https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Domu starejših Rakičan odprli nov oddelek za demenco

Rakičan, 11.06.2014 ob 7:00  

Dom starejših Rakičan je obeležil zaključek ureditve novega oddelka za osebe, obolele za demenco in zaključek energetske sanacije objekta matične enote v Rakičanu. Svečana slovesnost je potekala pred vhodom doma. Kot slavnostna govornica je bila povabljena ministrica Anja Kopač Mrak, ki je svoj prihod odpovedala, zato jo je nadomestil državni sekretar Dejan Levanič iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Za krajši kulturni program je poskrbel cimbalist Andi Sobočan in duo Müve, ki ga sestavljata Tjaša Žalik in Dorina Gujt. Pred slovesnostjo je Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, predstavil še minule in bodoče projekte doma ter položaj domov v Sloveniji.

Dom starejših Rakičan je bil v letu 2012 izbran kot upravičenec do sredstev za izvedbo energetske sanacije in sredstev za ureditev nove enote za demenco v pritličju objekta. Načrte za zunanji izgled stavbe in ureditev enote za demenco je uredilo podjetje Z.E.U. Murska Sobota, izvajalec del pa je bilo podjetje SGP Pomgrad Murska Sobota. Iz naslova vseh projektov so pridobili nepovratna sredstva v višini 1.854.380,74 evrov. Za omenjeno višino sredstev bi namreč morali varčevati 6 let, pri tem pa ne bi smeli izvajati nobenih obnov in vzdrževanj, zato so ta sredstva še kako dobrodošla.

S ponudbo tržne dejavnosti poslujejo pozitivno

Po besedah Hoblaja je v Sloveniji prevelika kapaciteta domov, najbolj zasedena regija, kar se tiče domov, je prav naša pomurska regija. Poleg tega se srečujejo še z vplivom nelojalne konkurence na Hrvaškem, kjer so v modi ureditve stanovanjskih hiš v domove, vendar pa z najnižjimi možnimi standardi, torej samo namestitev brez zdravstvene nege.

Dom starejših Rakičan je v lanskem letu posloval pozitivno, letos pa predstavlja veliko obremenitev za poslovanje domov obveznost izplačila odprave nesorazmerij ter ukinitev bonitet za preseganje kvote invalidov. Najhujše breme predstavlja plačevanje s strani zdravstvene blagajne, saj se plačila za izvajanje zdravstvene nege v domovih iz leta v leto manjšajo. Tako se denar iz socialne oskrbe, torej denar starejših, ki so nameščeni v domovih, preliva v pokrivanje izgube na zdravstveni blagajni. To izgubo jim nekako uspe v vseh teh letih pokrivati, predvsem s ponudbo njihove tržne dejavnosti.

Novost v regiji dnevni center za starejše

Kot je pojasnil Hoblaj, je zvišanje cen v domovih zelo delikatna tema, saj bi z drastičnim zvišanjem cen posledično upadla tudi zasedenost domov. Kot velik problem navaja še kadrovske normative, ki veljajo na našem področju. Ti so iz leta 1984 in so bili sprejeti takrat, ko je bilo v domovih 20 odstotkov stanovalcev, danes pa znaša število stanovalcev 74 odstotkov, kar pomeni da je obremenjenost zaposlenih trikrat večja kot je bila 30 let nazaj.

 

V lanskem letu so prenesli storitev pomoči na domu iz Centra za socialno delo na Dom starejših Rakičan. Trenutno imajo 110 uporabnikov v 8-ih občinah. Cena za uporabnike v Mestni občini Murska Sobota znaša 4,89 evra/uro, v ostalih občinah pa znaša ta cena 7,18 evra/uro. V domu je zaživel tudi dnevni center, ki je novost v naši regiji. Cena le-tega predstavlja 60 odstotkov cene celodnevne namestitve. Med drugim se pripravljajo na postavitev dnevnega centra na Tišini ter na enoti v Svetem Juriju, dogovarjajo se pa tudi z ostalimi občinami.

Vse storitve združene pod eno streho

Pri ureditvi novega oddelka za demenco so vzpostavili nov koncept gospodinjskih skupnosti, ki ga nameravajo uveljaviti tudi pri nadaljnji notranji ureditvi stavbe matične enote v Rakičanu. V nadaljevanju notranje prenove nameravajo urediti tudi nadstandardne apartmaje, ki se bodo nahajali v podstrešju objekta. Istočasno pa se nameravajo uskladiti tudi z novimi tehničnimi standardi in normativi, ki bodo začeli veljati v letu 2021.

 

Skupna kapaciteta doma znaša 370 postelj, trenutno pa imajo 375 zasedenih postelj, kar pomeni, da so polno zasedeni. "Smo prvi dom v Pomurju, ki je združil vse storitve pod eno streho. Nudimo 24 urno namestitev starejših, dnevni center, pomoč na domu, oskrbujemo varovana stanovanja, ki so v Centru za starejše v Murski Soboti, nudimo tudi razvoze kosil in začasne namestitve," je še dodal Hoblaj.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2014 ob 10:03 Meteor gost

      Kdaj bosta Lukšić in Pikalo vrnila 1.4 mio, ki so jih zagonili za prenovo državljanske (ne domovinske!) vzgoje? Od komunistov in parazitov še ni bilo nikoli nič dobrega, Kopačka pa pošilja okrog tega pudljčka Levaniča.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Branka Šemen
      11.06.2014 ob 20:52 Branka Šemen

      Tale direktor aroganten do obisti. Hvali se z nekim novim oddelkom. Stanovalci na ostalih oddelkih pa so kot drugorazredni državljani. Naj bi si cenjeni gostje ogledali še druge prostore doma in bi bili presenečeni kako s težavo se "vozičkarji" kot jih sam imenuje (to so gibalno ovirane osebe, ki so lahko mobilne le s pomočjo invalidskega vozička, op.a.), prebijajo skozi arhitektonske ovire, ki so nastale v domu odkar je on na oblasti. Tudi na račun tega novega oddelka jih gospod ne odstrani, menda več ni denarje. Večini ostalega osebja pa vsa čast.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2014 ob 23:33 Branko Šemen gost

      Ajde ne seri, Zoran je car, ti si pa lolekojca!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.06.2014 ob 21:46 gost

        Če bi bil ti na vozičku in zaradi ovir ne bi mogel na balkon in svež zrak tudi tebi verjetno gospod direktor ne bi bil več car. Sicer pa nisem lolekojca, to bi naj bili tisti, ki se pod take komentarje kot je tvoj ne upajo podpisati z imenom in priimkom.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. satan
      12.06.2014 ob 10:34 satan

      Branka,verjetno imaš kake osebne zamere do direktorja ? Poznam dosti zaposlenih v domu in so vsi zadovoljni z direktorjem,prav tako je sin imel pripravniško v tem domu in nikoli ni rekel kake slabe čez direktorja in na delo,pravzaprav je bil pozitivno presenečen in je z veseljem opravljal pripravniško delo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. drollfi
      12.06.2014 ob 12:08 drollfi

      Govorim nasplošno. Zakaj ni zaposlen v teh ustanovah nekdo , ki je iz nižjega sloja ljudi, ki imajo tudi taksno izobrazbo kot jo imajo ti ljudje, ki so na teh položajih, , ampak to so vedno ljudje iz višjega sloja iz premožnih družin to so povezave do takšnih služb. In to so strici in tete, ki jih nekateri ne vidijo ali pa ne poznajo in tako se pride do službe v Murski Soboti z okolico, to je tu že od negdaj praksa, vedno se je ločevalo, več in pa manj vrednost. Po slikah se da to razločno videt.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.