https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Ljutomerski Farmtech kljub močni konkurenci prodaja prikolice tudi v Angolo

11.04.2014 ob 11:30  

Družba Farmtech, ki je v lasti avstrijcev, je v lanskem letu ustvarila skoraj 21 milijonov evrov prihodkov, od tega predstavlja delež slovenske družbe v koncernu 20 odstotkov, 62 odstotkov predstavlja kmetijski program, 13 odstotkov prodaja doma, ostalo pa na tujem trgu.


V matični družbi v Ljutomeru skoraj 250 delavcev izdeluje kmetijske stroje ter okoljsko tehniko in opremo. Po besedah direktorice družbe Sonje Rajh so glede na tržne razmere z rezultati zadovoljni, poroča Večer. V kmetijskem programu so v letošnjem letu dosegli nekoliko večjo prodajo kot v lanskem letu, v okoljskem pa nekoliko manjšo, kar skupno znese nekoliko manjše prihodke kot v letu 2012.

Konkurenca je izredno močna

Kljub gospodarski krizi iz leta 2009 se lahko pohvalijo, da so prodali 15 prikolic v Angolo, prodaja na slovenskem trgu pa jim je prinesla okrog 14 odstotkov prihodkov. Ker so njihovi konkurenti zelo zniževali cene, se je tudi družba Farmtech morala prilagajati trgu in prodajati po nižjih cenah. Konkurenti iz Poljske in Češke, ki se pojavljajo na vseh trgih, proizvajajo slabše izdelke, vendar pa so cenovno veliko cenejši, kar družba najbolj občuti na nemškem in avstrijskem trgu.

V letošnjem letu pričakujejo povečanje prodaje in dodatno zaposlovanje

Kmetijski program, izdelan v Ljutomeru, prodajajo samostojno. V letošnjem letu nameravajo prodajo povečati za 10 odstotkov, nekoliko več pa si obetajo od prodaje okoljskega programa. V letu 2014 pričakujejo namreč povečanje prodaje, prodaji prilagojeno proizvodnjo in dodatno zaposlovanje. Še ta mesec planirajo, da bi dodatno zaposlili 13 ljudi.

Po mnenju Rajhove bo potrebno optimizirati procese in stroške na vseh področjih, dvigniti produktivnost in zagotoviti večjo konkurenčnost proizvodov. Investicije v nabavo dodatnih strojev in gradnjo skladišča bodo preložili na prihodnje leto, tudi zaradi stroškov, nastalih s pravdanjem z družbo MS Ključarovci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.