https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Darko Kolar želi postati doktor astronomije, pomagajmo mu

12.06.2014 ob 14:00  

V letošnjem izboru projekta Mladi upi se je znašel tudi dijak murskoboške gimnazije Darko Kolar, navdušeni mladi astronom, ki ima cilj in željo doktorirati iz astronomije in uveljaviti se na tem področju. S svojim glasom mu lahko do uresničitve sanj pomagaš tudi ti.

Zavarovalnica Triglav bo tudi letos mladim nadarjenim dijakom pomagali pri uresničitvi njihovih sanj. Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, v okviru razpisa »Mladi so varnost naše prihodnosti« finančno podpira nadarjene mlade upe s področij športa, umetnosti in znanosti. Najmanj sedmim bo finančna sredstva za razvoj svojega talenta izbrala strokovna komisija, enemu izmed njih pa lahko pomagamo mi.

V konkurenci osemnajstih dijakov in dijakinj med 16. in 18. letom imamo enega predstavnika tudi Pomurci. To je leta 1996 rojeni Darko Kolar, ki obiskuje Gimnazijo v Murski Soboti in je navdušen astronom.


Njegov mentor dr. Renato Lukač Darka uvršča v sam vrh mladih slovenskih astronomov. Teoretično znanje združuje s praktičnim delom in z raziskovalnimi nalogami dosega izjemne rezultate. Razpis Zavarovalnice Triglav predstavlja novo upanje za boljši razvoj potencialov tega odgovornega in zaupanja vrednega dijaka.

Darka že od nekdaj navdušuje astronomija, saj kot sam pravi ga je pritegnila s svojo magičnostjo, s katero navdihuje človeka že od samega začetka. "Ko pogledamo v vesolje, se zavemo svoje majhnosti in prostranosti vesolja, ki nas obdaja," pravi Darko, ki ima v svoji zbirki že precej nagrad. Dobil je namreč zlata priznanja na vseh državnih tekmovanjih iz astronomije od leta 2010 do danes, uvrstil se je v izbor za olimpijsko ekipo, zlata priznanja pa je dobil tudi pri drugih naravoslovnih predmetih kot so biologija, fizika, matematika ter konstruktorstva in tehnologije. Njegova vzornika sta eden od največjih fizikov in astronomov vseh časov Galileo Galilei in angleški vojskovodja Robert Baden Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja.

Že od majhnih nog je rad gledal v nebo in se spraševal, "kaj je katera svetla pika na nebu". Ko pa je v 5. razredu v šolski reviji našel zvezdno karto, je začel spoznavati ozvezdja in njihove glavne zvezde. Njegovo znanje se je poglobilo, ko se je udeležil astronomskega tabora Krnica, sledil je nakup prvega teleskopa.

V šoli je med poukom fizike začel pridobivati teoretično znanje, s katerim je na 2. državnem tekmovanju iz astronimije zasedel 1. mesto. Vse do danes mu je na vsakem državnem tekmovanju iz astronomije uspelo osvojiti zlato priznanje in se tako uvrstiti v izbor za olimpijsko ekipo.


Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Darko ima jasno zastavljene cilje tudi za naprej: "Po opravljeni maturi se želim vpisati na študij astronomije, narediti doktorat, potovati po svetu, opazovati nebo iz različnih observatorijev ter odkrivati nove zanimivosti vesolja."

Murskosoboška gimnazija je leta 1997 kupila teleskop, a za izvedbo kvalitetnih opazovanj bi morali dokupiti dodatno opremo. "Vsled vse slabših razmer tudi v šolstvu pa je ostala marsikatera želja po boljših pogojih za opazovanje neizpolnjena, zato menim, da je razpis odlična priložnost, da Darku omogočimo kvalitetno delo in s tem tudi boljši razvoj njegovih potencialov," meni njegov mentor dr. Lukač.

 

Če želiš tudi ti pomagati Darku do uresničitve njegovih sanj, potem na spletni strani www.mladi-upi.si glasujte zanj! Člasovanje traja samo še do jutri, do 12. ure ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2014 ob 18:28 Damjan gost

      Pohvalno ;)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2014 ob 20:41 gost

      Lepo!:)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.