https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Tina Mertik - s štipendijo indonezijske vlade preživlja leto v Yogyakarti

19.2.2014  

Tina Mertik iz Gomilice trenutno preživlja eno najzanimivejših obdobij doslej, saj se je ta  absolventka etnologije in kulturne antropologije lansko poletje odpravila v indonezijsko Yogyakarto, kot prejemnica Darmasiswa štipendije. Z nami je delila svoja dosedanja indonezijska doživetja.


Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Kot štipendistka sodeluje z Oddelkom Seni Kriya za ročne umetnosti, kjer se bolj ali manj specializira v batik tehniki. Štipendijo podarja indonezijska vlada z namenom grajenja mednarodnih odnosov Indonezije z drugimi državami sveta. Gre za nediplomski študij, ki lahko traja od pol do enega leta. Tina vsak mesec dobi približno 150 eurov štipendije, kar je kot sama pravi glede na standard v Indoneziji kar nekaj denarja. Sicer jim je poleg tega Indonezija financirala tudi letno študentsko vizo.

Odhod v Indonezijo je bil veliko presenečenje

Pogoj prijave za to štipendijo je bil: dokončana srednja šola ter starost pod 35 let. Sama ni pričakovala, da bo štipendijo dejansko dobila: »Bilo je res prijetno presenečenje, ko so mi sporočili, da odhajam za eno leto v Indonezijo.« Tako je Tina morala na hitro vse urediti in pot se je lahko začela, v Indonezijo je prispela konec avgusta, kjer se jih je zbralo okoli 1000 mladih iz vsega sveta, tako ji res ni dolgčas v tem multikulturnem okolju, v katerem ostaja še letošnje poletje.

 »Želela sem, da me država preseneti.«

»Pred odhodom nisem imela velikih pričakovanj - želela sem, da me država preseneti. Vse kar sem vedela je, da vstopam v popolnoma nov svet, kjer bom obkrožena s popolnoma novimi ljudmi in načini življenja,« izpostavlja Tina.
O svojem zdaj že šestmesečnem bivanju v Yogyakarti (mesto na Javi), kjer je nameščena v najeti hiši, pravi, da je Indonezija okolje, kjer težko ostaneš na enem mestu, zato izkoristi vsak trenutek, ko lahko pobegne na sosednje otoke: Bali, Lombok, Flores. Najbolj je bila šokirana ob količinah riža, ki jih tamkajšnji prebivalci jedo kot mi kruh, prav tako je rabila čas, da se navadi na nor promet, saj so ulice natrpane do konca, in če ne voziš skuterja, si oplel, pravi Tina.

 Uči se batik tehnike in indonezijskega jezika

Tina je sicer zaposlena z obveznostmi na fakulteti, kjer spoznava ročne umetnosti, predvsem batik tehniko: »Obiskujem tudi predavanja učenja indonezijskega jezika. Indonezijo doživljam kot eno najboljših držav, ki sem jih obiskala.« Domačini so prijazni in vedno pripravljeni pomagati. In kot pravi (čeprav tega ne želi posploševati), občutek, da si kot zahodnjak poln denarja, ostaja, predvsem na turističnih otokih, npr. Bali. Sicer pravi, da tega v Yogyakarti ni, ljudje so prijazni (včasih celo preveč) in predvsem odprti: »Soočam se s popolnima drugimi načini spoznavanja ljudi - indonezijci so odprti in z vprašanji hitro vstopijo v tvoj intimen prostor, vendar sem to sprejela kot del življenja, ki ga zdaj živim.« Tudi način oblačenja je drugačen, predvsem spoštljiv do kulture, saj so prebivalci in tako tudi Tina, kljub štiridesetim stopinjam v dolgih hlačah in skušajo pokazati čim manj - rame, dekolte. Sicer pa to velja predvsem na fakulteti: ni odprtih ram in odprtih čevljev: »Čeprav ti kot bule-ju (indonezijski izraz za tujca, zahodnjaka) ne težijo.«

