https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Zaradi zamujanja plač v Nafti Petrochem zaposleni napovedali stavko

Lendava, 08.04.2014 ob 8:00  

Družba Nafta Petrochem, ki je največja hčerinska družba v skupini Nafta, je od leta 2011 v fazi sanacije in prestrukturiranja. Predlog sanacije, ki vključuje, finančne, tehnične in organizacijske postopke, so potrdili vsi organi družbe in je v fazi, ko se poslovodstvo dogovarja za prodajo in ponovni zagon tovarne metanola.


Zadnjih nekaj mesecev družbo pestijo hude likvidnostne težave, ki povzročajo neizplačila plač in prispevkov zaposlenim. Zaposleni niso prejeli plače za mesec februar, prav tako jim niso bili poravnani prispevki za december 2013 ter januar 2014.

V tem tednu delavcem akontacija plače?

Na zboru delavcev, 2. aprila, poslovodstvo zaposlenim ni podalo odgovora, kdaj bo izplačilo plače za mesec februar. Čez dva dni je podalo pisni predlog in se sestalo z vodji predstavnikov zaposlenih. Kot so sporočili iz Nafte, poslovodstvo predlaga, da bi v tem tednu, v kolikor bo zaključen poslovni dogovor s kupcem tovarne metanola, zaposleni prejeli le akontacijo plače v višini 600 EUR, preostanek pa do konca meseca aprila. Poslovodstvo pojasnjuje, da je zamuda pri izplačilih plač posledica neporavnanih obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev iz preteklosti. Prav tako zamuja projekt vzpostavitve delovanja metanola zaradi dolgotrajnih dogovarjanj z nekaterimi zunanjimi institucijami, kljub naporom poslovodstva za čimprejšnjo rešitev.

Obveznosti do zaposlenih že 560 tisočakov

Zaposleni tako nimajo nobenega zagotovila, da bodo plače za februar izplačane, a kmalu bo sledilo tudi izplačilo za mesec marec. Poleg tega družba ni poravnala prispevkov za december in januar. Če prištejemo plačo za marec, obveznosti do zaposlenih znašajo skupaj cca 560.000 EUR. Na zamude pri izplačilih zaposleni opozarjajo že od julija 2013 in se te le še povečujejo.

Kot pravijo zaposleni, je njihova zaskrbljenost upravičena še toliko bolj, ker se finančne obveznosti družbe vse bolj povečujejo. Brez plač je 111 delavcev, ki preživljajo prav toliko družin, posredno je ogroženih nadaljnjih 44 zaposlenih v ostalih odvisnih družbah skupine Nafta. Zaradi odvisnosti družb je za pričakovati, da se bo pojavila problematika izplačila plač tudi v ostalih družbah, predvsem v Nafti Lendava in Nafti Varovanje in požarna varnost.

V četrtek napovedana stavka

4. aprila se je sestal Izvršni odbor Sindikata družbe in glede na odgovor poslovodstva sklenil, da se Izvršni odbor preimenuje v stavkovni odbor in isti dan poslovodstvu vložil napoved 8-urne stavke za dne 10. aprila 2014. Podane so bile naslednje stavkovne zahteve:  izplačilo plače za mesec februar do 7. 4. 2014 do 12. ure, izplačilo plače za mesec marec na izplačilni dan, in poplačilo zapadlih prispevkov za december 2013 in januar 2014 najkasneje do datuma izplačila plač za mesec marec.

3 aprila so pozvali tudi odgovorne na Slovenski odškodninski družbi, da storijo vse, da bo Nafta Petrochem to neugodno situacijo razrešila. S tem bo omogočeno nadaljnje delovanje družbe Nafta Petrochem in ostalih družb v skupini Nafta ter  obstoj 155 delovnih mest v tem že tako obubožanem delu Slovenije. Zaposleni verjamejo v rešitev, v kolikor do nje ne pride, pravijo, da bodo  primorani  aktivnosti  zaostriti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2014 ob 10:07 štruklin gost

      Kje je Štrukelj, ki pravi da na javnih uslužbencih ne bomo več reševali krize. Kaj bi povedal če njegovi varovanci ne bi dobili tako dolgo plače.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.