https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dogodek Poljub neba in zemlje z zvoki gongov

Murska Sobota, 24.06.2014 ob 15:00  

V sredo, 25. junija bo Prekmurje del vseslovenskega edinstvenega dogodka Gongi za Slovenijo. Zapeli bodo starodavni instrumenti gongi in to vse od Triglava pa do prekmurskih ravnic. Dogodku se lahko priključite tudi v Murski Soboti, kjer bosta ustvarjala Alja Petric in Aleš Ifko iz Društva Enovita. Prav tako pa bodo isti dan ustvarjali na Gradu Goričko.


V soboškem gradu v Grajskem stolpu bosta z zvokom ustvarjala Aleš Ifko in Alja Petric. Pela bosta gonga Uran in Mars ter z njima še druga prvinska glasbila. Gongista pa pravita, da je ta dogodek tudi uvod v poletno tedensko dogajanje v soboškem parku, ki so ga v društvu Enovita poimenovali Jasa mavričnih utrinkov in kjer bo vsako sredo branje pravljic za otroke, vadba joge in zvočna kopel. Tako bo že na dan državnosti pred zvočno kopeljo v soboškem MIKKU-u pripovedovanje pravljic za otroke in odrasle.

Na ta dan bodo zadoneli gongi od Triglava do Postojnske jame, pa tudi do prekmurskih ravnic. Na Triglav se bo odpravil Roman Gostiša ter tam zaigral na gong. Namen dogodka pa je, da bi prispevali k širjenju zavesti ljudi v Sloveniji, ki jo v teh malodušnih časih, še kako potrebujemo. Tako se je akciji priključilo že več kot deset gongistov iz vse Slovenije, posnet pa bo tudi dokumentarni film o dogodku.

Aleš Ifko, večletni ustvarjalec z gongi je ob tej priložnosti povedal: »Ključ v svet zvoka sta mi predali prijateljici zemljanka Antonia Pavlin in sončna Gaja Klas. Z vstopom v novo polje doživetij in ravnovesja sem začutil, da je to moja pot, ki je čakala na prvi korak. Naslednji pa pogumno sledijo ojačani intuiciji kot kompasu življenja. Letos sem prejel dragoceno in bogato zakladnico znanja velikega mojstra gongov Don Conreauxa in srčne Mojce Malek. Hvaležen sem vsem učiteljem za predano.«

Vse skupaj se je začelo s predlogom, da bi na dan državnosti na Triglavu zadonel gong. Potem se je ideja razširila, tako bodo gongisti tega dne širili dobre vibracije po vsej Sloveniji. Med iniciatorji dogodka je tudi Angelina Premdehar, voditeljica oddaje Spoznajmose.com, ki je skupaj s svojimi somišljeniki dogodek poimenovala Poljub neba in zemlje.

Tukaj si lahko ogledate osnovno zamisel tega dogodka:  https://www.youtube.com/watch?v=OV69L2_850A&feature=youtu.be

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.