https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladinska izmenjava ljutomerskih gimnazijcev v Estoniji

18.03.2014 ob 11:00  

Pred kratkim se je 5 dijakov in dijakinj GFML udeležilo mladinske izmenjave »Games of Times« v Estoniji (Sillamäe), na kateri so spoznavali (ljudske) igre različnih dežel.


Mladinske izmenjave Games of Times, sofinancirane iz programa Mladi v akciji, so se udeležili predstavniki petih držav, in sicer Estonije, Malte, Latvije, Slovenije in Velike Britanije.

Iz Slovenije se je izmenjave udeležilo 5 dijakov in dijakinj ljutomerske gimnazije (Andrej Anderlič, Elvis Geisler, Barbara Halas, Matej Nemec in Andrejka Pek), ki so najbolj aktivni v okviru Društva Pepika (Društvo medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in razvoja socialnih programov Prlekije - PEPIKA), katerega predsednica je Jerneja Domajnko.

Na enotedenskem srečanju so drug drugega učili (ljudskih) iger. Ljutomerski dijaki so ostale naučili iger Kdo se boji črnega moža (da bi se izognili mogočega rasističnega prizvoka, še posebej v angleškem jeziku, so igro preimenovali v Kdo se boji sneženega moža), Gnilo jajce, Ali je kaj trden most, Trgovina z barvicami, Poplava, potres, letala in Ljubljana - Zagreb - Beograd (oz. Ljubljana - Koper - Ljutomer).

Dijaki polni pozitivnih vtisov

Dijaki so se domov vrnili polni vtisov. Andrej je povedal, da so si med zanimivim in pestrim tednom v Estoniji med drugim ogledali obalo v tem času zamrznjenega Baltskega morja, ki je bila le nekaj metrov oddaljena od njihovega hotela. »Za malo adrenalina pa smo se sprehodili po zamrznjenem morju in upali, da se led ne bo začel lomiti. Kot je razvidno s slik, smo splezali tudi na skalo, ki je molela iz zamrznjenega morja, je dodal.

»V soboto smo učili otroke osnovne šole Sillamae, slovenskih ljudskih iger (Kdo se boji črnega moža in Ledene babe). Najprej smo obrazložili pravila, ter igro demonstrirali. Kasneje pa smo skupaj z otroki tudi igro odigrali. Naš uspeh izmenjave se je pokazal na zadovoljnih in utrujenih obrazih Sillamajskih otrok«, je potek učenja slovenskih iger obrazložil Matej.

Andrejka se z veseljem spominja zadnjega večera: »Bil je zadnji večer. Sledil je skupni ples oziroma zadnje večerno druženje. Za ta večer smo se vsi odločili za nekaj posebnega. Odločili smo se za učenje tujih jezikov. Zabavno, prav zares zabavno. Sedeli smo v krogu, si govorili besede in se smejali. Skozi smeh in zabavo, spoznaš prijatelje in se zares zabavaš.«

Podobna mednarodna izmenjava, tokrat na temo prednosti podeželja, bo potekala tudi pri nas, in sicer v času prvomajskih počitnic v Ljutomeru.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.