https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ljutomer: Proračun po predhodnih napovedih padel

Ljutomer, 06.02.2014 ob 9:00  

Včeraj je potekala 21. redna seja občinskega sveta, na kateri so med drugim odločali o proračunu za leto 2014. Po burni razpravi je občinski svet proračun zavrnil. 

Seja se je pričela s predlagano potrditvijo 20. redne seje, vendar so zaradi nekaterih nejasnosti potrditev preložili. Pred glasovanjem dnevnega reda je županija predlagala uvrstitev dodatne točke o imenovanju leta 2014 kot leto Ljutomerskega kasača. Prav tako je bil podan s strani svetnikov predlog o odmiku 4. točke Odlok o mladini v občini Ljutomer - 2. obravnava na naslednjo sejo. Po potrditvi obeh sprememb so svetniki dnevni red soglasno potrdili.

 

Svetniški predlogi in vprašanja

V prvi točki so svetnice in svetniki postavljali aktualna vprašanja županiji mag. Olgi Karba ter predstavnikom posameznih institucij. Občinske svetnike je predvsem zanimala problematika glede dotrajanih cestišč ter problematika padlih dreves kot posledica žledoloma. Burna razprava se je začela pri temi problematike mladih. Po poročanju svetnika Branka Smodiša so  bile podane pritožbe posameznih mladinskih društev, dijakov, študentov zaradi neaktivnosti odgovornih mladinskih centrov. V pritožbah so bila podana vprašanja, zakaj morajo društva plačevati občinske prostore ter kam gre denar v mladinskih centrih. Član občinskega sveta je izrazil željo, da mu županija pisno odgovori. Podana je bila tudi pobuda za zaščito dijakov pred tobačnimi in alkoholnimi sredstvi. Po poročanju, naj bi se vse več mladih ljudi posluževali omenjenih sredstev, zato je bilo predlagano, da se izoblikujejo načela,  v katerih se mlajšim občanom onemogoči nakup teh izdelkov. 

Podpora sofinanciranju izvajanja Fizioterapije

»Drugo točko Sklep o sofinanciranju najema prostorov za izvajanje fizioterapije so svetniki soglasno sprejeli.«

 

Branje predloga o proračunu za leto 2014

Po predlaganem proračunu naj bi skupni prihodki znašali 23.067.421 evrov. V skupnih stroških so se davčni prihodki nekoliko zmanjšali, zaradi sprejetega Zakona o davku na nepremičnine, v katerem je ob enem bila ukinjena pristojbina za vzdrževanje gozdnih cest. Vsota davčnih prihodkov znaša 9.574,070 evrov. Transferni prihodki so se povečali za  858.755 evrov in znašajo 11.852.323 evrov. Vsota skupnih odhodkov znaša 25.772.861 evrov.

Županja je omenila, da je z rezultati javne obravnave zelo zadovoljna. Prav tako je opomnila, da je potrebno evidentirati posamezne potrebe po določenih krajevnih skupnosti. Med večje obremenitve občine Ljutomer prišteva županija mostove, katere je potrebno sanirati. V branju proračuna je mag. Karba temeljito predstavila vsak projekt, ki je vezan na določeno krajevno skupnost

Člani Socialnih Demokratov so obenem predlagali končanje vseh aktivnih projektov do poteka novih županskih volitev, kar pa je županja zavrnila in omenila, da tovrstni predlogi niso izvedljivi. S strani svetnikov je bil podan predlog o znižanju stroškov uprave, pri čemer je bil predlog zavrnjen oz. obrazložen v naknadnem predlogu proračuna. Tudi predlog o zadolževanju s strani občinskih svetnikov ni bil sprejet. Županja je omenila, da bo urejanje cest potekalo po prioritetah.

