https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

100-letnico rojstva Rudija Čačinoviča počastili s spominsko slovesnostjo

Murska Sobota, 31.03.2014 ob 7:00  

V petek je v PiŠK Murska Sobota potekala spominska slovesnost ob 100. obletnici rojstva Rudija Čačinoviča, novinarja in publicista, diplomata z izjemno bogatimi izkušnjami, gospodarstvenika in politika ter avtorja sedmih knjig ter stotin zunanjepolitičnih komentarjev v ljubljanskem Dnevniku.


V kulturnem programu je sodeloval tudi Andi Sobočan na cimbalah, znani, popularni cimbalist iz Beltinec, učenec in naslednik Miška Baranje, soustanovitelj Marko bande in že dolgo nepogrešljivi glasbeni tovariš Vlada Kreslina.

Rudi Čačinovič se je rodil v Rakičanu in je živel dolgo in zanimivo življenje. Pogosto je slišati, da življenje piše romane, njegovo ga je zagotovo. Samo nekaj iskric o njem:

  • »Bil je iskrivi opazovalec zgoščenega dogajanja v viharnih časih v prejšnjem stoletju – predvsem aktivni udeleženec teh dogajanj.« (Milan Kučan)
  • »Bil je iznajdljiv organizator neutrudnega in ustvarjalnega duha, široke kulturne razgledanosti, visoke politične etike.« (akad. dr. Anton Vratuša)
  • »Diplomat z neprecenljivimi izkušnjami, zgled profesionalizma, etike in pokončnosti – ostaja vzor vsem profesionalnim diplomatom.« (prof. dr. Danilo Türk)

O njegovem življenju so spregovorili Anton Štihec, župan MOMS, mag Franc Kuzmič, zgodovinar in publicist, dr. Janez Malačič, profesor na EF Univerze v Ljubljani, Janez Lanščak, predsednik skupščine občine M. Sobote (1962-1967) in gl. direktor Mure (1974-1978), veleposlanik Zvone Dragan, podpredsednik republiškega izvršnega sveta 1972-1979, veleposlanik Jože Kunič, častni predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose, in akademik dr. Anton Vratuša, član SAZU in častni občan občine Murska Sobota, povezovalec programa pa je bil Marjan Šiftar, podpredsednik uprave UŠF.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2014 ob 11:31 Gost2 gost

      Malo je nejasno je njegovo bivanje me vojno v Budimpešti. Ferdo Godina je nekaj pisal otem. Kako je s tem?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. porabje
      31.03.2014 ob 17:18 porabje

      un je večinoma za Jugoslavijo zvršo svoje delo, dönok po l. 1991 dostakrat napado Jugoslavijo, najbole pa tiste prekmurske političare, šteri so dosta delali za priklüčitef Prekmurja k Sloveniji, ka so jugoslovansko-nacionalisti bilij, ki šteli jugoslavizerati cejlo Slovenijo itn. Ešče dosta takši je trdo, ka je nej istino.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.