https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Jutri slavnostna akademija ob 90. rojstnem dnevu ponosa iz Fazanarije

04.09.2014 ob 13:00  

»Ljubim Muro, nisem kriv, ljubil jo bom, dokler sem živ!« v Murski Soboti odmeva  že 90 let.

 

Začetki nogometa v Murski Soboti segajo že v čas prve svetovne vojne. Po besedah enega prvih nogometašev Kolomana Janše iz Brezovec je prvo usnjeno žogo v Mursko Soboto prinesel Laci Kardoš leta 1918. Dve leti kasneje je bila na Živinskem trgu v Murski Soboti odigrana nogometna tekma med Dolnjo Lendavo in Mursko Soboto.

Prvi športni klub v Murski Soboti je bil ustanovljen 16. avgusta 1924 v hotelu Dobray. Prvi predsednik kluba je postal bančni ravnatelj Franjo Košir, nogometnemu odseku pa je načeloval Franc Ramovž. 31. avgusta 1924 so nogometaši Mure odigrali prvo prijateljsko tekmo s SK Maribor. Igrali so: Čenar, Bencik, Hočevar, Gregorič, Čiček, Norčič, Peterka, Hegedüš, Keresturi, Perkič in Šimon.

Zdaj je torej čas, za slavnostno praznovanje 90-ih let organiziranega nogometa v Murski Soboti. Čeprav so ponos iz Fazanerije, ki je v svoji zgodovini že od leta 1924 plesal na pomurskih, slovenskih in evropskih nogometnih zelenicah, nekateri skoraj uničili in ga pokopali, se črno-bela kri še vedno mnogim pretaka po krvi.

Jutri ob 19. uri, bo v Gledališču Park v Murski Soboti slavnostna akademija ob 90. rojstnem dnevu ponosa iz Fazanerije pod geslom »Porazi so preteklost. Zmage so prihodnost.« Na akademiji bo premierno prikazan dokumentarni film, ki bo kot sprehod po pestri zgodovini kluba iz Fazanerije z zanimivimi sogovorniki. Film je pripravil zvesti navijač Mure Zvonko Žekš. Na prireditvi bo tudi nastopila legendarna zasedba Ten High, s katero je Jože Činč pred več kot dvaindvajsetimi leti ustvaril Murino himno Mura, ti si naša kri. Akademijo so pripravili navijači Mure v sodelovanju z Nogometno šolo Mura, ki je zdajšnja naslednica organiziranega nogometa v Murski Soboti, in Mestno občino Murska Sobota.

Brezplačne vstopnice za slavnostno akademijo si lahko zagotovite danes med 14. in 17. uro ter jutri med 14. in 17. uro in med 18. in 19. uro pri blagajni Gledališča Park v Murski Soboti. Vsak posameznik lahko dvigne največ štiri vstopnice. Vstop brez vstopnic ne bo mogoč. Število sedežev je omejeno. Pohitite in si pravočasno zagotovite svoj sedež.

Slavnostna akademija je zaključek spomina na 90. let Mure. V torek, 10. junija, je bila namreč v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) Murska Sobota otvoritev priložnostne razstave ob 90-letnici Mure. Razstava je bila na ogled vse do 21. junija, prikazano pa je bilo arhivsko slikovno gradivo in pisni zapisi ter kosi športne opreme, seveda črno-bele barve. Začetek spomina na 90 let murskosoboškega nogometa in Mure se je sicer najprej začel 7. in 8. junija 2014, ko je v Fazaneriji potekal že tradicionalni mednarodni turnir mladih selekcij Ford Open Avto Rajh, kjer je igralo okrog 1000 mladih nogometašev iz Slovenije ter tujine.

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    04.09.2014 ob 17:00 gost

    Nekateri skoraj uničili?? Pa nekaj posameznikov je še zdaj v tej famozni nogometni šoli, kateri so držali in podpirali.

    1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.