https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Štefan Škaper: Menim, da so Odranci trenutno bolj urejen klub kot Mura 05

18.11.2010 ob 10:44  

V jesenskem delu 3. lige vzhod so kraljevali Odranci, zato smo o podrobnostih njihovega uspeha govorili s trenerjem Štefanom Škaperjem - Pefom, nekdanjim legendarnim napadalcem Beltincev in Mure.

Po uspešni igralski karieri ste precej uspešno presedlali na trenersko klop. Ste pričakovali tako dobre rezultate z ekipo Odrancev?

Vedeli smo, da je ekipa dobra, to pa, da bomo prvi in bomo imeli sedem točk naskoka pred drugim, ni pričakoval nihče. Vedeli smo, da bomo v vrhu, ampak tam na četrtem, petem mestu. Nad prvim mestom smo zelo zadovoljni.

Kakšna je formula za uspeh, ki ste jo z nogometnih igrišč prenesli na klop Odrancev?

Ni veliko faktorjev. Mislim, da smo se z igralci dobro ujeli, med nami je dobra kemija in spoštovanje. Enostavno smo dobra klapa.

V nižjeligaških klubih stopnja profesionalnosti in organizacije ponavadi ni na visoki ravni. V nekaterih pomurskih nižjeligaških klubih je zgodba povsem drugačna. Kako gledate na ta preobrat, ki se dogaja v zadnjem času ...

Vse je povezano s financami, gospodarstvo v naši regiji je slabo. V nižjih ligah temelji veliko bolj na spoštovanju, atmosferi in časti. Odranci in okoliški klubi so vaški, tu se vse dela bolj s srcem in ne toliko za denar.

Kakšna je sicer "profesionalnost" vaših igralcev na treningih in izven igrišča?

Treninge so vsi igralci zelo dobro obiskovali, razen dveh študentov, ki sta se nam pridružila komaj v petek. To je odraz dobre klape, vsi so komaj čakali na trening in so se jih z veseljem udeleževali. To je tudi pogoj v nižjih ligah.

Trenutno ste vodilna ekipa v 3. SNL vzhod. Kako bi ocenili kvaliteto igre v tej ligi?

V tej ligi se igra kvaliteten nogomet, vsi redno trenirajo po tri do štirikrat na teden. Liga je zelo izenačena in zanimiva. Sam sem bil navajen prve lige, ampak tudi tretja liga mi je zanimiva. Tu imamo pomurske derbije, ki so dobro obiskani, kar me spominja na čase, ko sem igral v Beltincih in smo igrali z Muro.  

Menite, da lahko iz pomurskih nogometnih nižjeligašev potencialne igralce iščejo tudi kakšni od višjeligaških klubov?

Seveda, to je že dvajset let znano, da je v Prekmurju velika baza dobrih, talentiranih igralcev. Poglejmo samo Muro 05, kako dobre sedemnajst in osemnajst letnike ima, pa tudi v ostalih klubih so podobni nogometaši. Dosti pa jih ne želi iti višje od tretje lige, ker bo tam premalo plačan in ne bo igral skupaj s kolegi.

Bi izpostavili kakšnega od igralcev, ki se trenutno podi po pomurskih nižjeligaških igriščih in ima velik potencial?

Pol odranske ekipe bi lahko igralo v prvi in drugi ligi, samo bi morali redno in zavzeto trenirati. Med ligami ni več takšne razlike, kot je bilo nekoč. To smo dokazali Odranci na prijateljski tekmi z Nafto, ko smo jim dali sedem zadetkov. S kakšno postavo je igrala Nafta, tu sploh ni pomembno, oni so profesionalci in oni si ne bi smeli tega privoščiti. Tudi iz drugih klubov je veliko igralcev, ki bi lahko igrali na višjem nivoju.

Nogomet v Pomurju je izjemno popularen. Tudi nekatere nižjeligaške tekme so celo bolj obiskane od slovenskih prvoligaških tekem. Menite, da Nogometna zveza Slovenije majhnim klubom posveča premalo pozornosti in finančnih sredstev?

Denarja je vedno premalo. Nogometna zveza Slovenije premalo vlaga že v prvoligaše, ne pa v nižjeligaše. Na splošno se pri nas v šport vlaga premalo, saj smo izjemno športni narod.

Kakšno je finančno stanje v vašem klubu?

To je vprašanje za predsednika. Sam lahko rečem, da je vzdušje v redu, da je vse urejeno in da se igralci ne pritožujejo. Po mojem mnenjuso Odranci trenutno bolj urejen klub kot je Mura 05.

