https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

PU Murska Sobota: Na cesti pazite na motoriste

20.03.2014 ob 13:00  

Policija z opozorili in nasveti poziva k varni vožnji motoriste in ostale voznike.


S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles. Policisti opozarjamo na potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti. Vsekakor je potrebno, da se preveri aktivna in pasivna varnost motorja in motorista.

Voznikom motornih koles svetujemo, da se v novo sezono zapeljejo previdno in vidno. Prve vožnje naj bodo individualne in ne skupinske. Potrebno je paziti na posledice zime, ki so ostale na cestiščih, predvsem na luknje in razpoke v asfaltu ter na pesek, ki se še vedno pojavlja na in ob robovih cestišč. Potrebno se je zavedati, da na hladnem asfaltu pnevmatike še nimajo tako dobrega oprijema kot na vročem poletnem asfaltu, zato je potrebno v prvih kilometrih pnevmatike primerno ogreti, hitrost vožnje pa prilagoditi razmeram na cesti.

V obdobju od leta 2009 do 2013 so bili na območju Pomurja motoristi udeleženi v 171 prometnih nesrečah. V teh nesrečah jih je 5 umrlo, 33 je bilo hudo in 89 lahko telesno poškodovanih. Zaskrbljujoč je podatek, da so vozniki motornih koles od 171 prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi 105 povzročili. V letu 2013 je bilo v prometnih nesrečah skupaj 22 hudo telesno poškodovanih, od tega 6 voznikov motornih koles. Izmed 171 udeleženih voznikov motornih koles v prometnih nesrečah jih je bilo 26 pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja prisotnosti alkohola v organizmu pa je bila  1,26 g/kg.

Vozniki vseh ostalih vozil pri svoji vožnji upoštevajte motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. Vseskozi spremljajte dogajanje na cesti, tudi za vozilom v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil se prepričajte, če ni vzporedno z vami že hitrejši motorist. Vključevanje iz stranske na glavno cesto opravite previdno, bodite pozorni na motoriste.

Pri zagotavljanju varnosti voznikov motornih koles in koles z motorjem pa imajo veliko vlogo tudi starši. Otrokom dovolite voziti motorno kolo le takrat, ko le-ti imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. Starši poskrbite, da bodo otroci vozili le tehnično brezhibno vozilo in uporabljali ustrezno zaščitno opremo.

Policisti PU M. Sobota bomo v letu 2014 tovrstni problematiki posvetili vso pozornost oziroma za izboljšanje stanja izvajali tako represivne kot preventivne aktivnosti. Izvedli bomo več poostrenih nadzorov in zoper kršitelje ustrezno ukrepali.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.03.2014 ob 16:37 motor gost

      ja njim pa nej trbej paziti kda v škarje prehitejvlejo pa lejčejo kak somari? Ge ma te milica radar? rajši tiste zajebavlejo šteri se 3 km/h več pela. Te motoriste pa nikdar ne stavlajo; te so pa sikdar drujgi krijvi.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2014 ob 6:41 motor 2 gost

      ka tij si miličar, ka tak podrobno znaš što koga stavla

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.