Najraje uživa svež mango in papaje

Tina večkrat omeni, da je šok doživela tudi glede hrane: »Riž, riž in se enkrat riž.« Temu dodajajo se veliko začimb in pekoče hrane ter ogromne količine sladkorja. A Tina se je kljub začetnim naporom v indonezijsko hrano zaljubila, saj je zelo pestra, kljub temu da je včasih premastna ter pekoča. Ne more tudi mimo vsega sadja, ki je v Indoneziji na voljo, najbolj ji tekne svež mango pobran iz drevesa ter dobra papaja: »Soočam se s popolnoma novim sadjem, kot je recimo snake fruit, ki ga v Sloveniji ni.« Hrano prodajajo na mizi sredi ceste ali pa v warungih (posebne kolibe), o katerih Tina pove, da bi v Sloveniji pogoreli, kar se higienskih standardov tiče. Dnevi na drugi strani sveta Tini minevajo zelo hitro: »Študiram, potujem, spoznavam nove ljudi, odkrivam nove horizonte.«

Pogreša le mamin objem

Včasih, ko smo tako daleč od doma, nas pograbi tudi domotožje, a Tina pravi, da ne pogreša veliko stvari, včasih le mamin objem. Sicer se je poleg umetniških spretnosti batika, naučila potrpljenja. V Indoneziji temu pravijo besok-besok, kar pomeni jutri - ampak ta jutri lahko traja dva dni, lahko tudi sedem: »Tako, da se je ščasoma v meni rodilo veliko potrpljenja, predvsem kar se birokracije tiče.« 

Plaže, hribi in vulkani na dosegu roke

Tina o navdušenju nad indonezijsko naravo pravi, da bi lahko naredile še en pogovor, saj so sedaj v deževni dobi - vse je zeleno in cvetoče. Vsak otok nosi svojo posebnost in lepoto - od vulkanov, do nenavadnega rastlinja ter živali. Opozarja pa, da se turisti in tukaj živeči zahodnjaki morajo naučiti kako ravnati s smetmi. Saj na morju nastajajo otočki plastike, kar je grozno. Drugače pa je res lepo: pobegneš lahko na plažo, odhitiš v hribe ali na vulkane.  

Tina končuje z mislijo: »Počutim kot doma in resno razmišljam, da po končanih obveznostih v Sloveniji, pobegnem nazaj in tukaj ostanem se nekaj časa. Kljub nekaterim negativnim vidikom (kje pa jih ni?), sem sprejela danosti, ki mi jih ponuja ta prelepa dežela - umirjen način življenja.« 

Fotografije: Polona Lupinšek

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Tininih TOP 5:

Svetovni voditelj: /   

Knjiga/film: Ženske, ki tečejo z volkovi

Glasbena skupina/izvajalec: Peter Tosh

Kraj v Pomurju: Gomilice in Beltinci

Želja v življenju: Odkrivati horizonte in ostati srečna

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2014 ob 16:24 nik gost

      jaooo kake bledarije davlete gorik

      15 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2014 ob 20:16 beltinčanka gost

      Tina, uživaj, dokler si mlada in imaš priliko. Naša deca do pa životarili, ker ne bodo se imeli kam djati.

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.02.2014 ob 21:13 Clinton Fearon gost

      Pohvalno, fejst fajn. To je nekaj najlepšega gnes den, samo moreš meti pogum in iti. Doma je vse v slabem stanji in ni druge izbire. Tudi sam sem odšel iz naše prelepe Slovenije. Ampak takši so časi, najti moreš mir, svobodo in prostor, kjer ni stresa. Ustvarjanje in tujina ti da, kar ti noben ne more vzeti. BAW: Bedarija si tij sam, ka nikaj nede s teuf nikdar.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2014 ob 10:38 Večni študent gost

      Žmeten študij je to, bla, bla...

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2014 ob 19:46 tvoja učiteljica gost

      Pripraviti otroka za svet, to je v sedanjem trenutku ena od možnih rešitev. Mladina, svet vam je na dlani, znanje naj vam bo vrednota. Najti stik z naravo, notranji mir, sprejeti drugačnost in imeti toliko materialnih dobrin, kolikor jih potrebuješ je bogastvo neprecenljive vrednosti in obenem ne pozabiti svojih korenin.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2014 ob 20:52 učenec gost

