https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Olga Karba: Politična večina z zavlačevanjem ogroža izvedbo Pomurskega vodovoda

Ljutomer, 27.02.2014 ob 7:05  

Kot smo že poročali, občina Ljutomer zaradi zavlačevanja politične večine v občinskem svetu še vedno nima veljavnega proračuna za leto 2014 ter posledično niti zakonske podlage za izplačevanje evropskih, državnih in lastnih sredstev za dela na projektu Sistem C.


Če bi občina Ljutomer imela veljaven proračun, bi lahko odobrena sredstva pravočasno nakazovala izvajalcem ter zaključila projekt. Ker občinski svet nadaljuje z zavlačevanjem, se bodo v dobro projekta umaknili iz vloge nosilne občine in to vlogo prepustili občini z veljavnim proračunom, ki bo rebalans proračuna s politično večino uskladila za potrebe vodenja projekta. Zato je Karba tudi odstopila kot koordinatorica projekta Sistem C.

Politična večina poskuša ustaviti že drugi večji razvojni projekt

Projekt je vse do danes uspešno napredoval, zaključili so projektne rešitve, izpeljali vse potrebne razpise in začeli z gradbenimi deli na terenu. "V projekt je bilo vloženega že veliko truda, sedaj ga pa politična večina v občinskem svetu poskuša ustavili z zavlačevanjem. Želim, da občani in občanke dobijo nov vodovod in pri izgradnji počrpamo evropska sredstva, predvidena za ta namen," nam je v pisnem pojasnilu sporočila Karba.

Breme zalaganja sredstev bo padlo na občine soinvestitorice

Občina Ljutomer brez veljavnega proračuna ne more zagotavljati dobrih 200.000 evrov sredstev iz lastne udeležbe na projektu, zato bo morala občine, ki imajo sprejet proračun, obremeniti z zalaganjem sredstev. Ker želijo, da se čim prej poplačajo izvajalci del, bodo evropska sredstva vrnili na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki bi lahko neposredno poplačalo izvajalce.

Projekt Sistem C se ogroža naprej

Na petkovi izredni seji občinskega sveta, 21. 02. 2014, je iz razprave dokončno postalo jasno, da se razmišljanja politične večine niso spremenila. Tako proračuna še vsaj mesec dni ne bo, projekt Sistem C pa se po nepotrebnem ogroža naprej. Občina Ljutomer v tem času nima zakonske podlage, da bi lahko izplačala evropska, državna in lastna sredstva izvajalcem del, sodelujoče občine na projektu pa morajo izbrati nov sedež projekta ter vse posle in pogodbe prenesti na novo nosilno občino ter zalagati sredstva v višini dobrih 200.000 evrov.

Ogroženi so tudi drugi občinski projekti

Ogrožen pa ni samo projekt Sistem C, ampak tudi drugi predlagani projekti, ki bi omogočili otrokom, da varstvo in pouk obiskujejo v novem vrtcu in v novih prostorih glasbene šole. Nadalje projekti, ki bi zavarovali nevaren odsek ceste s pločnikom, projekti, ki bi iz neurejenega zemljišča ustvarili poslovno cono in tako omogočili nova delovna mesta ter projekti, ki bi z 292.000 evrov lastne udeležbe pridobili več kot 1,5 milijona nepovratnih sredstev.

"Take zmage lahko razveselijo specifično vrsto ljudi, vse ostale, ki s srcem živimo, delamo in ustvarjamo v lokalnem okolju pa pretvarjajo v poražence, če bi to kot ljudje na dolgi rok dovolili," je še za zaključek navedla Karba.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2014 ob 7:58 gost gost

      ups, sedaj pa v jok in stok vsi drugi so krivi samo jaz nič.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2014 ob 8:52 Ljutomer ni SEVERNA KOREJA gost

      Kakšna politična večina? Ona blokira in zavaja vse okrog sebe, marsi kaj se vidi iz posnetkov sej. Ženska je imela pisno zeleno luč ministrstva za finance, ministrstva za kmetijstvo, da lahko plača in se naj ne zajebava z denarjem. Izsiljuje z proračunom, ki je baje poln priseskov njenih, Za njo so po takem vsi bedaki, od teh svetnikov do samega ministra. Torej, če se gospa odločijo v Lotmerku uveljavljati svoje zakone jih pač uveljavlja, žalostno to je res stil janukoviča. Uredništvo Pomurca, v uvodu ste zapisali: "Kot smo že poročali, občina Ljutomer zaradi zavlačevanja politične večine v občinskem svetu še vedno nima veljavnega proračuna za leto 2014 ter posledično niti zakonske podlage za izplačevanje evropskih, državnih in lastnih sredstev za dela na projektu Sistem C" Vem, da niste nek medij, ampak vseeno je ta vaš uvod skregan z novinarsko etiko in objektivnostjo.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2014 ob 9:31 fidlboy gost