S strani Lukmanove je bila obrazložena sprememba predloga proračuna ter natančna predstavitev stroškovnih delov proračuna. Kljub večkratnemu opozorilu županije o morebitnih posledicah padca proračuna ter podrobni predstavitvi podsekretarja Janeza Rožmarina o izvedbi izgradnje vodovoda sistem C, ni bilo zadostne podpore. V projekt izgradnje vodovodnega sistema C je vključenih 8 občin. To so občine: Apače, Gornja Radgona, Križevci pri Ljutomeru, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej. 

Županja Karba je podrobno predstavila posamezne dele proračuna, v katerem so projekti vezani tako na cestna opravila do saniranja glasbene šole Ljutomer, katero obiskuje 300 učencev.  Enak problem je izpostavljen v vrtcu Ljutomer, v katerem bi bilo potrebno sanirati prostore zaradi vlage.  Nekateri občinski svetniki so zelo burno podprli proračun in predloge županje. S strani nekaterih občinskih svetnikov, ki so proračun podprli, je bilo omenjeno tudi, da se jim zdi skrajno neodgovorno širjenje sovražne propagande izven sej o padcu proračuna, v obdobju, ko se ta še sploh ni obravnaval.  

Z nekaterimi izjavami opozicijskih občinskih svetnikov se prisotna javnost v ozadju dvorane nikakor ni strinjala, zato so izzvani  občinski svetniki zagrozili z odhodom iz seje. Tudi opombi, da se lahko sprejme nov proračun v roku 15 dni, je naletela na posmeh pri udeleženi javnosti. Županja zatrjuje, da nov proračun ne more biti izdelan v tako kratkem času, kajti do sedaj obravnavan proračun se je ustvarjal 5 mesecev. Prav tako se na poziv županije, da oglasijo se tisti, ki so podali izjave o izsiljevanju, ni nihče odzval.  Več o izsiljevanju si lahko preberete v članku.  

 

Potrditev leta 2014 za leto ljutomerskega kasača

Mag. Janez Slavič je predstavil aktivnosti in uspehe kasaškega kluba. Ob praznovanju 140-letnice Kasaškega društva, je bil podan predlog, da se leto 2014 imenuje Leto ljutomerskega kasača.  Na glasovanju so svetniki soglasno sprejeli  predlog.

Obravnavane so bile še ostale točke po dnevnem redu. Iz dnevnega reda se je naknadno črtala točka "Soglasja občinskega sveta občine Ljutomer k spremembi pogodbe o izvedbi storitev svetovalnega inženirja za pripravo projekta "Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C", zaradi padca proračuna. Soglasno so bile sprejete naslednje točke:

Popravek odloka o občinskem prostorskem načrtu za območje Puchove poslovne cone v Ljutomeru, odlok o lokalnih občinskih gospodarskih javnih službah, sklep o cenah storitve pomoči na domu, sklep o podelitvi Miklošičeve nagrade in priznanj za leto 2014, sklep o oblikovanju najemnin za zemljišča v lasti občine Ljutomer, poročilo komisije za štipendiranje za študijsko leto 2012 /2013.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2014 ob 9:39 gost gost

      ja, to se zgodi če deliš svetnike, občane na moje in tvoje ter gradiš uspešnost mandata na laži.

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2014 ob 9:55 eden pač gost

      ja gost praf imaš, teh enajst svetnikov, ki niso podprli proračuna že tri leta širijo laži in zavajajo občane, zato pa jih imajo občani zadosti in če se ne bodo prej, se pa bodo na oktoberskih volitvah poslovili od svojih stolčkov. Čas je da na njihova mesta pridejo ljudje z znanjem in kompetencami. Če bi samo en sam svetnik od teh ki niso podprli glasoval po svoji vesti in ne po navodilih tete iz ozdaja bi imeli danes proračun potrjen, ki ga podpira večina občanov. Ampak ker se je treba iti politike in delanje vtisa kako županja ne dela dobro bomo spet občani potegnili krajšo. Čisto nagajanje županji v škodo vseh prebivalcev občine Ljutomer

      6 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2014 ob 10:05 še eden pač gost

