https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Češki Krumlov - srednjeveško mesto, ki se je ohranilo vse do danes

21.8.2014  

Južnočeško mesto ob Vltavi je nekaj posebnega. Mestno jedro, ki ga ovija najdaljša Češka reka, ima izjemno arhitekturo, ki ni bila poškodovana v vojni, nad njim pa bohoti mogočen grad. Zaradi omenjenega je mesto pod zaščito Uneskovo zaščito kot svetovna dediščina.


Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

 

Po legendi naj bi prišlo ime Krumlov iz nemških besed »Krumme Aue«, kar naj bi se prevedlo kot »ukrivljeni travniki«, tako namreč izgleda staro mestno jedro, ki ga uvija Vltava. Le-to se je ohranilo celih pet stoletij, tako da ni nič čudnega, da mesto privablja čedalje več turistov. Za zgodovinsko pomembno mesto je bil Češki Krumlov razglašen že leta 1963, od leta 1992 pa je pri UNESCU označen kot zgodovinski spomenik svetovne veljave.

Češki Krumlov se izplača pogledati, saj je relativno blizu tudi našim krajem. Recimo iz Murske Sobote se morate peljati samo dobrih štiristo kilometrov, da prispete tja, torej manj kot pet ur. Mesto se deli na dva glavna dela, to je Latran, območje pod gradom ter območje na drugi strani reke Vltava, ki samo jedro tudi obdaja. Samo jedro vsebuje preko 300 zgodovinskih zgradb, od starega mlina, orožarnice, pivovarniške ulice, do cerkva in trgov.

Nad mestom je na vzpetini mogočen grad, od katerega je na Češkem večji samo v glavnem mestu Pragi. Grad izvira iz 14. stoletja, v njem pa najdemo elemente gotike, visoke gotike, renesanse in baroka. Grajski kompleks sestavlja štirideset zgradb in drugih prostorov, nameščenih okoli petih grajskih dvorišč, tako da je v njem več muzejev in galerij, poleti pa se na grajskem dvorišču odvijajo razni koncerti in drugi kulturni dogodki.

Okoli gradu se na sedmih hektarjih razprostira grajski park, v naravno oblikovani kletki pod glavnim vhodom pa prebivata dva medveda.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2014 ob 20:55 lp gost

      Pravljično lepo mesto, pravi češki biser.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.08.2014 ob 9:17 kodila gost

      Nekaj velemest se lahko skrije pred tem mestecem. V njegovi okolici pa je še kar nekaj prekrasnih in fantastično ohranjenih gradov.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.