https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Radenski svetniki o dilemi, kako rešiti težave odvoza komunalnih odpadkov

Radenci, 14.03.2014 ob 9:00  

Včeraj je potekala 23. redna seja Občinskega sveta Občine Radenci.

Ker na predhodni seji niso bili podani odgovori na vprašanja svetnic in svetnikov je uvodoma prebral odgovore. Pripombo na zapisnik je imel Marko Vaupotič, ker želi, da se prometni znak za prepoved vožnje s tovornimi vozili postavi takoj na izvozu iz avtoceste v Grabonošu, predvsem zaradi varnosti. Člani in članice OS Občine Radenci soglasno potrdili zapisnik predhodne seje OS.

Predlogi za okolje in prostor

Župan je podal informacijo o svojem delu med sejama, kjer je izpostavil predvsem dejstvo, da so si predstavniki slovenske vojske po posvetovanju premislili in kljub podani načelni obljubi o pomoči pri sanaciji plazi v Radenskem Vrhu in najavljenem datumu začetka del z njihove strani, za četrtek, 13.03.2013 odpovedali. Del sanacije, ki se izvaja z zunanjim izvajalcem so v polnem teku. Župan je seznanil svetnice in svetnike o problematiki nadaljevanja gradnje na »Kraku C«, problem z izgradnjo vodohrama je tudi odpravljen oz. je sklenjen nov dogovor z župnijo Murska Sobota.

Pri predlogu dnevnega reda je predsednik odbora za »okolje in prostor« podal razširitev dnevnega reda in sicer sprejem obeh sklepov:

-      Občinski svet Občine Radenci poda predlog Državnemu zboru RS za sprejem Uredbe za uvedbo vračila povratne plastične embalaže v trgovinah.

-      Občina pristopi k spodbujanju prodaje nepremičnin prvenstveno mladim družinam, ki živijo na območju Občine Radenci na način, da se stanovanjske stavbe, ki so v lasti občine Radenci prodajo zainteresiranim da ocenjeno vrednost sodnega cenilca in ne po tržni ceni in na način obročnega odplačila predmetne nepremičnine. (na ta način bi spodbudili obnovo starih stanovanjskih hiš v občini, prav tako bi rešili stanovanjski problem pri mladih družinah).

Oba predloga sta bila v postopku odločanja pozitivno sprejeta. Ustrezni sklepi bodo oblikovani do naslednje seje OS.

Problem stroškov zaposlenih

V točki vprašanja in pobude svetnikov in svetnic se je zvrstila cela vrsta pobud in vprašanj, ki že odražajo začetek predvolilnega boja, predvsem na temo nadaljnje graditve odprtega širokopasovnega internetnega omrežja na območju izven t.i. področja belih lis, spremembe vsebine Odloka, ki prepoveduje kurjenje v naravi, izgradnji kulturne dvorane v Radencih in o izgradnji pločnika v Paričjaku oz. še v nadaljevanju proti Okoslavcem.

Svetniki in svetnice so podali soglasje, z enim glasom proti od prisotnih 16 svetnikov, k cenam vzgojno varstvenih programov v javnih vrtcih na območju Občine Radenci.  Kljub predlagani spremembi cene  strošek za starše v primerjavi s predhodnim obdobjem ostaja enak, saj občina to regulira z dodatno subvencijo za otroke iz naše občine.  Izpostavljen pa je bil problem stroškov zaposlenih na otroka v primeru enote Janževega Vrha, saj to enoto obiskuje 9 otrok, odbor za družbene dejavnosti predlaga, da se na podlagi vpisa v letošnjem letu 2014 preveri ekonomičnost enote.

Vodstvo Zavoda za turizem in šport

Odlok o ustanovitvi javnega Zavoda za turizem in šport je bil na 22. redni seji obravnavan v prvi obravnavi in je pomenil zgolj izhodišče za javno obravnavo pri zainteresirani javnosti.  V času med obema sejama ni bila podana nobena konkretna pripomba na pripravljeni Odlok, prav tako ni bilo vloženega nobenega amandmaja. Sledila pa je živahna razprava glede objavljenega razpisa za direktorja Zavoda za turizem in šport, ki je bil objavljen v času med obema sejama. Svetniki so Odlok potrdili tudi v drugem branju s 13 glasovi ZA.

Svetniki in svetnice so obravnavali tudi Odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za izvajanje obveznih občinskih gospodarskih javnih služb urejanja javnih in drugih površin v Občini Radenci v drugi obravnavi. V času med obema sejama ni bila podana nobena konkretna pripomba na pripravljeni Odlok, prav tako ni bilo vloženega nobenega amandmaja. Svetniki so Odlok potrdili tudi v drugem branju.

Način odvoza komunalnih odpadkov

Občinski svet Občine Radenci je prvič obravnaval in sprejel Letni program izvajanja javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Občine Radenci. Svetniki so prisluhnili izvajanju predstavnika koncesionarja, ki je temeljito predstavil usklajenost programa z zakonodajo in način izvajanja javne službe. Živahna razprava se je razvila v nadaljevanju ob sprejemu Elaborat o oblikovanju cen obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Občine Radenci.

Kljub dolgotrajnemu usklajevanju, pogajanjem, preračunavanju so zanimale nekatere svetnike  še dodatne informacije o zneskih na enotnih položnicah sestavljeni iz večih segmentov cen in sicer odvoza in zbiranja odpadkov, kar je fiksna cena in odlaganja in ravnanja z odpadki, kar je odvisno od teže in kakovosti odloženih odpadkov. Nekateri svetniki so izrazili tudi dvom, da vsi odpadki ne končajo v CERO Puconci, ampak da se prodajo na trgu (pr. plastika, kovine,..), želeli bi si zaračunavanje na podlagi dejanske proizvedene količine odpadkov. Predstavnik koncesionarja je pojasnil, da je potrebno spoštovati zakonodajo in da je treba ravnati po ustreznih uredbah o zbiranju določenih vrst odpadkov, predstavil dodatne stroške vezane na t.i. čipiranje oz. tehtanje odpadkov. Predlagana cena izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Občine Radenci je po višini in standardu, ki ga ima Občina Radenci primerljiva s cenami v  sosednjih občinah. Sklep je bil sprejet.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.