      Vlada Janeza Janše je bila daleč najuspešnejša v RS. Imeli smo 6,9% gosp. rast, in ob odhodu 8 milijard zunanjega dolga. Bili smo najboljši med državami v tranziciji in zgodba o uspehu... Danes je gosp. rast negativna in imamo skoraj 30 milijard zunanjega dolga !!! Primerjamo se lahko le z zadnjeuvrščenim Ciprom, ki nas že prehiteva po desni. Poleg tega imamo še izropane banke, za kar je odgovoren Küćanov F21. Janeza Janše na oblasti se komunajzli bojijo, ker ne bi bili pri koritu in razkrita bi bila imena bančnih tajkunov !!! Da o morilcih iz bivše UDBE ne govorim. ZATO 'morajo' na vsak način onemogočiti Janšo, naj stane kolikor hoče !!! Zaradi zgoraj naštetih dejstev, ne govorite, da med starimi ni nikogar, ki bi nas lahko rešil, in da so vsi isti. Za domovino, z Janšo naprej !

      23 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2014 ob 10:17 občan gost

      @ še eden pač, kaj trobiš o tvojem JJ, nimaš pa pojma ,kaj se dogaja v občini, mene ne briga JJ , ampak občina,ker zaradi takšnih svetnikov kot jih imamo nič ne napreduje, ampak stagniramo, oni pa se dogovarjajo po gostilnah, trošijo naš denar. Kakšne komuste pa si ti vida v Lotmerki, daj ne pretiravli, pa ne bodi trobilo laži in izmišljotin. Koliko delovnih mest je bilo v Lotmerki, kaj pa imamo zdaj???

      10 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.02.2014 ob 11:04 gost gost

      kdor ni sposoben biti vodja, naj odstopi. Na omenjeni proračun, pa je obešenih preveč prisklednikov, ki počasi cuzajo davkoplačevalski denar.

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.02.2014 ob 16:50 Jurč gost

      Pa kdo sploh naseda ten floskulan svetnikov, ki so zavrnili proračun. Kredit v letu 2014 je kao problematičen, v 2015 pa več ne. Seveda oni računajo, da bodo s padlim proračunom lahko očitali županji pred volitvami kak nič ni naredila, potem bodo s svojo skupino Ljutomer 2020 prevzeli oblast na volitvah in v letu 2015 lepo vzeli ta kredit, ki je sedaj tako problematičen. To je vse skup tak očitno, ka je že prav smešno in ka se še najdejo lidje, ki ten floskulan nasedajo...

      5 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2014 ob 20:15 občan gost

      Upan ka toti frisi več nado notri,saj smo se jih že vsi navolili, joj kak se delajo pametni, mi občani si zapomnimo kdo je kaj kriv.

      2 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.02.2014 ob 20:19 gost gost

      ka priskledniki ste se zjokali, županja van nede mogla deliti bonbončkov.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.02.2014 ob 20:34 veliki brat gost

      Dol s politiki in vlado - oblast ljudem !

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.02.2014 ob 21:43 gost gost

      Kdor seje veter, bo žel vihar - obstaja velika verjetnost, da njo na jesenskih volitvah odpihne.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.02.2014 ob 22:15 Künštni gost

      Kak pa bon zaj jaz do penez priša?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.02.2014 ob 23:00 edna gost

      Resan kak pa kaj ide ovemi na friško zalublenomi pritepenci k van na štajer?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.02.2014 ob 7:58 hehe gost

      Ukinoti to občino.Totalni razdor in propad..Niso sposobni toga furati.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.02.2014 ob 10:41 jűš gost

      Kaj je demokracija? upoštevanje vseh zamisli župana

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.02.2014 ob 11:38 občan gost

      To kaj delajo toti svetniki, pa je skregano z zdravo pametjo. Vprašam se, če oni slučajno vejo kaj je demokracija. Očitno se vidi,da jih nekdo vodi, da toliko plujejo po županji, ni najboljša, toda imeli smo še slabše župane. Zakaj pa bi mogla biti kolesarska steza v Radomerje? Ali ni malo čudno, tudi drugje jo rabimo. Še polno je takšnih cvet,pa mi je brez veze komentirati, v jeseni bojo volitve pa bomo vidli.

