https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Referendum o arhivih hkrati z volitvami v evropski parlament?

26.03.2014 ob 8:45  

Včeraj je stranka SDS v Državni zbor vložila 46.712 podpisov, zbranih za referendum o arhivih – proti zapiranju arhivov Udbe. Eva Irgl, poslanka SDS in hkrati prvopodpisana pod referendumsko pobudo, je predlagala, da bi bilo najbolj racionalno referendum izvesti hkrati z volitvami v evropski parlament.


Koalicija je predlog Irglove ocenila kot nemogoč, poslanka pa je dejala: »Do referenduma ne bi prišlo, če vlada ne bi sprejela arhivske novele«. Irglova je poudarila, da število zbranih podpisov pomeni, da se ljudje dobro zavedajo pomembnosti tega, da arhivi ostanejo odprti. Kot je dejala, je ključno, da arhivi v celoti ostanejo dostopni zgodovinarjem, raziskovalcem, publicistom in tudi javnosti. Milan Zver pa je povedal: »Naš cilj je sprava, ki mora temeljiti na zgodovinski resnici.«

Kot poroča 24. ur, mora sedaj predsednik DZ Janko Veber ugotoviti ali je referendumsko vprašanje ustrezno in je zbranih dovolj podpisov. V tem primeru bo DZ v sedmih dneh razpisal referendum.

Koalicija svari, da je referendum spolitiziran

Koalicijski poslanci pa so SDS pozvali k umiku zahteve, saj pravijo, da je referendum, ki bi se utegnil zgoditi nepotreben in spolitiziran. Irglova je poziv označila za manipulacijo in norčevanje iz volje ljudi.

Minister Grilc: »Dostop za raziskovalce se v ničemer ne spreminja

Da je referendum nepotreben in da vsebinskih razlogov zanj ni, meni tudi Minister za kulturo Uroš Grilc: »Imena in priimki tedanjih funkcionarjev tudi po noveli ne bodo zakriti, dostop za raziskovalce se z novelo v ničemer ne spreminja, edina novost, ki jo prinaša novela, pa je možnost dostopa vsakega posameznika do kateregakoli gradiva izpred leta 1990 s prekritimi podatki o zdravstvenem stanju in spolnem življenju".

Sicer velja, da od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja pa mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Kot je še dodala Irglova, bi v primeru, da bi referendum izvedli skupaj z voltivami v evropski parlament prihranili veliko denarja. Volitve bodo sicer 25. maja 2014.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      26.03.2014 ob 9:21 smrt

      Volit lidij v evropski parlament ka do si bančne račune punili haska pa nikšega ne de kak je do zdaj nej bilou .Ampak narod je zaostali pa do vörvali tejn lopovin in do jih volili .Polovica lidij tak ne vej niti razmi ka je EU parlament .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2014 ob 9:26 kamen gost

      Zbrali so zadosta podpisov in spunili pogoj. Referendum more biti in naj se napravi te, kda de tou najfalej. Če je najfalej te kda so volitve v evropski parlament je naj tej datum. Kak de se pa sakši odloučo je pa njegova stvar.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2014 ob 9:27 RES je gost

      SDS je edina stranka pri nas, ki je, sposobna voditi vlado.

      9 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2014 ob 9:37 ggost gost

      gost - kamen; se strinjam s tabo, toda kot predsednik volilnega odbora želim, da bi volitve in referendum potekala ločeno in bi trajala vsak po dva dni. Saj veš zakaj. Dobil bi štirikrat več plačano kot sedaj. Slovenija si to lahko privošči. Štriri krat 3.5 milijona € ni enako kot en krat 3.5 €.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.03.2014 ob 10:00 niko gost

      Vodja edine stranke ,ki je sposobna voditi vlado vSLO in EU je študiral obrambo in tam je predmet TEORIJA TAKTIKE in izbral je glede referenduma zelo perfidno taktiko kar je sicer značilnost te edino sposobne stranke za vodenje vsega kar se dogaja v Sloveniji in EU vendar vseeno ne bi rad živel v državi kjer bi vodili državo ponarejevalci,kradljivci dokumentov prejemniki provizij prodajalci smrti in nenazadnje največ jih je bilo članov organizacije ZKJ

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.03.2014 ob 10:02 lauraas gost

      Bravo SDS, "tako se to radi".

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.03.2014 ob 10:17 smrkci gost

      Referendum delajo tisti,ki neznajo odločati.Jaz ne hodim na referendume,ker nimam o čem pametno odločati.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.03.2014 ob 12:36 h gost

      samo ena velka banda,vsi skupaj.Nas več ne rejši svejti Peter,nej pa tej podkupljivi politiki.Vsi so isti.Voliti trbej nekšne nouve obraze.Nej pa Janša,Pahor,Pahor Janša.Ka van ne folga teh enih in istih obrazov.Trbej napraviti še eno revolucijo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.03.2014 ob 13:28 sms gost

      Brez Janše mi živeti ni srce mi moje to veli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.03.2014 ob 14:14 jager gost

      Nihce od nasih, ki so v politiki ni vreden zaupanja. Tisti, ki je posten se ne truca v politiko pa ceprav bo zelo dobro placan za to, ka bi bil tan. Samo zato so sli v politiko- velke place in prepoznavnost.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.03.2014 ob 1:23 lauraas gost

      Saj pa Janković je bil novi obraz, in namesto nove urgence je zgradil Stožice, ki bi, čeprav vsak teden pollne , prinašale zgubo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.03.2014 ob 8:12 zetor gost

      Je zgradil....ja....bar to...Jansa....je pa kaj zgradil...dolg !!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.03.2014 ob 8:31 gost gost

      Referendum- prepozno- Levica je že davno, za časa Drnovška očistila arhive o grozovitosti prejšnjega sistema in partije. Zdaj je samo slepljenje državljanov, da bomo izvedeli kaj se je takrat dogajalo. Zato sem proti vsakemu postopku za ta namen, ker je škoda denarja. Vsak Slovenec pa ve ali sluti kaj so delali posamezniki - ne Slovenci in takratna KPJ nad osnovnim prebivalstvom.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      27.03.2014 ob 9:30 lauraas gost

      Ja zetor, Janša je gradil nujne stvari (ceste, bolnice,...), a bomo zdaj hodili v Stožice k zdravniku?

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      29.03.2014 ob 22:31 IMT 577 gost

      ZETOR tij si bumbar,ka ne vijdi dele od nousa!!! Malo si pugledni kelko nas je v ednon leti zapufala tvoja bratušcka,napravila pa en k...c

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.