https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Andreas Sarjaš - zlati maturant iz Nedelice, ki obvlada matematiko in slovenščino

16.7.2014  

Tokrat vam predstavljamo Andreasa Sarjaša, devetnajstletnika iz Nedelice, ki je letos postal zlati maturant z vsemi možnimi točkami, povrh tega pa je v preteklem šolskem letu osvojil tudi naziv državnega prvaka v znanju iz matematike ter slovenščine. Ob pogovoru z njim pa se razkrije, da je vražje trmast in kot tudi sam pravi, je tudi trma tista, ki ga je pripeljala do takšnih rezultatov.


 

 Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

 Andreas je končal program strojnega tehnika  na DSŠ Lendava. Kot pravi se je za šolanje v Lendavi odločil, ker je vedel, da so tukaj mladi, zagnani in dobri profesorji, ter majhni oddelki. Njih je bilo osem fantov: »Vzdušje na šoli je zaradi majhnosti šole zelo sproščeno, vsi se poznamo, vemo na koga se moramo obrniti. In tudi profesorji niso zategnjeni, ampak so sproščeni,« se smeje Andreas. Tudi na programu strojnega tehnika so vsi profesorji »flegma«, in takšni so bili tudi sošolci med sabo, dodaja.

Andreas je dosegel vse možne točke na maturi, opravljal je tudi peti predmet – fiziko, za kar se je pripravljal skupaj z gimnazijci, sicer pa se je učil doma – teorijo, npr. književnost za slovenščino. Za ostalo: matematika, računanje pa se ni posebej pripravljal. Opravljal je maturo iz sledečih predmetov slovenščina, matematika, strojništvo – 3 moduli: energetika, tehnologija ter načrtovanje konstrukcij, in izdelek oz. storitev.

Kot izdelek za maturo sta s sošolcem skonstruirala robota za brisanje table

»S sošolcem sva večkrat bila reditelja in kdaj pozabila zbrisati tablo, tako sva kdaj bila kazensko reditelja. In zaradi tega, sem se odločil, da skonstruirava robota, ki bo brisal tablo.« Najprej je potrebna ideja, potem razmislek, kako k temu pristopiti, skonstruirati, potrebno je biti tudi dobro praktično podkovan, da veš, katere dele boš uporabil, da bo vse prav, mi razlaga Andreas.

Doma zelo ponosni na njegove dosežke, sam pa si želi doseči še več

Nič se ni počutil drugače kot ostali ob razglasitvi rezultatov:  »Sicer pa sem rezultat pričakoval, in bi vse, kar bi bilo manj kot je bilo, bilo zame razočaranje.« Več pa sta mu pomenila naziva državnega prvaka: »Vseeno veš, da si prvi v državi.« Svojih dosežkov še ni proslavil, je pa Andreas dejal, da so doma bili vsi zelo srečni, saj mu njegov uspeh veliko pomeni. 

Že od majhnega ve, da se želi izobraževati v strojništvu

Sam pa ostaja skromen in pravi, da ga čakajo še novi cilji v življenju, predvsem si želi doseči nekaj, kar ima neko vrednost. Se pa strinja, da je to odlična odskočna deska za naprej. Šolanje bo nadaljeval na Fakulteti za strojništvo – univerzitetni program v Mariboru. Nisem želel v gimnazijo, vedel sem, da si želim postati strojnik: »Oče je mehanik, tako sem bil od majhnega zraven, ko je popravljal avtomobile. In še danes je tako, da me najbolj zanimajo avtomobili in šraufanje.« Ta strast ostaja v njem, pa tudi brat se izobražuje za strojnika in bratranec, tako da pravi, da je to v njem.

Treniral je nogomet, danes ga igra ljubiteljsko. Sicer pa se je ukvarjal tudi s fitnesom, rad tudi teče, kar mu je bilo v pomoč, ko se je bilo potrebno učiti. Svoje najdaljše počitnice do sedaj pa bo preživel doma, malo s punco, malo s prijatelji, pomagal pa bo tudi doma na kmetiji ter dedku in babici.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.