      gost - tvoja učiteljica vaš komentar je ena velika zmeda. Sam imam končan družboslovni fax in bil sem med boljšimi. Delam res v Avstriji, ampak fizična dela. Tujina rabi fizične delavce (tisto kar domači nočejo delati) vse ostalo je lari fari. Si pa lahko uspešen če obvladaš v 0 njihov jezik in, da imaš na svojem področju veliko izkušenj + da si the best! Predvsem se pa iščejo naravoslovci. Moji starši + ožji sorodniki so vecina bili učitelji in prosim ne mi o ''Najti stik z naravo, notranji mir, sprejeti drugačnost in imeti toliko materialnih dobrin, kolikor jih potrebuješ je bogastvo neprecenljive vrednosti in obenem ne pozabiti svojih korenin.''! Ko poslušam radio na poti v službo mi gre na bruhanje kake reklame si delajo šole. Z LAŽMI VABITE OTROKE, TER JIM DAJETE NAPAČNO UPANJE! PUNCA SVETUJEM TI NEHAJ SE DELATI NOREGA IN SI POIŠČI SLUŽBO! SLUŽB JE VEDNO MANJ IN KOT SO MENI OSEBNO PROFESORJI NA FAXU POVEDALI DE VEČINA MLADIH IZOBRAŽENIH VEČNI PROBLEM DRŽAVE! VSAKI LETO JE HUJE IN ENOSTAVNIH DELAVSKIH SLUŽB NI, DA O DRUGIH NE GOVORIM! Vsa ta potovanja so samo zavlačevanje in ob enem škodiš sebi ter svojim staršem. Trenutno se verjetno tega ne zavedaš, ker imaš občutek varnosti, ampak to se ti lahko čez noč hitro spremeni. Ne pozabi živiš v državi, ki propada in ne v ameriki, ki se razvija!

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.02.2014 ob 0:05 ex študent - zdaj s.p. gost

      Država propada zaradi takšnih učencov kak si ti ka se odločijo za nekšo pout te pa pred prvo oviro pokleknejo in idejo rintat v avstrijo. Očitno si nej sposoben za drugo delo ker drugače bi se znajšo doma. S končanin fakson maš dosta šans. S to izobrazbo dobiš določena znanja tudi med šolanjon in se komot lejko znajdeš. Idejo trbej meti, malo raziskati pa je. Najležje je pregurati skoz faks te pa čakati ka ti država uredi življenje. Zadnje čase samo še to poslušan kak je država za nič ka ne zrihta službe. Fuck off, zrihtajte si jih sami, znajte se. Možnosti je milijon. Ali ka če ste pa vsi mladi večinoma nesamostojni, nekomunikativni in zelo nerazgledani. Na žalost. Ges delan fizično doma pa man faks končani pa zaslužin več kak večina vas v avstriji. San pač malo poguglo, malo pijto naokouli, se san organizejro pa je. Nigdar san nej čako na drugega niti san nikoga drugoga nej obroževal za tisti čas gda san biu brezposelen s končanin fakson. Vse se da, če se šče.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. dobrevole
      23.02.2014 ob 12:49 dobrevole

      uživaj tou eno leto, kar se da iskoristi pa kakšne novosti domou prinesi in tu začni tou razvijati. @ex študent...maš prav trbej se znajti.ge man končaniva 2 faxa pa brez dela.Preživljan se s športnimi stavami in tou fejst dobro,nažalost san se mogo nekak znajti čiglij na takšen način ali zdaj san tu ge san - san svoj šef ....na mesec me košta med 60 do 100 eur moj posel,,,,zaslužin pa 1700 do 2000 eur čistoga....taka

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.02.2014 ob 22:07 bad-boy gost

      dobrevole, iz stav tij živeš? vsaka ti čast. Tudi ge san ¨gambler¨, pa vcasi mahnen par tisočakov ( online casino ), trenutno san pa zgubo 400 eur v 2 minutah! kda na konci vse skup potegneš si na nuli ali pa v minusi! Glede stav dobrevole, laži tij takšomi loleki keri de ti vrval! man pajdaše ka davlejo na listek par jurjov pa prece tudi spušijo! Tak ka tij lejko sam sebi lažeš pa vrvleš glede stav! veksoga idiota san se pa rejsan nej prestel 60-100eur/1700-2000 :) :) :) neverjeten si ti, mislin ka edini na sveti! . Saj ti vrvlen ka kaj dobis... si pa tipičen stavničar: sakši den dobitek par 100 eurov, doma pa nemajo za kruj!!! Mislin ka si tij isti. Pravi stavlaš je tüo, tij si pa preveč glasen...

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.03.2014 ob 11:52 HAHAHA gost

      Ne bodite ljubusumni...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.