      Lahko prosim vsaj en dan zdržite, da nič ne napišete o Karbovi. Vsak dan je članek o njej. Pa še bolj jo populizirate kak Štiheca pa Blue Planet. Pa tak lepa spet ni, da bi jo vsak dan trebalo objavljati. Ta ženska je bolj popularna kak Obama pa Pahor.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2014 ob 11:05 občan 1 gost

      Žalostno je, kako predhodni komentatorji nasedate populizmom vaših veličastnih svetnikov,v ozadju pa ni nič drugega kot umazana igra in maščevanje bivšega župana,njegovih političnih klik in nastavljanje svojih kadrov na pomembna mesta. To se dogaja v Ljutomeru. Za proračunom stojijo občani, krajevne skupnosti javni zavodi, le politična klikane. In ta klika si nastavlja svoje kadre na vodilna mesta, v kratkem pričakujemo novo politično kadriranjenje na pomembni javni funkciji. In temu se občani in županja upiramo. Ljutomerska politika je za bruhati.

      2 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.02.2014 ob 13:31 lotmerk gost

      Kaj prdiš občan 1? Te zanima kdo bo imel kakšno funkcijo? Lahko objavim spisek funkcij in funkcionarjev. Kmalu bo zunaj tudi spisek županskih kandidatov. Vmes je nekaj uspešnih podjetnikov. Najboljši gre v drugi krog. Bodo pa vsi Pomurski župani sedaj čedalje bolj na tapeti. Bližajo se lokalne volitve. Do jeseni jih bodo mediji in ljudje raztrgali. Prav je tako. Zakaj so pa šli za župane.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.02.2014 ob 15:19 občan gost

      Minil bo mandat, pa ni rezultatov od predvolilnih obljub. Zato se je najlažje zateči k nacistični doktrini Goebbelsa , z lažjo narediti in prikazati namišljenega sovražnika, ki je vsega kriv, da prikrije lastno nesposobnost. Namesto, da bi se soočila s pravimi vzroki problemov, je ubrala je pot jaz in še enkrat jaz, pot, ki je značilna za avtokrate (primer, Ukrajina -Janukovič). Prihaja čas, ko bo potrebno položiti račune pred volilci. Upam, da je več ne izvolijo, občani si zaslužijo boljšega župana. Gostu 1- kateri občani stojijo za proračunom, peščica prisklednikov, ki imajo osebne koristi, z denarjem se da marsikaj kupiti, samo poštenja ne.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.02.2014 ob 18:02 janez gost

      Olga ti si bila zakon pa zakaj si totim nasedla saj te imamo radi olgica cesarica naša.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2014 ob 0:25 Milan gost

      Nam občanom pa gre na bruhanje ko gledamo kako se en gospod, dolžnik do občine, seveda v osebnem stečaju veselo sprehaja po Lotmerku. Nagradno vprašanje! Kdo je ta gospod? Kdo je njegova partnerka? Nagrada sestava najemniške pogodbe, ki bo v primeru da ostanete dolžni NIČNA.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2014 ob 22:33 Ali ima smisla još što reči gost

      Ja gospa jaz-jaz , kar ne more zaustaviti svojega konja -ega , ki kar dirja in dirja. Se žal ne zaveda , da ima tudi "konj" svoje meje vzdržljivost ter bo slej ko prej zbezljal do kraja ter pod sabo pokopal svojega jahača. Pa ne vem zakaj ji nekdo ne postavi ogledala , da bo končno tudi sama spoznala, da se mora enkrat zastaviti ter da ni edina svetnica , ki lahko "reši " ta ljubi svet. Šele, ko bo to spoznala bo odrešila vse občane Ljutomera in še najbolj sama sebe. Odličen komentar "Ljutomer ni Severna Koreja", ki nazorno prikazuje stanje v Ljutomerski občini ali bolj v "gnezdu" gospe jaz-jaz.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.