https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Urška Gazdag - zlata maturantka in glasbena navdušenka iz Dolge vasi

30.7.2014  

Urška Gazdag je 18 letna najstnica iz Dolge vasi, ki je ravno končala gimnazijski program na DSŠ Lendava kot zlata maturantka. Zanima jo naravoslovje, predvsem kemija. Sicer obožuje glasbo, rada ima tudi jezike ter se rada druži s prijatelji.


 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Urška pravi, da je ponosna na svoj rezultat zlate maturantke, vendar je bila nad dosežkom presenečena, ker se ni posebej pripravljala, pa tudi ker je po nepotrebnem dvomila vase. Kot je povedala, tudi po sami maturi ni imela dobrega občutka, vendar so jo drugi bodrili in verjeli vanjo, bolj kot ona sama: »Drugi so pričakovali tak rezultat od mene, jaz pa ne.« Sicer se ni posebej pripravljala na maturo, sledila je programu v šoli, ni pa padla v paniko pred maturo, kot nekateri dijaki, saj je vedela, da na fakulteti za kemijo v Ljubljani ni visoke omejitve. Tekom šolanja se je udeležila tudi tekmovanj iz jezikov – slovenščine, španščine, angleščine, kjer je dosegala dobre rezultate na regijski ravni. Tekmovala je tudi iz logike.

Veseli jo kemija, ker lahko v njej raziskuje

Svoje raziskovanje kemije bo poglobila tekom študija, kam točno v tej smeri jo bo zaneslo, pa še ne ve. Kemija je Urško zanimala že v osnovni šoli, in to se je nadaljevalo: »Vsi pravijo, da je kemija perspektivna, pa tudi omogoča veliko raziskovanja.« Pravi tudi, da se zaveda, da je študij kemije zahteven, a upa, da ji ne po delal preveč preglavic. Povezala pa se je tudi že s starejšimi študenti kemije, ki ji bodo stali ob strani in ji svetovali.

Urška je tudi glasbena navdušenka

Tekom študija si Urška tudi želi kdaj v tujino na izmenjavo, ve, da situacija v Sloveniji ni rožnata, tako jo bo morda v prihodnje zaneslo tudi v tujino: »A sedaj je to še predaleč, da bi o tem razmišljala.« Dolgo je igrala klavir in flavto, sedaj zaigra tu in tam za svojo dušo, kakšno skladbo, ki ji je všeč: »Rada hodim na koncerte. Glasba nasploh mi je zelo blizu.«Obožuje rock, všeč so ji AC/DC pa tudi Guns N Roses, Nirvana –na koncerte gre tudi kam daleč. Všeč pa so ji tudi manjši koncerti in manj znani bendi.

Glede šolanja na DSŠ Lendava pravi, da ji je bilo všeč, saj so bili majhni oddelki, kar pa je včasih lahko prednost ali slabost. Pogrešala je le več raziskovalnega dela, za kar pa je problem v sistemu in ne v sami šoli, razmišlja Urška. Prijatelji, profesorji in seveda tudi družina so bili zelo veseli in ponosni na Urškin rezultat. Počitnice preživlja doma, se bo pa odpravila v kakšne večje evropsko mesto, saj ji je to še posebej všeč. Sicer pa se je do sedaj predvsem spočila po maturi in čas preživlja v Lendavi s prijatelji. Veseli pa se tudi odhoda v Ljubljano, večjega mesta, ljudi ter tega, da bo postala študentka.

Urškinih Top 5:

Naj svetovni voditelj: Vsak, ki naredi kaj dobrega za skupnost, je dober.

Naj glasbeni izvajalec: AC/DC, Queen

Naj film/knjiga: znanstvena fantastika, Hobbit, Ime rože- Umberto Ecco

Naj kraj v Prekmurju: Bukovniško jezero

Želja v življenju: Rada bi delala, kar me veseli ter bila uspešna v tem.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija