https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zbor Štefana Kovača skoval dve srebrni diplomi

14.06.2014 ob 8:05  

Mešani pevski zbor (MePZ ) Štefana Kovača se je pod vodstvom zborovodje Tomija Bušinoskega od 6. do 9. junija 2014, udeležil 29. mednarodnega zborovskega tekmovanja Franz Schubert na Dunaju z nadnaslovom SingnnJoy Vienna 2014.


Tekmovanja se je poleg murskosoboškega zbora udeležilo še 17 zborov, iz skupaj 14 držav, med njimi Rusija, Švedska, Norveška, Filipini, Kitajska, Italija, Finska, idr. Pevke in pevci MePZ Štefana Kovača so sodelovali v kategoriji C1 komornih zborov z obvezno pesmijo, v kateri so osvojili srebrno diplomo IX. stopnje, skupaj 19,10 točk in v kategoriji S: sakralna glasba, v kateri so osvojili 19,72 točk in s tem srebrno diplomo X. stopnje. Gre za dve visoki priznanji, saj je X. stopnja zadnja stopnja pred zlatim odličjem.

Pevke in pevci so na svoj dosežek zelo ponosni, posebej z ozirom na to, da so dokazali visok nivo dela amaterskega zbora, saj so tudi polprofesionalni zbori bili ocenjeni z največ 24 točkami in so bila podeljena samo srebrna in zlata priznanja (na tekmovanju ni bilo nobenega bronastega priznanja).

 

Tekmovanje je ocenjevala mednarodna žirija: Christiane Fischer (Avstrija), Peter Habermann (Nemčija), Andris Veismanis (Latvija). V razgovoru z žirijo je bil zbor pohvaljen za svoj nivo dela kot popoln amaterski pevski zbor, saj se je zbor kosal z zelo dobrimi polprofesionalnimi zbori. Žirantje so izpostavili predvsem svežino in energijo v nastopu, prijetnost glasbenih izvedb in pestrost programa. Pevkam in pevcem ter zborovodju pa so želeli še več pevcev, posebej tenorjev. Zbor je v obeh kategorijah predstavil skupaj sedem skladb. Sodelovali pa so tudi na prijateljskem koncertu z zborom iz Avstrije in Italije. V čast si štejejo, da so bili povabljeni k sodelovanju na uvodni slovesnosti tekmovanja v petek zvečer, ko so še s 4 tekmovalnimi zbori peli v veliki dvorani dunajske mestne hiše.

MePZ Štefana Kovača se že vrsto let udeležuje raznovrstnih tekmovanj, doslej pod vodstvom dolgoletne zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič. Zato je zbor prejel tudi častno diplomo za uspešno sodelovanje na petih dogodkih (tekmovanjih) društva Interkultur, ki je krovni organizator tekmovanja. Društvo Interkultur namreč prireja vrsto tekmovanj po vsem svetu, svetovne zborovske igre in zborovsko olimpijado.

Mednarodno tekmovanje Franza Schuberta, ki bo naslednje leto praznovalo 30. obletnico, je gostilo že veliko zelo uspešnih slovenskih zborov. Na tekmovanju so tako sodelovali in zmagali tudi APZ Tone Tomšič, Vokalna skupina Canticum, MePZ zbor Obala Koper, Komorni zbor Ave, sodelovalo pa je še vrsto drugih slovenskih uspešnih zborov. Letošnji zmagovalni zbor pa je prihajal iz Rusije. Tekmovanje se je namreč zaključilo s tekmovanjem za veliko nagrado in zaključnim koncertom. Seveda je takšno zborovsko srečanje tudi prilika za navezovanje novih stikov, tako je zbor že stkal vezi s srbskim Komornim zborom Lavirint iz Zaječarja in z nekaterimi zborovodji norveških in švedskih zborov, ki obetajo smele načrte v naslednjih letih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.