https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Radgoni izdelovali torbe iz polstenja

MCGR, 08.03.2014 ob 9:00  

 V prostorih  Mladinskega centra Gornje Radgone je Kultprotur organiziral že drugo srečanje v polstenju. Udeleženke so izdelovale torbe.


Že drugič zaporedoma so se udeleženke urile v izdelovanju pripomočkov iz volne, ki nam v vsakdanu olajšajo posamezna opravila. Tako so sedaj po prvem srečanju v januarju, v katerem so izdelovale manjše torbice za prenosne telefone, ponovno oblikovale nov izdelek. Pod budnim očesom mentorja Žiga so iz slovenske volne oblikovale nekoliko večje torbe. Sam proces izdelave volnenih torb ni osnovan na pletenju, temveč s polstenjem. Za ta proces pa se morajo poznati tako fizikalne kot kemijske lastnosti volne, kajti ravno polstenje je mehansko delovanje na nit oziroma ovčji las, ki je po površini grajen iz lusk.

Ravno te luske z mehanskim obdelovanjem utremo drugo ob drugo in tako dosežemo polst ali neločljivo fazo volnene gmote. Mentor Žiga nam pojasni, da sam izdelek izdelujejo iz ekološko pridelane volne, ki vsebuje visoko vsebnost lanolina. Sam proces izdelave zahteva prav tako še mlačno vodo in milnico in veliko mehanskega dela za oblikovanje nekakšnega izdelka. Vendar mentor Žiga poudarja, da navedeno so le osnove v proizvodnji, med tem ko je končni izdelek  popolnoma odvisen od same natančnosti in želje izdelovalca. Po vprašanju, kako dolgo se bo posamezni izdelek izdeloval, je vodja v šali omenil, da za zahtevani čas končnega izdelka nam raje poda pisni odgovor, ker nebi rad kandidatkam omenil resnice.

Kljub temu smo zvedeli, da bodo tovrstne izdelke izdelovale dobre 4 ure, za izdelavo povprečne velikosti izdelka 30 cm2 in da se porabi od 140 do 150 g volne, navaja Žiga ter poudari, da je teža sorazmerna sami želji kako kompaktno torbo želimo. Volnena polst je praktično tudi neuničljiva, a le, če je pravilno izdelana. Pomembna fizikalna lastnost volne je tudi krčenje zaradi vpliva tople vode, vendar se polstena volna ne glede na toploto nikoli več ne skrči, s čimer se ognemo neželeni škodi zaradi krčenja. Žiga navaja, da se volna da tudi barvati, pri čemer samo podjetje Soven d.o.o. iz Selnice ob Dravi uporablja izključno ekološka barvila, pridobljena izključno iz rastlinskih izvlečkov, zato volna zadrži največjo količino lanolina. Po besedah mentorja so si bile pomurske udeleženke zaslužile same pohvale pri izdelavi izdelkov, ki nam z malo samoiniciative ter iznajdljivosti lahko prihranijo tudi kaki evro.

Vec fotografij v Spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.