https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Skrivnost Sublimacijskega tiska

MCP, 13.04.2014 ob 9:00  

V mladinskem centru Prlekije je potekalo strokovno predavanje o sublimacijskem tiskanju. Vzporedno se je izvajala delavnica, v kateri so obiskovalci praktično videli, kako in na kakšen način se želena grafika natisne na različne podlage.


V uvodu je predavatelj predstavil zgodovino tiska. Tisk postaja v današnjem času osnovno dejanje, brez katerega dejansko več ne moremo. Uporaben je za vso gradivo, ki ga dnevno uporabljamo v informativne namene, za tiskanje raznih časopisov, knjig, reklamnih letakih za zbiranje informacij v prodajno nakupne namene, formalni tiski uradov in vse do zabavnega tiska, ki nam stilsko izboljšuje življenjske prostore. Tisk se je pričel razvijati že iz 15. stoletju, ko so pričeli z uporabo svinčenih črk, vendar tedaj še ni bilo možnosti spreminjanja teksta. Kot prvo slovensko tiskarno uvrščamo tiskarno iz leta 1575 v Ljubljani. Sam začetek je potekal na preprostih lesenih tiskalnicah. Kasneje so razvili sitotiskarstvo, ki pa se uporablja še danes.

Med današnje napredne tehnike tiskanja uvrščamo ofset tisk, toplotni tisk, globinski tisk, ploski tisk, zlatotisk, digitalni tisk, tampotisk in sublimacijski tisk. Tehnologija strmo napreduje in v bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nove revolucionarne načine tiskanja. Predvsem v dobi informatike, ko se računalniška tehnologija tako rečeno dnevno posodablja v znanstveno fantastičnih obsegih, se sama priprava in dodelava tiskanega materiala izvede v nični časovni vrednosti, v primerjavi s samimi opisanimi začetki.

Sublimacijski tisk, ki je bil tema delavnic, pa deluje na principu nanosa žive barve, ki omogoča izredno realističen prikaz motivov in visok ločljivost in veliko obstojnost tiska na materialu, na katerega nanašamo tisk. Sama priprava tiska je sestavljena iz predhodno natisnjene grafike na prenosni ali transferni papir v razmerju 1:1, pri čemer se grafika zrcalno natisne. Format tiskane grafike mora biti v PDF formatu. Natisnjeno grafiko se prenese na želen material, ki je lahko lonček, podlaga za računalniške miške, senčnik za avtomobil, slike na platnu, puzzli in podobne podlage.

Po nanosu transparentnega papirja, se tisk fiksira na podlago pod vplivom višje temperature v posebnih stiskalnicah ter v časovni določitvi glede na vrsto materiala.  V delavnicah je bil izveden tisk na različne materiale. Dober primer sublimacijskega tiska predstavlja lonček, na katerem je bil natisnjen Disneyev junak, pri katem se opazi kvalitetna globina barve tiska ter ostri robovi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2014 ob 9:35 Stewen gost

      BRAVO RUDI - Mladinski center Prlekije na Kamenščaku, katerega ustanovitelj je bil Rudi Stegmuller, zdaj pa je vanj vse bolj vjključena hčerka Nina, preseneča, saj se kar vrstijo predavanja, delavnice itd, o čemer mediji pridno poročajo. Dogodek, o katerem beremo zgoraj, pa "presega" običajno dejavnost takih centrov, kar je seveda v redu. Tiskarstvo se nenehno razvija in celo tisti, ki se z njim ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo, so presenečeni. Zahvaljujoč mladinskemu centru Prlekije pa zdaj ne zastojamo - kar zadeva informacije o novih tiskarskih tehnologijah - niti v tem delu Slovenije. Sam sem se nekoč ljubiteljsko ukvarjal s sitoitiskom in sam raziskoval tehnologijo,saj v tem delu Slovenije "nihče" ni vedel, kako narediti sito z okvirjem za tiskanje (ali pa mi ni hotel povedati). Zdaj pa taka tehnologija in seveda še novejša, ki prihaja. Hvala Gutenberg - izumitelj tiskarstva, hvala Rudi - organizator tako poučne "delavnice".

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.