https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zlati kamen 2014: Odranci osvojili tretje mesto

17.03.2014 ob 13:00  

Strokovni svet je dodelil prvo mesto naziv zlatega kamna občini Škofja Loka. Kot drugo najaktivnejše mesto je laskav naslov pridobila Ajdovščina. Na tretjem častnem mestu so bili izbrani Odranci.

 

Kot poročajo na spletni strani http://www.zlatikamen.si, je občina Odranci osvojila tretje mesto. po površini najmanjša občina v Sloveniji. Z manj kot 7 kvadratnih kilometrov se uvršča med najmanjše občine. V obdobjih med 2010 in 2014 je občini uspelo rekonstruirati iz pretežno kmetijske v industrijsko občino. Pomemben dogodek se je zgodil leta 2012, ko je v samo občino pristopilo nemško podjetje Carthago. Prvotna investicija je znašala leta 2012 dobrih 12 milijonov evrov, v letu 2013 pa še dodatne 4 milijone. Trenutno so napovedali svoj prihod še drugi  investitorji. Trenutno sama občina razpolaga s 688 delovnimi mesti s 1600 prebivalci predvsem pa v regiji z visoko brezposelnostjo. Občina Odranci postavlja na prvo mesto gospodarski razvoj. Vendar se sama občina ne razvija izključno na le gospodarskih nivojih, temveč skrbi tudi za društva, kulturne dediščine in mnoge ostale aktivnosti. Kljub krizi, ki je pomursko regijo prekrila, so Odranci dober primer občine, kako se uspešno rešit tovrstnih težav.

Občina Škofja Loka je z doslednimi strateškimi pristopi pridobila naziv za najbolj aktivno občino. Posamezni projekti v mestu omogočajo doseg zahtevanih ciljev. Tako so v občini vložili veliko denarja za infrastrukturo, v povezavi z vodo pod okriljem ohranjanja naravne dediščine in z razvojem turizma. Pomembne točke je občina pridobila pri prenovi spomenikov, katere oživljajo s posameznimi prireditvami. Poseben uspeh je dosegla Škofja Loka leta 2012 s pasijonom, kateri je tudi prejel naziv "žive mojstrovine državnega pomena".

Za omenjen pasijon se trenutno občina trudi, da bi ga Unesco dodal na seznam svetovne dediščine. Zaradi razvoja in skrbi za tovrstne parametre se je tudi število turistov v obdobju petih let v občini podvojilo.  Kot središče širšega območja deluje občina povezovalno. Posebno skrb je namenjena pri oblikovanju in izvajanju storitev ljudem. Enaka skrb je namenjena organizaciji javnega prometa. Občina Škofje Loke je razmeroma bogata in ima ugodno lego med Ljubljano in Kranjem. Je občina, ki zna upravljat z denarjem in ga ne zapravlja, pač pa plemeniti. 

Foto: Miško Kranjec

Drugo mesto je osvojila Ajdovščina. Velika prepoznavnost samega kraja je temeljila na podjetjih Primorja, Fructala, Mlinotesta. Vendar zaradi gospodarske krize se je kmalu  Ajdovščina ujela z večjimi težavami. Toda hitro je samo mesto ukrepalo  in zmanjšalo število brezposelnosti za 1,9 odstotkov. Kot uspeh doseženega se opazi znotraj občine povečana dejavnost podjetništva. Sam načrt v Ajdovščini je izoblikovanje močnejšega gospodarskega centra za globalni svetovni trg. V malem gospodarstvu je občina v zadnjih petih letih porabila 6,9 odstotka proračuna.  Pomemben razvoj se je zgodil v Zasebnih centrih odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, ki sedaj poteka v Ajdovščini. Posebnost občine je v skrbi za mlade ljudi. Občina ne zanemarja nobene od ranljivih skupin ljudi. Kmalu se bo ta vetrovni kraj Slovenije poznal ne samo po predhodno naštetih podjetjih, temveč tudi po visokotehnološkem prispevku Pipistrela in Separations-a.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.