Verjetno se marsikomu poraja vprašanje, ali se boste v primeru, da boste na koncu zasedli prvo mesto, sprejeli odločitev o napredovanju v 2. ligo?

Tudi to bi morali vprašati predsednika. Nam je zagotovo cilj vsako tekmo zmagati in biti prvi, kako pa nam bo to uspevali spomladi, pa bomo še videli.

Zna se torej zgoditi, da bomo naslednje leto spremljali drugoligaške derbije med Odranci in Muro ...

Jaz sem takoj za to, čeprav bi si želel, da bi v Prekmurju gledali prvoligaške derbije in ne drugoligaške.

Kakšni so vaši načrti za drugi del prvenstva - morebiti že zdaj načrtujete kakšne okrepitve?

Ko sem se malo odklopil od nogometa v zadnjih dneh, sem komaj dojel, kako veliko stvar smo naredili. Za spomladanski del prvenstva pa bomo morali pripeljati dva, tri igralce, ker nas je trenutno premalo. Naš kader je štel samo 17 igralcev, od tega sta se dva tudi težje poškodovala, tako da smo igrali s praktično z le petnajstimi igralci. Recimo na tekmi s Palomo je šel rezervni vratar v igro kot igralec. Moštvo je pravo, okrepitve pa ne bodo samo zaradi številčnosti, ampak zato, da nam bodo lahko pomagale.

Spremljate prvo in drugo ligo, kjer tekmujeta prekmurska kluba Nafta in Mura? Kako komentirate dosedanji potek?

Naftinim igralcem lahko dam samo kapo dol. Glede na situacijo in stanje v klubu, pa biti na tretjem mestu, je impresivno. So me pozitivno presenetili. Enako tudi Mura 05, ki ima velik potencial in nadarjene igralce. Če bodo vodilni vedeli to brusiti, nadgrajevati in obdržati te talente, imajo velike možnosti vrnitev v prvo ligo. Seveda pa se morajo urediti tudi druge stvari, ki so potrebne. Pri obeh klubih je težava le denar, talentov imamo veliko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      18.11.2010 ob 11:01 lepi

      Prekmurje je vedno melo (Pejf, Pipa...) fuzbalere in vedno de melo (Lotrič...) zgleda ka be se moglo samo v klubaj premeknete! Ale jebat ga, če je vrhunske šport odvisen od pejnaz kereh pa v naše ljube regije nega!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. smesko
      18.11.2010 ob 11:18 smesko

      Pejf se tuj razvija v dobroga trenera. Saomo tak naprej.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. vinci
      18.11.2010 ob 11:19 vinci

      Ka pa Tulba dela v Odrancaj? Fizioterapevt?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. read
      18.11.2010 ob 11:29 read

      Zaj be lejko tude kakšen intervju napravele s Pipo, (Cifron) kere je mel po moje relativno dobre rezultate v Mure

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. blue
      18.11.2010 ob 12:46 blue

      ka pa en intervju s treneron Rakičana, kere je po moje tude nekšen rezultat napravo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. lepi
      18.11.2010 ob 13:54 lepi

      hahah pa še intervju od trenera prosečke vese, kere do pomale ustanovile nove klub :P

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. prekmurjerepublika
      19.11.2010 ob 12:24 prekmurjerepublika

      fajn bi blo ka bi odranci prišli v 2. ligo ka mo bar meli sobočanci kama bluzi na tekmo ite :) samo realno gledano verjetno nedo šlii!! no mo vidle..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Toki
      19.11.2010 ob 12:28 Toki

      Škaper pa Cifer bi mogla biti Muri trenera, nekak bi se po moje najbole poklopilo tak. Pa tudi organizacijsko bi šlo na malo višji nivo vse skuper.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. golgeter
      20.11.2010 ob 12:58 golgeter

      vinci tij se spitavleš ka dela fizioterapevt v odrancaj?vsake malo bolj urejen klub ma fiziotarapevta in si ga pač odranci tudi lejko privoščijo.sicer pa vsaka čast odrancem za predstave v jesenskem delu prvenstva.želim jim da tudi v spomladanskem delu nadaljujejo v tem slogu.tako bomo že drugo leto mogoče gledali derbije v drugi lige.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. vinci
      23.11.2010 ob 9:47 vinci

      golgeter ne spitavlen se ka dela fizioterapevt v odrancaj, nago ka dela Tulba

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.