https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom »matičnjak« do ohranitve ogroženih drevesnih vrst Prlekije

Boreci, 23.04.2014 ob 7:05  

22. aprila praznujemo svetovni dan zemlje. V počastitev tega praznika so učenci Osnovne šole Križevci včeraj simbolično posadili drevo v na novo zasajenem »matičnjaku« v Borecih (pri hipodromu).


V tem letu je Občina Križevci skupaj s partnerjem Skupino Fabrika pričela z izvajanjem projekta MATIČNJAK ZA OHRANITEV OGROŽENIH DREVESNIH VRST PRLEKIJE, ki je bil uspešno uvrščen v Načrt izvedbenih projektov LAS Prlekija 2013, program LEADER (MKO). Osnovni namen projekta je ohranitev genetskega materiala avtohtonih drevesnih vrst, ki ga Prlekija izgublja, za sedanje in poznejše rodove. To bo izvedeno z zasaditvijo »matičnjaka« avtohtonih drevesnih vrst (deloma ogroženih) na sanirani parceli bivše deponije odpadkov v Borecih v Občini Križevci. Drevesa (skorž, črni topol…) bodo opremljena s tablami z opisi. S tem želijo prispevati k varovanju naravnih resursov in vzdrževanju biotske pestrosti avtohtonih drevesnih vrst ter krepitvi trajnostnega upravljanja z naravnimi viri domačega območja.

Projekt bo prav tako omogočal obogatitev učnih vsebin, saj so v okviru projekta predvidene ekskurzije za osnovne šole. Prvošolčki OŠ pa bodo vsako leto dosadili novo drevo. Gre za idejo, da postane drevo del učnega programa, tako da se za prvošolčke pripravi zgodbica oziroma pravljica o avtohtonem drevesu, ki se kasneje, ko se v višjem razredu OŠ podrobneje učijo o drevesih, nadaljuje v eno šolsko uro učnih vsebin o pomenu ohranjanja avtohtonih drevesnih vrst.

Skupna vrednost projekta znaša 19.708 evrov, od tega je znesek LEADER sredstev 15.185 evrov (kar je 85 odstotkov upravičenih stroškov projekta). Nosilec projekta Občina Križevci in partner v projektu Skupina Fabrika zagotavljata lastni delež v višini 4.523 evrov.

Na predstavitvi matičnjaka so spregovorili župan Občine Križevci mag. Branko Belec, dr. Gregor Božič iz Gozdarskega inštituta Slovenije, predstavnik Skupine Fabrika Rok Sunko in ravnateljica Osnovne šole Križevci Lidija Koroša.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2014 ob 22:33 Andraž gost

      Spoštovani, mogoče je že čas, da se župani, tudi ta, začnejo ukvarjati s tistim, kar je njihovo naloga, ne pa, da se samo "slikajo" in povrh vsega so še mogoče nekateri v službi, kje ste volilci?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2014 ob 20:34 Andi gost

      Bravo, naj so ali v službi ali pa župani, potem bo tudi kakšno delovno mesto. ne pa tič in ne nič.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.