https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Murska Sobota: Svetniki želijo »razgaliti« domnevne nepravilnosti o muzi Erato

Murska Sobota, 30.05.2014 ob 7:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je na 27. redni seji podal soglasje k pravilom o poslovanju in delovanju javnega zavoda VIZ Murska Sobota ter k sistemizaciji delovnih mest v vrtcu Murska Sobota za leto 2014/2015. Odloka o drugem rebalansu proračuna za leto 2014 ni sprejel, zato bo poslan v presojo na Ustavno sodišče. Obravnaval je tudi dokončno poročilo nadzornega odbora o opravljenem nadzornem pregledu projekta Panonske muze in ostalih projektov.


Odlok o drugem rebalansu proračuna bo poslan v presojo na Ustavno sodišče

Po potrditvi zapisnika iz 25. in 26. redne seje je mestni svet odločal o odloku drugega rebalansa proračuna za leto 2014, ki je bil sprejet na 26. seji mestnega sveta. Razlog za pripravo rebalansa je bil med drugim tudi dopis Ministrstva za finance, iz katerega izhaja, da so omejitve, ki so postavljene županu, v nasprotju z Zakonom o javnih financah. V obrazložitvi navajajo, da je občinski svet pristojen za sprejem pravil za prerazporejanje proračunskih sredstev, izvrševanje proračuna pa ni v njegovi pristojnosti.

 

Po besedah in željah župana Antona Štihca, bi se s predlaganim odlokom o drugem rebalansu proračuna iz odloka o proračunu črtali nekateri členi z namenom, da se vzpostavi zakonito stanje. Kljub opozorilom Štihca, da je tovrstno dejanje potrebno, saj Ministrstvo opozarja na neskladje z zakonom, mestni svet tega sklepa ni sprejel, zato bo poslano v presojo na Ustavno sodišče.

Soglasje k pravilom poslovanja in delovanja javnega zavoda VIZ Murska Sobota

Kot je razložila Valerija Mes Forjan, direktorica javnega zavoda VIZ Murska Sobota, so pravila nujno potrebna, da se vzpostavi ustrezno stanje za opravljanje vseh dejavnosti in organizacije dela kot celote v javnem zavodu ter tudi za tekoče poslovanje zavoda. Pravila so namreč usklajena z zakonodajo in ustanovitvenim aktom. S soglasjem k pravilom o poslovanju in delovanju javnega zavoda VIZ Murska Sobota so pravila postala pravno formalno veljavna, vzpostavilo pa se bo tudi urejeno notranje poslovanje za nemoteno delovanje javnega zavoda.

 

Soglasje tudi k sistemizaciji delovnih mest v vrtcu Murska Sobota

Zaradi daljšega razpona odpiralnega in zapiralnega časa vrtca je potrebno zagotoviti ustrezno število zaposlenih. V vrtec se vključuje vedno več mlajših otrok (otrok prvega starostnega obdobja), za katere so normativi za oblikovanje oddelkov nižji, sočasna prisotnost dveh delavk v oddelku pa je daljša. Zaradi manjšega števila vpisa otrok se letošnja sistemizacija od lanske sistemizacije razlikuje v zmanjšanju enega oddelka, enega delovnega mesta vzgojiteljice ter enega delovnega mesta pomočnice vzgojiteljice. Sistemizacija je v skladu s Pravilnikom o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje predšolske vzgoje.

Nadzorni odbor ugotovil pomanjkljivosti glede muze ERATO

Svetniki so na seji razpravljali tudi o razvpitem kipu muze Erato, ki se »razkazuje« na Trgu kulture v Murski Soboti.

 

Nadzorni odbor je po opravljenem nadzornem pregledu ugotovil pomanjkljivosti glede muze Erato. Sporen je omejen čas trajanja prenosa materialne avtorske pravice zgolj za čas trajanja projekta, ki se skladno s pogodbo zaključi najkasneje 31. 12. 2012. Po tem datumu torej materialne avtorske pravice ne pripadajo več koproducentu oz. sofinancerju, pač pa ponovno producentu (UD BRONOS). Glede na to, da je Mestna občina Murska Sobota pridobila lastninsko pravico nad kipom, materialnih avtorskih pravic pa ne poseduje, lahko avtorica za oglede javnega spomenika od trenutka postavitve naprej zahteva denarno nadomestilo.

Nadzorni odbor je še ugotovil, da na podstavku kompozicije kipa ni izklesan noben verz niti ime nobenega pomurskega pesnika ljubezenske poezije, čeprav je to predmet pogodbe (izjema je verz Ferija Lainščka). 

