https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Stečaj Mure bo davkoplačevalce stal osem milijonov evrov

29.05.2014 ob 0:00  

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pravijo, da država ni pravočasno preprečila stečaja Aha Mure.


Semolič: »Nista bila izpolnjena dva pomembna pogoja: podjetje Aha Mura ni delovalo v poslovnem okolju, ki bi podpiralo industrijo, upravljavci pa niso storili, kar bi morali«.

Kot poroča RTV Slovenija, je predsednik zveze (ZSSS) Dušan Semolič pojasnil, da je bil v Aha Muri izpolnjen le eden izmed treh pomembnih pogojev za obstoj tako velike tovarne, in sicer delavci, »ki so s svojim znanjem izdelovali resnično kakovostne izdelke«.

Generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije pri ZSSS-ju Anton Rozman je ob tem izrazil nerazumevanje do vlade, ministrstev, Dursa in delodajalskih združenj, ki se ne sprašujejo, kaj stečaj družbe pomeni z vidika nacionalnega interesa.

Stečaj Aha Mure bo davkoplačevalce po njegovih okvirnih izračunih stal okoli osem milijonov evrov.

Nekdanjih 1.200 zaposlenih bo dobilo vsaj eno plačo iz jamstvenega sklada, kar skupno znese okoli milijon evrov, od devet do 12 mesecev bodo prejemali nadomestila za brezposelnost, za kar bo potrebnih okoli šest milijonov evrov, pri nekaterih pa je treba računati še na socialne transferje, ki bodo stali še okoli milijon evrov, je naštel. Precejšen bo tudi izpad vplačanih socialnih prispevkov, poleg tega bodo delavci Aha Mure težko zaposljivi, je dodal.

Solastnica Aha Mure Mojca Lukančič je bila menda zelo blizu rešitve za poplačilo dolga do Dursa. Zato se mu zdi odločitev za stečaj neprofesionalna in se sprašuje, če še za propadom ne skriva kak drug interes.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2014 ob 12:26 smrkci gost

      Mi davkoplačevalci smo krivi,da dopustimo da tajkuni in menedžerji ter politiki delajo z nami kot svinja z bučo,ker se ne znamo ali ne upamo postaviti proti njim.Ta banda svinjska,ki sem jih naštel zgoraj so krivi da smo v recesiji in nihče drug.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2014 ob 14:10 gost

      gost- nkd Ja politika je kriva in tajkuni mi pa to dopuscamo, ker nas je strah, ker ne vemo kako bi naj reagirali . Vse je to velika svinjarija !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.05.2014 ob 15:44 ms gost

      Stečajni naj dela za 700--800 € nej pa za 5.000 gezero € in te vleče stečaj 10 lejt kak ova v Pomurki

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.05.2014 ob 16:16 gost

      stečajnemu roke odsekat, lukančičevo v smeti, sindikalist Semolič se pa naj raje umakne ker je samo maskota, ki se vleče kot gos v rit Vladi, prekmurje mora biti samostojno, in brez politike

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.05.2014 ob 20:13 gost-+ gost

      tudi v tem primeru bi se morala pokazati solidarnost Slovencev z bivšimi zaposlenimi in tudi njim pomagati z zbiranjem hrane, denarja....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2014 ob 8:44 PIKA gost

      Ja tudi pri nas bomo kaj takega potrebovali gost- gost. Pa ne samo zdajsni delavci ampak tudi tisti, ki so dobili otpovedi 2009 in zivotarijo brez vsega. Zalostno, da delavci ki so stari nad 50 let pridejo na to da danes nimajo nic. Delali pa so 30 in vec let in placevali prispevke. Clovek bi jokal a ves da ne pomaga nic. Politika se vrti v drugi smeri in nikomor nic mar za to.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.