https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Želijo ohraniti tradicionalne goričke hiše

24.11.2010 ob 12:17  

Društvo za trajnostni razvoj podeželja Žitek skupaj s Turističnim društvom Cankova in Goričkim drüjštvom za lepši vütro ter pod okriljem Lokalne akcijske skupine Goričko (LAS Goričko) izvaja projekt Tradicionalna gorička hiša.

Projekt se je začel že septembra 2009, namen projekta pa je ohraniti podeželsko arhitekturno in kulturno dediščino na območju Goričkega. Usmerili so se predvsem v ohranjanje tradicionalnih hiš narejenih iz lesa, blata in slame, ki jih poznamo tudi pod imenom »cimprače«. 

Tradicija se mora prepletati s sedanjostjo

»Cilji, ki smo si jih pri tem zastavili, so analizirati stanje nekaterih obstoječih tradicionalnih stavb s tradicionalnimi elementi na območju LAS Goričko, poiskati ustrezno usposobljene specialiste za obnovo teh stavb, raziskati pogoje za proizvodnjo ustreznih gradbenih elementov in lokalnih resursov ter motivirati prebivalstvo na območju Goričkega in širše za ohranjanje tradicionalnih arhitekturnih načrtov in uporabo tradicionalnih gradbenih materialov,« pravijo izvajalci projekta.

Te prioritete želijo doseči z ovrednotenjem posameznih elementov kulturne dediščine, kot so stavbna dediščina, obrti za potrebe stavbarstva, tradicionalna krajina, vpliv tradicionalne prehrane, šeg, navad in običajev na oblikovanje teh elementov ter s seznanjanjem prebivalstva o projektnih aktivnostih in virih financiranja.


Rezultati projekta so izdelana analiza stanja določenih tradicionalnih goričkih hiš in možnosti njihove obnove, priročnik o aktivnostih in rezultatih projekta v tiskani in e-obliki, izvedene motivacijske delavnice za prebivalce na območju Goričkega, promocijska zloženka in spletni portal www.mojaiza.net.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.