smo poročali včeraj:

Odbor za finance Ljutomer: Sprejetje Karbinega proračuna bi bila katastrofa

 

Karba: Morebitna zavrnitev proračuna bi ogrozila izvajanje številnih projektov

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2014 ob 11:41 gost gost

      bravo svetniki, enkrat je treba narediti konec uživanja na tuj račun.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.02.2014 ob 21:55 gost gost

      Tako proračun je padel. Današnja seja vodena milo rečeno katastrofalno. Županja in podžupan odstopita od funkcij ker jim še zdaleč nista kos.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2014 ob 0:16 Erik gost

      Ta cirkus ljutomerske županje bi se enkrat že moral končati. To kaj se dogaja in da ženska dobesedno gre preko trupel je višek slovenske politike. Ne vem v kateri državi se še to dogaja? In da si Karbova celo privošči prignati na sejo vročekrvne podpornike, ki so bili zelo nasilni? Bila je celo podana prijava na Policijo, ker županja strašna ni bila sposobna umiriti svojih privržencev. Upam da ne bodo lotmeržanari totlno nori, da bi jo kje spet volili, ker take ovce vendarle niso, kajne?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2014 ob 9:01 Milo gost

      na predcasne volitve, tak dalec pa je lotmerk ze redno zaosta taka je vseeno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.