https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Debaterji GFML postavili vprašanja evropskim poslancem

Ljutomer, 21.06.2014 ob 7:15  

Debaterji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so imeli priložnost v projektu Debating Europe evropskim poslancem postaviti štiri vprašanja. Osredotočili so se predvsem na vprašanja glede zdravega okolja v Pomurju, zdrave prehrane in njihove poklicne prihodnosti.


Ker jih skrbi za ohranitev zdravega okolja v Pomurju, predvsem v zvezi z hidravličnim frakturiranjem v Petišovcih, zdrava  hrana in dostop do pitne vode, poleg tega pa še njihova poklicna prihodnost, so bila vprašanja ljutomerskih gimnazijcev naslednja:

Kako je mogoče, da je Evropska komisija predlagala direktivo o privatizaciji vodnih virov?

Obstaja dolgoročni načrt EU glede zaposlovanja mladih?

Kakšno je stališče EU glede hidravličnega frakturiranja?

Zakaj EU ne prepove genetsko modificirane hrane, dokler ne bomo prepričani, da je varna?  

Na prvo vprašanje je odgovorila poslanka Gabrielle Zimmer, članica skupine GUE/NGL. Prepričana je, da je dostop do varne pitne vode človekova pravica, ki mora biti zagotovljena. Vesela je, da so državljani EU zbrali 1,9 milijona podpisov v iniciativi Right2Water, in želi si, da bi to pripomoglo k temu, da bi Evropska komisija predlagala, da se vodnih virov ne bi smelo privatizirati.

Na drugo vprašanje so odgovorili trije poslanci/ke. László Andor, Evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje je govoril o programu Youth Guarantee, ki naj bi ponujal kvalitetne službe za mlade v roku 4 mesecev po opravljeni diplomi po celotni EU. Poslanka Gabrielle Zimmer je govorila o investicijah v lokalno ekonomijo, liberalni demokrat Michael Theurer pa vidi rešitev problema nezaposlenosti mladih v povečanju konkurenčnosti. To bi pridobili z izboljšanjem tehničnih kapacitet, transferom tehnologij in novimi firmami.

Olle Schmidt, liberalni demokrat je v odgovor na tretje vprašanje izjavil, da je glasoval proti hidravličnem frakturiranju. Ker pa cene energije v EU naraščajo, ima EU resen problem s konkurenčnostjo, poleg tega pa je odvisna od Rusije. Misli, da v EU potrebujemo skupno energijsko politiko.

Na četrto vprašanje, vprašanje o genetsko spremenjeni hrani (GSO), je odgovorila škotska poslanka Catherine Stihler, članica skupine S&D, ki meni da je bila EU v primerjavi z ZDA glede GSO že do sedaj dosti bolj previdna.            Evropsko unijo skrbijo dolgoročne posledice uporabe gensko spremenjenih organizmov in s takšno politiko bo sama tudi nadaljevala.

Odgovori na vprašanja GFML-jevcev so vzbudili kar precej komentarjev evropskih državljanov. Celotne odgovore si lahko ogledate in se vključite v debato na Debating Europe Schools: Slovenia.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.