https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Mandatar Cerar v sestavljanju ministrske ekipe

29.08.2014 ob 9:00  

Novi mandatar Miro Cerar v teh dneh opravlja pogovore s potencialnimi novimi ministri. Novoustanovljeni bosta dve ministrstvi, nekaj dosedanjih pa se bo preoblikovalo.


Po večinski potrditvi poslancev je bila sprejeta novela zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in še najmanj enega brez resorja. Novela vladi namreč dovoljuje imenovanje skupno treh ministrov brez resorja.

Novi ministrstvi v Cerarjevi vladi bosta ministrstvo za javno upravo ter ministrstvo za okolje in prostor, dosedanje ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo po novem ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, kot smo ga poznali do sedaj, pa bo z novo vlado preoblikovano v ministrstvo za infrastrukturo.

Bo v novi vladi 17 ministrov?

V novi vladi bodo tako naslednja ministrstva: ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za okolje in prostor.

V vladi bo tudi minister brez resorja, ki bo urejal področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Slovenijo in Slovenci po svetu. V novi vladi bosta lahko še dva ministra brez resorja, ki pa, kot piše 24ur, vsebinsko in kadrovsko še nista opredeljena.

www.glasslovenije.com

Po avgustovski javnomnenjski raziskavi Vox populi Stranka Mira Cerarja (SMC) ostaja prepričljivo na prvem mestu. Obkrožilo bi jo 37 odstotkov opredeljenih anketirancev. To je boljši rezultat, kot ga je stranka novega mandatarja dosegla na državnozborskih volitvah (34,49 odstotka).

Imena nekaterih ministrskih kandidatov že znana

Mandatar Miro Cerar se že pogovarja s potencialnimi kandidati za ministre. Poslanec in podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar, ki se mu obeta ministrstvo za okolje in prostor, se je s Cerarjem že sestal, poslanec SD Janko Veber pa je po dogovarjanjih z mandatarjem resen kandidat za prevzem ministrstva za obrambo. Poslanka iz vrst DeSUS-a Julijana Bizjak Mlakar je potrdila kandidaturo za ministrstvo za kulturo, več pa bo znano pa njenih dogovorih s Cerarjem. V debatah o novem notranjem ministru se največkrat omenja ime poslanca SMC Bojana Dobovška, ki pa kandidature še ni potrdil. Sestavljanje ministrske ekipe in razrez resorjev se lahko še preuredi, če bo podpredsednica SD Tanja Fajon zasedla mesto evropske komisarke.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.