https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: »Vojaško druženje« v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 30.03.2014 ob 13:00  

Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni je potekalo zanimivo »vojaško druženje«, kjer so se z vojaki in starešinami Slovenske vojske srečali mladi fantje iz občin Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. 


Čeprav služenje vojske pri nas ni obvezno, je tako Uprava za obrambo Maribor, ki bo v letu 2014 na seznanitve povabila 2137 fantov rojenih leta 1996, začela postopek seznanjanja mladih vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo. Po določilih Zakona o vojaški dolžnosti se ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru vodi vojaška evidenca. Vpis vojaških obveznikov se izvede na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih.

Po vpisu v vojaško evidenco upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, seznani vojaškega obveznika z dolžnostmi in s pravicami vojaškega obveznika praviloma v koledarskem letu, ko dopolni 18 let. V Upravi za obrambo Maribor, ki pokriva vzhodno Štajersko in Pomurje, seznanjanju vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo v miru in ob neposredni vojni nevarnosti namenjajo posebno pozornost.

Številni mladi, ki končujejo poklicno ali splošno izobraževanje se zanimajo za vključevanja v Slovensko vojsko

Mladi namreč zaznavajo, da je službo čedalje težje dobiti, ne glede na izobrazbo, zato bi bili veseli če bi dobili službo vsaj v SV, čeprav v zadnjem času niti tam niso posebej zadovoljni s plačami in drugimi pogoji. Na prav poseben način bo tudi letos potekala seznanitev vojaških obveznikov iz prekmurskih občin Beltinci, Turnišče, Velika Polana, Črenšovci in Odranci. Tukaj mladi še vedno ohranjajo nekdanjo tradicijo slovesnega prihoda na nabor na okrašenih vozilih. Letos 9. maja, bodo v Beltincih organizirali že deseto jubilejno rekrutacijo, na katero bodo povabili 104 vojaške obveznike iz omenjenih prekmurskih občin.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.03.2014 ob 20:26 nujno gost

      Vojaški rok bi moral odslužit vsak pravi moški, tako je bilo nekdaj in tako bi moralo bit danes. Slovenski vojaki so lahko za zgled vsem Slovencem.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.