https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projektantske spremembe ljutomerski trg podražile za milijon evrov

Ljutomer, 31.07.2014 ob 9:00  

Na Segrapu pojasnjujejo, da se je cena obnove Glavnega trga v Ljutomeru podvojila zaradi projektantskih izboljšav.


Obtožbe, da so si dodatna sredstva podpisniki pogodb in aneksov rezdelili

V anonimki, ki so jo prejeli na Večeru, so direktorju Segrapa Mirana Blagoviča, s katerim je občina Ljutomer kot najugodnejšim ponudnikom podpisala pogodbo za izvajalska dela pri ureditvi Glavnega trga v Ljutomeru, očitali, da je v službo vzel Tomislava Nemca (ta je bil pred tem predsednik uprave Darsa, poslovnega partnerja Segrapa) in finančne nepravilnosti pri obnovi trga v centru Ljutomera, ki so trg s predvidenih 1,2 milijona evrov podražila na približno dva milijona.

Blagovič, ki je tudi sam prejel anonimko, je zanikal, da je Nemec imel delovno razmerje s Segrapom, pomagal naj bi jim le kot pogodbeni svetovalec. Zanikal je obtožbe, ki ga obtožujejo, da sta si s takratnim ljutomerskim županom Francem Juršo razdelila sredstva, ki so trg v središču Ljutomera enkrat podražila. Ob tem je pojasnil, kaj se je dogajalo med obnovo ljutomerskega Glavnega trga v letih 2007 in 2008, zaradi česar so plačali okoli 800 tisoč evrov več, kot je bilo v prvotni pogodbi predvideno.

Podpisan prvi aneks

Kot poroča Večer, sta takratni župan Občine Ljutomer Franc Jurša in Blagovič, večinski lastnik Segrapa, podpisala pogodbo za celovito prenovo trga v vrednosti 1,163.588,28 evra. Pričela so se gradbeno-obrtniška dela, zaradi pojava nepredvidenih dodatnih del pa je bil konec oktobra podpisan aneks k prvi pogodbi v vrednosti 348.531,64 evra.

Kot je nato javnosti napovedal župan Jurša, naj bi bila dela končana do konca leta 2007 in da je cena obnove trga dokončna. Trg je kljub županovim napovedim otvoritev doživel šele maja 2008, župan pa je takrat povedal, da je obnova stala okoli dva milijona evrov, skoraj pol milijona več kot je bilo dorečeno s pogodbo in dadatnim aneksom.

Nov razpis in dodatni aneks istemu izvajalcu

Kot še poročajo v Večeru, so v teh dneh na občini dobili podatek, da je bil januarja 2008 objavljen nov razpis za prenovo Glavnega trga. Med dvema prispelima ponudnikoma je bil takrat znova izbran Segrap, s katerim je občina podpisala pogodbo vredno 462.074,84 evra. V tej pogodbi je bila med drugim zajeta obnova parkirišča na tržnici v Ljutomeru, ocenjena na dobrih 86 tisočakov, rekonstrukcija stopnic in Marijinega znamenja, vredna dobrih 23 tisoč evrov, montaža mobilnih kioskov (154.200 evrov), klopi, vredne dobrih 21 tisočakov, parkirna oprema v vrednosti 48 tisoč evrov in nekaj drugih del. Le nekaj dni pred predvidenim rokom dokončanja del je bil med naročnikom in izvajalcem podpisan novi aneks za dodatna dela (dodatna  gradbeno-obrtniška dela in opremo) v vrednosti 138.242,94 evra. Ta naj bi bila potrebna, ker je projektant (Bogdan Reichenberg) ugotovil nepravilnosti projekta in predlagal kvalitetnejšo rešitev izvedbe.

Glavni trg v Ljutomeru je tudi prizorišče mnogih kulturnih, zabavnih in drugih družabnih aktivnosti.

Po besedah Blagoviča je skupna vrednost po obeh pogodbah in aneksih znašala 2,112.427,70 evra, skupna zaračunana in plačana vrednost pa 2.005.940,34 evra, pri čemer je Segrap na račun dobil 1.938.248,32 evra, saj je moral odšteti 68 tisočakov pogodbene kazni zaradi nedokončanih del v predvidenem roku. Ljutomer je za obnovo trga iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna prejel 1,2 milijona evrov sofinancerskih sredstev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.