https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Stranka Mira Cerarja v Murski Soboti predstavila program in kandidate

Murska Sobota, 07.07.2014 ob 10:00  

V luči skorajšnjih predčasnih parlamentarnih volitev je sredi vročega sobotnega popoldneva, 5. julija, v prostorih salona Murska republika potekala predstavitev pomurskih kandidatov Stranke Mira Cerarja. 

Po besedah predsednika stranke dr. Mira Cerarja, si bodo znotraj strankarske politične sfere skupaj s sodelavci prizadevali za bistvene premike v »drugo smer«; tako z novimi, nekompromitiranimi posamezniki, kot tudi sistematičnim, celostnim programskim pristopom. Med prioritetami izpostavljajo gospodarstvo, konsolidacijo javnih financ ter regionalni razvoj, obenem pa bodo vseskozi težili k ohranjanju socialne države. Znotraj segmenta gospodarstva  načrtujejo debirokratizacijo in depolitizacijo (umik države oz. politike iz gospodarstva), zagotavljanje delujoče pravne države pa je tudi na tem področju bistvenega pomena. Tako želijo npr. pomagati podjetnikom predvsem v smislu zagotavljanja večje plačilne discipline ter hitrejših postopkov na sodiščih.


Kar se tiče javnih financ bodo najprej evidentirali obstoječe stanje ter nato sprejeli ustrezne ukrepe.  Novi davki niso predvideni, napovedujejo pa korenito reformo zdravstva. Cerar se nagiba tudi k »iskanju ravnovesja«. Tako bi v času, ko traja kriza, podprli tudi uvedbo socialne kapice pri pokojninah. Cerar je pri predstavitvi programa uporabil tudi izraz »kapitalizem s slovenskim pridihom«, pri čemer naj bi bil mišljen socialni pridih, navezujoč se na zadružništvo, zelene in inovativne politike. Želi si, da se Slovenija odpre v svet ter si znova povrne kredibilnost, saj naj bi bila ta zaradi zadnjih potez odhajajoče premierke Alenke Bratušek (zamrznitev privatizacije) na mednarodnem prizorišču precej načeta.  Izpostavil je še ničelno stopnjo tolerance do posameznikov, katere bremenijo kazenske ovadbe in huda koruptivna dejanja, hkrati pa načrtno rušijo pravosodje oz. institucije pravne države. S takšnimi ljudmi sodelovanje že v osnovi odklanjajo.  

Sledila je še kratka predstavitev kandidatov za poslance iz domače regije

Vera Granfol, prof. sociologije in slovenščine, kandidatka iz VO Gornja Radgona, stremi k preseganju apatičnosti in negotovosti. Potencial prepoznava v mladih, katere spodbuja k samostojnosti, razvoju, samoiniciativi. Zagovarja strategijo reševanja zdravih jeder gospodarstva ter poudarja moč medsebojnega sodelovanja na vseh nivojih družbe.

Ekonomist Franc Laj, kandidat v VO Lendava, si v luči pridobljenih dolgoletnih izkušenj tudi na državni ravni želi delovati na področju gospodarstva in lokalne samouprave. Je zagovornik lokalnih razvojnih potencialov (zemlja, voda) in trajnostnega sonaravnega razvoja, hkrati pa poudarja, da mladim ni mesto na zavodu za zaposlovanje ali v tujini, ampak morajo imeti aktivno vlogo pri kreiranju naše skupne prihodnosti. 



Dušan Radič, radijski delavec in propagandist, kandidat VO Murska Sobota II,  pa kandidira, ker meni da je skrajni čas za spremembe. Po njegovih besedah so nam v obubožanem Prekmurju poleg štorkelj, geotermalnih vrelcev in redkih razdrobljenih kmetij namesto zdravega gospodarstva ostali le nakupovalni centri. S smotrno in učinkovito rabo evropskih sredstev si bo prizadeval predvsem za zagon malega gospodarstva.  V imenu stranke je izrazil tudi naklonjenost načrtovani izgradnji HE na reki Muri.

Svojo odsotnost je opravičil mag. Aleksander Kaučič, ekonomist in mag. državnih in evropskih znanosti, sicer kandidat  v ljutomerskem volilnem okraju. Je pa javnosti sporočil, da med svoje glavne cilje postavlja razbremenitev gospodarstva z nesmiselnimi birokratskimi ovirami pri zaposlovanju in odpuščanju kadrov, kakor tudi npr. pri gradnji gospodarskega objekta ali stanovanjske hiše. »Vzpostaviti bo potrebno takšno gospodarsko okolje, ki bo omogočilo zaposlitev vsem, predvsem pa mladim in da bodo za njihovo dobro opravljeno delo dobili tudi dostojno plačilo«. 

Kot zadnja se je predstavila še analitska politologinja Ksenija Flegar, ki kandidira v volilnem okraju Murska Sobota I (Goričko). Kot članica sveta stranke je še posebej angažirana na področju regionalnega razvoja in mladih. Zavzema se za aktivne regije, prodorno regionalno gospodarstvo ter za aktivno vključevanje mladih v ustvarjalno družbo. Pravi, da povsem razume iskanje lažjih in hitrejših poti za zagotovitev eksistence posameznika, a vztraja, da je »na nas, ki prebivamo tukaj, da skupaj sooblikujemo prihodnost naše regije in Pomurje postavimo nazaj na gospodarski, kmetijski in turistični zemljevid Slovenije.«

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.