https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju se bo začela izvajati prva turistična analiza

12.03.2014 ob 7:30  

V Pomurju se bo z letošnjim letom začela izvajati poglobljena analiza turizma s pomočjo sistemov kazalnikov za evropski turizem za trajnostne destinacije, v kateri bo sodelovala tudi Pomurska turistična zveza, ki pa je že začela z aktivnostmi na področju trenutnega turističnega stanja v Pomurju.


Evropska komisija je pozvala vse evropske destinacije, da sodelujejo pri vpeljavi kazalnikov v turistično analizo destinacij. Na poziv se je odzvalo kar 103 destinacij iz Evropske unije, med njimi tudi Pomurska turistična zveza.

Spremljanje turizma v Pomurju se trenutno izvaja z omejenim obsegom, zbirajo se podatki o nočitvah, zaposlovanju in delno obiskanosti informacijskih centrov ter nekaterih znamenitosti. Ti podatki pa ne povedo celotne zgodbe o vplivu na turizem. Zbiranje podatkov iz širokega razpona zadev, ki so pomembne za vpliv turizma na lokalno gospodarstvo, skupnost in okolje, lahko pomaga, da si ustvarimo bolj jasno predstavo o tem, kaj se dejansko dogaja.



S pomočjo kazalnikov (t. i. sistem ETIS - European Tourism Indicators System: for Sustainable Management at Destination Level), ki so jih preizkusili in uspešno vpeljali že na nekaterih evropskih destinacijah, bodo tudi v Pomurju naredili prve korake k boljšemu trajnostnemu upravljanju destinacije, in skozi čas analitično primerjali uspehe našega razvoja in dela. Z analizo bodo lahko tudi uspešno definirali, kako izboljšati izkušnjo obiskovalcev in preverili prizadevanja na področju turizma pri lokalnem prebivalstvu. Vpeljava sistema indikatorjev ni projekt, ki bi imel rok trajanja, ampak sistem, ki ga mora Pomurje kot turistična destinacija posvojiti in prilagoditi svojim potrebam, da bo tako lažje vplivala na razvoj turizma in s tem definirala izboljšave, ki so nujne za uspešno in učinkovito upravljanje destinacije.

Sistem kazalnikov je sestavljen iz štirih področij – upravljanje destinacije, ekonomska vrednost, vpliv na družbo in kulturo ter vpliv na okolje. Turističnim deležnikom je bil, v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Mura, predstavljen na Strokovnem forumu v okviru projekta vzpostavitve Regionalne destinacijske organizacije. Na Pomurski turistični zvezi si želijo, da bi sistem zaživel in da bi se tisti, ki bodo v analizo vključeni (občine, turistična podjetja in drugi deležniki turizma, med njimi tudi lokalno prebivalstvo), odzvali na pobudo in prispevali k boljšemu razumevanju turističnega stanja
v Pomurju.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.