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.02.2014 ob 14:39 Gost gost

      Čiu san ka so Tišinski svetniki sprejeli Proračun za 2014. Bou tou ekstra novica ali ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      07.02.2014 ob 15:43 gost gost

      Demokracija je da, v občinskem svetu odloča večina, treba je brati ustavo, zakone, statut občine, poslovnik občinskega sveta pa še kaj in bo vse jasno.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      07.02.2014 ob 16:18 radomerčan gost

      Vauu kako občinstvo, pa koga to na slikah tü vidin,najsposobejšo predstojnico v zgodovini lotmerške šole, pa vrhunskega predstojnika lotmerškega turizma, pa kulturnico. Vauu, sami strokovnjaki priklopleni na občinske jasli z direktorskimi plačami. Normalno ka do toti vedno podpirali tumarije vsakega župana. Ja pa na sliki je ovi stric z brki, ki na preventivi tak dobro dela, da bi mu morali eno veko priznanje dati. Človek bi lehko reka, ka je tu na sliki sama srebernina naše občine.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      07.02.2014 ob 16:43 občon gost

      to kaj dela tota županja, pa je skregano zdravo pametjo, v jeseni so volitve pa bomo vidli.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      07.02.2014 ob 17:13 Prlek gost

      na pomurci .com sem preštja ka mojo občinori v Lotmerki v meseci novembri lonskega leta, povprečno pločo 1.666 evrov, najvišja pa je pre bila 3.001 evrov (tota je venda bila županjina), štidiram ka majo vsiskup malo preveke ploče proti nam drugim očonom, pa zatakšno slabo oprovljeno delo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      07.02.2014 ob 18:48 občan Ljutomera gost

      Spoštovana gospa županja mag.Olga Karba, prosim razmislite, da vrnete v lotmerški proračun januarsko plačo, ker svojega dela niste opravili. Jokanje po družbenih omrežjih vam ne bo pomagalo, ste oseba ki razdružujete ne pa združujete, strah nas je lahko takih pravnikov kot ste vi. Za dobro Prlečk in Prlekov se čimprej zapustit županski prestol, s sabo pa seveda ne pozabite vzeti tudi direktorja občinske uprave. NIKOLI VAS VEČ NE BOM VOLIL!

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      07.02.2014 ob 20:21 Prlek gost

      Sen šteja v cajtngah Delo ka de županja odstopila od kordinatorstva C kraka vodovoda če nede 5.2.2014 sprejeti proračun, eh pa še nije, lehko pa ka bo. Samo, kdo je min.Židan šteja jeno pismo se je verjetno razjoka, ka de zguba takšen kader (mislim ka so ga od smeha kumaj stavili). Ja hudo je iti vkrej če pa se vrtijo takšni veki penezi pri totem vodovodi.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      08.02.2014 ob 7:41 Cwetto gost

      Mene pa boli kurac,sem v osebnem stečaju

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      08.02.2014 ob 10:14 PR cvetaca gost

      Naj zupanja odstopi in se gre na predcasne volitve, ce so nesposobni sprejeti proracun oz. niso sposobni razvijati obcine v dobrobit obcanov s pristavkom, da se nikoli vec v obcinski svet ne izvoli kmetavzarije z bregov, ker samo zavirajo razvijanje ze tako zaostale obcine.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      09.02.2014 ob 7:27 pek gost

      Sej je ne ka tisti keri so glasuvali proti nebi bili zadovoljni z predlogon proračuna, se pač gre za klibuvaje županji in občanom...ti si naš, ti si ne naš, to je vrag, gdo človik nesmi misliti z svojo glovo, ali pa mo tak oprono, ka mo prozno!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      10.02.2014 ob 22:29 tunek von_ malonedeljski gost

      Kaj mu pa morete če je občini dolžan, dviga roko kak mu šefica velijo in se ne zmeni za to mega pizdarijo!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.