https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

S projektom Upkač za ohranitev visokodebelnih sadovnjakov

PiŠK Murska Sobota, 10.04.2014 ob 11:00  

Včeraj je v PiŠK-u Murska Sobota potekala tiskovna konferenca o čezmejnem projektu Visokodebelni biseri, ki so ga na kratko poimenovali Upkač.

Partnerji v projektu so RRA Mura, DOPPS, JZKP Goričko, NP Őrség in RA Slovenska krajina. Zaključke svojih raziskav sta predstavili Katarina Denac (Ekologija smrdokavre in velikega skovika) in dr. Tanja Bagar (Floristični priročnik za klasifikacijo travniških sadovnjakov).

Navzoče je najprej nagovoril Uroš Koštric, koordinator projekta. Ker se sam projekt Upkač z letošnjim oktobrom zaključuje, so hoteli predstaviti dosedanje rezultate. Na kratko je povedal o samem poteku projekta.

Besedo je predal dr. Bernardu Goršku, direktor JZKP Goričko, ki je povzel, zakaj se je projekt začel. Ta dan je poklicno in osebno zadovoljstvo, malo je trenutkov v karieri kakega strokovnjaka, ko si lahko ogleda dosežke za nazaj, nenazadnje ker je ta pot dolga 15 let, danes pa so rezultati že vidni. Upa, da so generirali nek čas za idejo, kaj naj sploh počnejo na podeželju, da dodajajo neko alternativo. Upkač naj bo nek simbol, kaj smo dolžni storiti, da ohranimo naše podeželje in biodiverziteto.

Katarina Denac je povedala, da so se osredotočili predvsem na smrdokavro, po domače upkač, in na velikega skovika, po domače čuk, ki sta tipični za visokodebelne sadovnjake. V preteklih 15 letih sta obe vrsti doživeli velik upad, skoraj tri četrtine populacije. Pomembno je, da vedo, kaj vrsta potrebuje, da lahko oblikujejo varstvene ukrepe za njeno ohranitev . Pri raziskavah so jim pomagali tudi domačini, ki so jih obveščali o lokacijah gnezd, glede prehrane obeh vrst pa so si pomagali s posebnimi kamerami, ki so jih namestili v bližino gnezd. Na velikega skovika so namestili oddajnike, saj so skoviki nočne ptice in jim drugače niso mogli slediti. Na osnovi zbranih podatkov so oblikovali smernice, kaj lahko ljudje sami naredijo, bodisi na svojem dvorišču ali travniku. Izdelali so kratek film, v katerem so predstavili svoje raziskave.

Dr. Tanja Bagar je predstavila Floristični priročnik, saj trenutna klasifikacija zelo na splošno opisuje, kaj so to visokodebelni travniški sadovnjaki, zato so iskali neke kriterije in smernice, kateri travniki spadajo v to kategorijo, in kakšni so najprimernejši načini ravnanja z njimi ter katere rastline so značilne za katero skupino travnikov. Predstavila je predlog nove klasifikacije travniškega sadovnjaka in dve podkategoriji.

Do konca projekta bodo izvedli še štiri naravoslovne dneve, v okviru učne poti bodo matični sadovnjak predstavili širši javnosti, jeseni bodo nadaljevali tudi s tiskanjem jabolčnega soka. Upajo, da bo prišlo do projekta Upkač 2, če bi se le dalo, načrtovanja so že, vprašanja so financiranje in razpisi.

Po tiskovni konferenci je potekalo še predavanje o projektu Upkač, kjer sta Katarina Denac in dr. Tanja Bagar podrobneje predstavili svoje delo in raziskave, ter so predvajali film o upkaču in čuku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2014 ob 13:01 ptiček gost

      Včeraj sem poslikal (upkača, hupkača) smrdokavro ne sosedovem dvorišču !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2014 ob 13:04 hupkaš gost

      So se že vrnili, včeraj sem ga poslikal v sosedovem dvorišču !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.