https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

400 delavcev Aha Mure bo še delalo vsaj do konca julija

Murska Sobota, 13.06.2014 ob 9:39  

400 delavcev Aha Mure v stečaju, ki se jim v petek izteče odpovedni rok, bo v ponedeljek s stečajnim upraviteljem sklenilo nove pogodbe o delu vsaj do konca julija, tuji partnerji pa želijo ohraniti sodelovanje s podjetjem tudi dolgoročno.

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović ocenjuje, da bo lahko 400 delavcev za določen čas zaposlil za dokončanje najnujnejših del za nadaljevanje proizvodnje, pri čemer pa niso upoštevana naročila nemškega partnerja Huga Bossa, s katerim pogajanja še potekajo, nanašajo pa se tudi na hčerinsko družbo Aha Muze Prvi maj v srbskem Pirotu, kjer želi Hugo Boss, ki je zasedal kar polovico Murinih zmogljivosti, ohraniti proizvodnjo.

Hugo Boss želi jamstvo, da bodo vse posle končali v roku in poskrbeli tudi za naložbe v Pirotu, kjer je zaposlenih 1300 delavcev, v katerih reševanje se želi vključiti tudi srbska vlada, rok za dogovor pa je osem tednov. Če bi ga dosegli, bi lahko v Murski Soboti najbrž zaposlili še okoli 100 delavcev, sicer pa želijo nadaljevati sodelovanje tudi drugi partnerji in že zbirajo naročila za jesen.

Delavce naj bi izbirali strokovno

Radovanović je danes še povedal, da je dal predlog za uvedbe stečajnega postopka hčerinskih družb EHM, EHM v Zagrebu in Prvega maja v Pirotu, pa tudi, da so se lastniki Aha Mure pritožili na uvedbo stečajnega postopka, češ da niso plačilno nesposobni. Sodnik o pritožbi še ni odločil, Radovanović pa meni, da pritožbeni razlog ni utemeljen.

Delavce, ki bodo ostali v Aha Muri, naj bi izbirali strokovno in predvsem glede sposobnost opravljanja različnih del, upoštevali bodo tudi njihov socialni položaj, praktično vsi pa bodo imeli minimalne plače, je še dodal Radovanović.

Pomagali jim bodo z izrednimi občinskimi pomočmi

Predsednica sindikata Jolanka Horvat pa je ob tem dejala, da so upali, da jih bo ostalo več. "Tako bi bilo laže za vse zaposlene, kdo bo ostal in kdo ne, še ne vemo, vsakemu, ki ostane, pa želim srečo, naj dela naprej," je poudarila in dodala, da bodo imeli delavci tako vsaj minimalno plačo, saj v Pomurju nimajo možnosti za zaposlitev.

Sindikalistka je pozdravila odločitev prekmurskih občin, da bodo odpuščenim delavcem v juniju, ko ne bodo dobili nobenega denarja, pomagali z izredno občinsko pomočjo v višini med 100 in 200 evri, za pomoč Karitasa, ki jim je že poskušal pomagati, pa, da so lahko pakete pomoči dobile le matere s šoloobveznimi otroki in samohranilke, ker je bilo paketov samo 200.