Svetniki predlagajo, da projekt pregleda tudi tožilstvo

Robert Celec je dejal, da je omenjeno poročilo, ki ga je svetnikom predstavila Gabrijela Jakob,  razkrilo določene nepravilnosti. Skupina petih svetnikov je nato mestnemu svetu predlagala sprejem petih sklepov, kjer med drugim zahtevajo, da mestni svet ugotavlja neskladja pri podpisu pogodbe o projektu, zavrača odzivno poročilo župana na poročilo nadzornega odbora, prav tako, da so na osnovi poročila nadzornega odbora ugotovili sume kaznivega dejanja in da se županu ter mestni upravi naloži, da vse sklepe o postavitvi muze pošlje v pregled policiji, tožilstvi in komisiji za preprečevanje korupcije. 

Župan Štihec in svetniki Modre liste so te predloge zavrnili, nato pa ostalim svetnikom predvajali zvočni posnetek seje, kjer je avtorica kipa muze Erato Irena Brunec predstavila projekt. Štihec je dejal, da so svetniki za finančne posledice projekta vedeli. Štihec je sejo na predlog Davorja Škorjanca iz SNS končal pred glasovanjem, saj so svetniki razpravljali že več kot 5 ur.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2014 ob 9:21 gost

      To nemreš vrvati ka te eni te isti svetniki delajo v mestnem svetu :-( vse blokerajo te pa motajo ka se nej nika napravilo halo vupan ka jih v jeseni nede več.Eni so obsedeni z županom svašta ;-)

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2014 ob 9:27 Gost gost

      @... na podstavku kompozicije kipa ni izklesan noben verz niti ime nobenega pomurskega pesnika ljubezenske poezije, čeprav je to predmet pogodbe (izjema je verz Ferija Lainščka).@ Ali verz Ferija Lainščka ni verz pomurskega pesnika ljubezenske poezije ?! Ali trdite da Feri Lainšček ne spada med pomurske pesnike ?! Ali da samo ne spada med pesnike ljubezenske poezije ?! KAKO NAJ SE PRAVILNO TOLMAČI TA STAVEK ??? Da verz Ferija Lainščka ne spada v ta člen... ki je predmet pogodbe ?! Verjetno to nikogar ne zanima, ampak če bi pa zdravnik vašo diagnozo postavil tako dvoumno, bi lahko bili narobe zdravljeni, ne ?!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2014 ob 11:22 ??? gost

      ha ha pa te so nej gor prišli,ka bole do šinfali pa sefele proti županu pisali ka delajo gli kontra efekt ????

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2014 ob 11:24 sobočanec gost

      Sobota ma že pun kufer te kao koalicije LDS,SDS,SD in lekar nepovezanega( ali v keroj stranki je ??) mađistra ;-)

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2014 ob 12:20 gost

      Kakšni župan in občinski svet, takši so so volilci in pisači na forumaj. Priskledniki pa branijo ene ali druge.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2014 ob 15:02 Dejan gost

      Pozdrav, mislim da bi bilo potrebno razpusiti mestni svet in podati županu naziv baron, ter naj sam vodi vse investicije. Te verjetno ne bodo najboljše, ve pa bodo vsaj izvajale. Zdaj mestni svet in župan ne delata drugo kot bijeta politično vojno med sabo, svetniki se šopirijo s svojim (ne)znanjem, rezultat vsega pa je da nas prehitevajo vse občine, tako po levi kot po desni strani. Če se že zgodi kakšna investicija je to zgolj slučajnost ali pa investicija države ne pa mestne občine kot take. Skratka, vse razpustiti, preimenovati MO MS v kneževino Murska Sobota in izvoliti barona, ki bo to vse vodil, nas občane pa naj več ne posiljujejo z muzami in ostalimi človeka nevrednimi dejanji. Pa lep vikend vsem.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.05.2014 ob 23:03 opa gost

      gost - Dejan,mi lahko podaš en primer ,da je delal župan v škodo občine ???Špot in sramota ka delate na ton pluvlniku.com vaš mađister obsedeni z štihecem žalostno aha mičo je je močen v mestnem svetu......dosta nan je vas lds,sds,sds i ne nepovezanih ;-)

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.05.2014 ob 23:12 gost

      nebi mogoče ščeli razjasniti ,ko ovde jebe ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.05.2014 ob 0:19 gost

      Bolje jeba kak prostitucija. Pitaj Jankovića.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.06.2014 ob 19:21 -duh gost

      Naj še Celeca tam zaven Muze postavijo, pa lehko za ogled muze kasejra, če je avtorsko zaščitena. Mislim ka ma Štefanec v svoji komisiji pametnejše delo, kak tej kup kovine. To bodo itak vougri enkrat odnesli pa prodali za staro železo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.06.2014 ob 10:40 muza gost

      Kakšni problemi velki

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.