https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Slovenska in avstrijska Radgona pristopili k skupni prenovi mest

Sejna dvorana knjižnice, 20.02.2014 ob 7:00  

V prostorih javnega zavoda Knjižnice Gornja Radgona je potekala tiskovna konferenca, v kateri sta župan Bad Radkersburg  Josef Sommer in župan Gornje Radgone  Anton Kampuš predstavila projekte razvoja obeh mest.

Razvojni projekt »Skupaj« združuje urbani in krajinski prostorski razvoj obrežij reke Mure. Skupen projekt je sestavljen iz treh sklopov, s katerimi bodo do konca leta 2014 projekt tudi zaključili. Župan Anton Kampuš je po uvodnem pozdravu vseh zbranih začel predstavitev urbanega razvoja reke Mure. Vrhunec konference je bil dosežen kmalu po pričetku konference, ko je župan Kampuš podpisal pogodbo s podjetjem Knuplež d.o.o.,  izbranim izvajalcem za izvedbo. Podpis pogodbe je bil tudi sklenjen  s podjetjem Progrin d.o.o., ki je zadolžen za nadzor kompletne izvedbe projekta »Skupaj« na slovenski strani.

V projektu sta bili izdelani osnovi za ureditev promenade ter razširitev struge reke Mure. Župan Kampuš je navedel tudi nekatere ideje o razvoju in izgradnji dodatnih aktivnosti na dotičnem območju, med katerimi  naj bi bil Vinski muzej. Zamenjan, oziroma odstranjen bo tudi betonski protipoplavni zid, namesto katerega bo izdelan montažni zid, ki bo uporabljen le v primeru alarma ali informacije o dvigu vode.  Prav tako se bo uredil tudi vhod v mesto Gornja Radgona. Sam projekt se je pričel leta 2012, čigar vsebina se nanaša na možnosti uporabe površin promenade ob Muri.

Pod izraz promenada so vštete aktivnosti, kot so poti za rekreacijo, sprehode, šport, prostor za zadrževanje.  Za izpolnitev teh ciljev je bila urejene tudi zemljiška pravica, na osnovi katere je občina Gornja Radgona pridobila gradbeno dovoljenje. Projekt se bo nadaljeval z izvedbo vodilnega partnerja Občine Gornja Radgona gradbenih del na območju vhoda v mesto na površini 6500 kvadratnih metrov takoj, ko bodo pogoji dopustni.

Na območju Bad Radkersburga se bo prav tako uredil bolj odprt in za promet prost dostop v mesto.  Dodatno bodo urejeni še novi nasadi dreves ter povezave s spodnjim in zgornjim Grisom in z grajskim hribom na slovenski strani. Že dosedanji rezultati projekta so omogočili lažji dostop kolesarjev in  pešcev med državama.  Župan Kampuš je navedel, da s skupnim projektom želi omogočiti maksimalni izkoristek prostora ter omogočiti tako domačinom kot turistom osnovne pogoje za sprostitev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2014 ob 10:03 smrkci gost

      Avstrijci prosimvas ne mejte z slovenci posla,ker oni še vraga okoli prinesejo,ne da še vas nebi,mala malica ste za njih,misli na tajkune in na politike slovenske, da nebo pomote,glede delavcev in pridnih ljudi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2014 ob 14:56 Klipan gost

      Ko vidim Kampuša in slišim za njegove obljube me mine. Kako dolgo že Občina Radgona prenavlja mladinski center? 3-4 leta? Torej bodo stari del Radgone prenavljali kakih 100 let.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2014 ob 8:53 Breda gost

      Kampuš fajn nategavle naivce z ene in druge strani meje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.